17. tjedan

Pupkovina postaje sve deblja i sve čvršća, a Vaša beba ubrzano raste. Bebine oči i dalje su zatvorene, ali obrve i trepavice postaju sve gušće. Fetus sada proguta te kasnije pomokri i do litre amnionske tekućine na dan. Dolazi i do stvaranja zelenkastog sadržaja u crijevima, koji nazivamo mekonij, a predstavlja produkt progutane amnionske tekućine, odljuštenih stanica i sekreta crijevne sluznice. U ovom tjednu dolazi i do razvoja znojnih žlijezda.

Zbog povećane količine i protoka krvi u području Vaše zdjelice, te zbog češćih zatvora i naprezanja pri defekaciji moguća je pojava hemoroida – proširenih vena.


18. tjedan

U ovom tjednu trudnoće dolazi do stvaranja kazeoznog verniksa, bjelkastog premaza na fetalnoj koži koji zajedno sa lanugo dlačicama štiti fetalnu kožu od nepovoljnog utjecaja amnionske tekućine. Pred kraj trudnoće se otopi u amnionskoj tekućini, te joj daje prepoznatljivu mliječnu boju. U ovom razdoblju dolazi i do završnog okoštavanja sitnih koščica unutrašnjeg uha, kao i dijela mozga koji prima i obrađuje zvučne signale, što znači da Vaša beba od ovog tjedna čuje zvukove iz vanjskog svijeta. U majčinoj utrobi nije tišine, naprotiv tamo je izrazita buka usporediva sa bukom na prometnoj gradskoj ulici, oko 90dB. Buka dolazi od otkucaja Vašeg srca, peristaltike crijeva, strujanja krvi kroz krvne žile i pupkovinu, disanja, govora, ali i vanjskih zvukova.

U plućima fetusa dolazi do razvoja alveola, a i glasnice započinju svoju funkciju. Dijete u utrobi ponekad i plače, ali zbog pluća ispunjenih tekućinom ne ispušta zvukove. Vaša beba je sada dugačka oko 15 cm i teži oko 200 g. Sada već možemo prepoznati kod fetusa relativno pravilne izmjene spavanja i budnosti.

Vaš kardiovaskularni sustav doživljava velike promjene, te je moguća pojava vrtoglavica posebno na nagle promjene položaja tijela. Razlog je vaše srce koje sada radi 40-50 posto brže nego inače. Također ne smijemo zaboraviti pritisak koji stvara sada već velika maternica na krvne žile. Spavanje na boku se preporuča od sada do kraja trudnoće.


19. tjedan

Spolni organi fetusa gotovo u potpunosti su razvijeni. Ženska djeca u ovom trenutku imaju najviše jajnih stanica oko 6-7 milijuna, te počinje njihov gubitak. Do puberteta će ih ostati oko 200-300 tisuća, a kada se zaliha zrelih jajnih stanica potroši žena ulazi u menopauzu. U ovom razdoblju događa se intenzivni razvoj bebinih osjetila. Mozak se sada „specijalizira“ za miris, okus, sluh, vid i dodir. Bebine ruke i noge sada su normalnih proporcija i dimenzija .

Vaš trbuh povećao se za oko 20 posto njegove uobičajene veličine i sada već vjerojatno osjećate udarce i pokrete Vaše bebe. Osim toga moguća je pojava tamnih mrlja na Vašoj koži, krivac za to su hormoni, a stanje se naziva „ trudnička maska“ i ono se ne mora pojaviti u svih trudnica. Možda primjetite i promjene na Vašem pupku, koji je sada već vjerojatno izbočen, te vidite tamniji liniju koja se spaja sa stidnom kosti. Riječ je o „linea negra“ , također nastaloj zbog djelovanja hormona.

Zbog širenja maternice dolazi i do rastezanja ligamenata što može prouzročiti tupu bol u donjem dijelu Vašeg trbuha, koja je najizaženija kod ustajanja i promjena položaja. Odmor je obično najbolji „lijek“.


Imate pitanja u vezi svoje trudnoće?

Saznajte zašto su ginekološki pregledi i ultrazvučni pregledi u trudnoći važni za Vas i Vašu bebu.

Osoblje Poliklinike Fleur nastojat će odgovoriti na sva vaša pitanja, savjetovati vas o prehrani, tjelesnim aktivnostima te s vama prolaziti moguće strepnje i rizike. Uz petnaestogodišnjim iskustvom rada u bolnici dr.sc. Ivane Pentz, dr.med., te najmoderniju tehnologiju i metode koje idu u korak s najnovijim dostignućima i trendovima.

Za najbrže informacije ili naručivanja nazovite odmah +3851 3764 246 ili nas kontaktirajte putem emaila [email protected]