UZV srca (ultrazvuk srca)

Ultrazvuk srca (ehokardiografija) s color dopplerom omogućuva dijagnostiku bolesti srčanog mišića, zalistaka, srčane ovojnice, aorte i prirođenih srčanih mana. UZV srca koristi se ne samo za dijagnozu bolesti nego i za njeno praćenje i odabir terapije. Uz pomoć suvremenog UZV srca s color doppler-om u Poliklinici Fleur moguće je dobiti veliki broj informacija o srcu i srčanim strukturama. Ultrazvuk je poželjno napraviti ukoliko imate šum na srcu, patološki nalaz EKG-a, poremećaj srčanog ritma, tegobe poput intolerancije napora, osjećaj gušenja, bol u prsima, nepravilan rad srca, gubitak svijesti, zaduhe, ali i preventivno kod osoba koje imaju obiteljski i osobni visoki rizik za kardiovaskularne bolesti (pretilost, pušenje, povešene masnoće u krvi, fizička neaktivnost itd). Izuzetno je važno naglasiti potrebu kardiološkog pregleda s ultrazvukom srca u sportaša starijih od 35 godina, no i osoba te dobi koje se odlučuju uključiti u rekreativne sportske aktivnosti.

Kardiogoniometrija

Kako se ultrazvukom ne mogu dobiti informacije o eventualnim suženjima koronarnih arterija, u Poliklinici Fleur, po prvi puta u Hrvatskoj, dostupna je kardiogoniometrija (patentirana u Njemačkoj), koja - rano, brzo, jednostavno i pouzdano - otkriva koji je uzrok boli u prsima. Statistički je značajno učinkovitija u predviđanju koronarne bolesti u usporedbi s ergometrijom (klasičnim testom opterećenja). Za razliku od ergometrije, traje tek par minuta, tijekom pregleda pacijent odjeven leži na stolu, a na prsima mu je položen mali, lagani uređaj koji je povezan sa zaslonom računala. Ovaj uređaj pouzdano i točno mjeri rad srca te automatski tumači nalaze, pa liječnik može odmah odrediti dijagnozu. A to znači i odmah, po potrebi, uputiti pacijenta na bolničko liječenje. Idealna je metoda za rano otkrivanje prijetećeg srčanog udara, kad su nalazi EKG-a nespecifični.


 

USLUGE

  • Subspecijalistički pregled
  • EKG
  • UZV srca
  • Kardiogoniometrija
  • Konzultacije i drugo mišljenje


Naši klijenti o profesoru Pintariću

    Jelena Šimunović
  • Kod prof. dr. sc. Pintarić Hrvoja završila sam nekoliko dana nakon što me hitna-pomoć odvezla u bolnicu. U bolnici sam provela nekoliko sati, a pravu dijagnozu niti ikakav lijek za bolove grudnog koša i probleme s disanjem nisam dobila, jedina napomena je bila da bi to bio srčani mišić, što ako se ne liječi može biti smrtonosan i završava transplantacijom srca. S obzirom na sve to ne znajući što mi je, otišla sam kod prof. dr. sc. Pintarić Hrvoja, odmah sam primljena uz pomoć najsuvremenijeg aparata koji posjeduje Poliklinika Fleur. Prof. dr.sc. Pintarić je izvršio Kardiogoniometriju i za manje od 10 minuta sve je bilo gotovo. Nalaz uopće nije pokazivao bolest srca (a valja mu vjerovati jer radi se o najsuvremenijem uređaju koji u Hrvatskoj posjeduje samo Poliklinika Fleur i pokazuje kompletnu sliku i stanje vašeg kardiovaskularnog zdravlja i mogući srčanih oboljenja). Dobivate jasan, precizan i brz rezultat. Prof. dr. sc. Pintarić posjeduje individual pristup i istančano stručno znanje, te razumjevanje i sposobnosti dijagnostike širokog spektra. Odlaskom kod prof. dr. sc. Pintarića izbjegla sam agoniu krive dijagnoze, te ga svakako toplo preporučam. Ako imate bilo kakve sumnje na srčane probleme iskreno preporučam Kardiogonimetriju i kao preventivu svima, jer nitko od nas bez obzira na dob, spol i zdrav način života ne može znati što se događa u našem organizmu. Doktor je pristupačan, ljubazan i nadasve stručan kao i čitav tim Poliklinike Fleur.
    Jelena Šimunović

Kad volimo neku osobu kažemo da smo joj darovali svoje srce. Kad je netko jako dobar prema nama, kažemo da je on naše srce. Nažalost, i kada smo ozbiljno zabrinuti za svoje zdravlje jer nas probada ili osjećamo žareću bol u prsima, s razlogom prvo pomislimo na srce – preciznije srčani udar.

U razvijenim zemljama, srčanožilne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti i od njih, prema posljednjim podacima, godišnje u svijetu umire 17 milijuna ljudi, a u našoj zemlji 27.000. Zadnjih godina u Hrvatskoj je učestalost smrtnosti od srčanožilnih bolesti iznosila visokih 49,6 posto, pri čemu se čak 31 posto odnosilo na muškarce i žene u najboljim godinama.

U sjeni ovih poznatijih brojki često nam promakne podatak da, nažalost, trećina ili više osoba koje dožive srčani udar umre prije nego stignu u bolnicu, a u ostalih 30% slučajeva srčani udar prate toliko nespecifični simptomi da ga je teško prepoznati. To je posebno čest slučaj kod osoba sa šećernom bolešću te starijih osoba.

Obratite nam se s povjerenjem

Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit