Što je koloproktološki pregled i kako se izvodi?


S obzirom na velik broj različitih bolesti i stanja koji se javljaju u području završnog dijela debelog crijeva, da bi se dobila točna dijagnoza i propisala adekvatna terapija neophodan je pregled specijaliste koloproktologa. Često se taj pregled nepotrebno smatra neugodnim i bolnim, a zapravo sam pregled nije bolan i za njega nije potrebna nikakva priprema crijeva


Prvi korak pregleda čini uzimanje anamnestičkih podataka od bolesnika. U razgovoru s bolesnikom dobivaju se važni podaci o tegobama koje osjeća, bolovi, krvarenja, pečenje, svrbež, promjene u ritmu pražnjenja stolice i slično. Ovaj pregled je osobito važan kod osoba s pozitivnom obiteljskom anamnezeom karcinoma kolona ili rektuma.

Drugi korak čini sam pregled koji se može obaviti u nekoliko različitih položaja bolesnika. Najčešći je položaj koljeno-laktovi, mada se ovisno o samom bolesiku može koristiti bočni ili ginekološki položaj. Slijedi sam proktološki pregled, koji se sastoji od promatranja i samog digitorektalnog pregleda koje čine jednu cjelinu.

  • Inspekcija (promatranje): promatranjem analne regije mogu se uočiti patološke promjene kao što su abscesi, fistulozni otvori, hemeroidi, tumorske izrasline, iscjedak, ekcem kože i dr.
  • Digitorektalni pregled podrazumijeva pregled anusa i rektuma kažiprstom, pregleda se cijela cirkumferencija sluznice čime se dobije uvid u tonus sfiktera, mogu se napipati izrasline na sluznici anusa i rektuma, a ujedno se pregleda i prostata u muškaraca. Sam pregled nije bolan iako je analna regija izrazito bogato opskrbljena živčanim vlaknima za bol.

Važno je znati da je preko 60 % tumora debelog crijeva smješteno u završnom dijelu debelog crijeva odnosno rektumu i sigmi. Ukoliko se na temelju anamnestičkih podataka i digitorektalnog pregleda postavi sumnja na tumorsku bolest bolesniku će se preporučiti endoskopski pregled debelog crijeva odnosno kolonoskopija.

Obratite nam se s povjerenjem

Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit