26. i 27. tjedan trudnoće | Trudnoća po tjednima | Poliklinika Fleur

26. tjedan

Ovaj se tjedan počinju otvarati nosnice bebe, što joj daje mogućnost da vježba disanje služeći se svojim mišićima i plućima. Pošto u utrobi nema zraka, ona udiše i izdiše plodovu vodu. Beba se rađa sa oko 70 refleksa. Jedan od njih je i sisanje, taj refleks je toliko jak da beba počinje sisati svoj palac čim joj se ruka približi. Opisani su slučajevi gdje se bebe rađaju sa žuljevima od sisanja. Hvatanje je još jedan od refleksa s kojima se dijete rađa i u ovom tjednu se posebno razvija i „vježba“. Najdraža igračka fetusu je pupkovina koju uživa povlačiti i hvatati. Dijete počinje reagirati i na dodir, a u mozgu se razvijaju i centri za vid i sluh.

U ovom razdoblju trudnoće može se osjetiti stezanje i potom opuštanje maternice. Navedena pojava poznata je pod nazivom Braxton-Hicksove kontrakcije. One su tipično bezbolne i pripremaju muskulaturu uterusa za porođaj. Moguća je i pojava žutkaste tekućine iz Vaših dojki. To je kolostrum koji se najčešće javlja nakon poroda, ali moguća je i ranija pojava. Kolostrum je bebina prva hrana i osigurava joj proteine, minerale i masnoću.

Bolovi u leđima i dalje su prisutni i zbog porasta maternice i promjene centra ravnoteže mogu biti još i više izraženi nego prijašnjih tjedana. U ovom tjednu može doći i do blagog porasta Vašeg krvnog tlaka, iako je još uvijek niži nego inače. Uobičajeno krvni tlak pada na kraju prvog tromjesečja i najniži je od 22.-24.tjedna trudnoće.


27. tjedan

Vaša beba je sve bucmastija i obilnija. Teži oko 900 g, a dugačka oko 36 cm, te sve više nalikuje na novorođenče. Razvojem muskulature tijelo dobiva određeni tonus. Mozak se i dalje razvija velikom brzinom, a u ovom tjednu Vaša beba počinje polako otvarati oči i gledati. Očna mrežica koja se do sada dovoljno razvila omogućuje ovu novu radnju. U maternici ima dosta svjetla, te ukoliko kroz trbušnu stijenku uperite baterijsku svjetiljku dijete će okrenuti glava prema izvoru svijetla. Fetus sada već ima dobro razvijene trepavice i obrve. Glavica je još uvijek okrenuta prema gore, a stražnjica prema dolje. Do tkz.fiziološkog okreta doći će u slijedećim tjednima i tada će dijete zauzeti svoj konačni stav s glavicom prema dolje.

U slučaju prijevremenog poroda vjerojatnost preživljenja je sada oko 80% uz intenzivnu njegu u inkubatoru.

Krajem ovog tjedna završava drugo tromjesečje. Umor se vjerojatno vratio, a moguća je pojava i nekih drugih simptoma. Pored boli u leđima, mogu se javiti i grčevi u nogama jer maternica svojom veličinom pritišće vene koje vraćaju krv iz nogu, kao i živce.

Vaše grudi mijenjaju se tijekom cijele trudnoće. U ovom razdoblju može doći do pojave tkz.sekundarnih areola, tamnijih krugova oko bradavica. Areoli su sada veći i šire se izvan svojih granica, te mogu prekriti pola dojke. Moguća je pojava neobičnih snova, što je opet posljedica razina hormona koji kolaju Vašim tijelom.


Imate pitanja u vezi svoje trudnoće?

Saznajte zašto su ginekološki pregledi i ultrazvučni pregledi u trudnoći važni za Vas i Vašu bebu.

Osoblje Poliklinike Fleur nastojat će odgovoriti na sva vaša pitanja, savjetovati vas o prehrani, tjelesnim aktivnostima te s vama prolaziti moguće strepnje i rizike. Uz petnaestogodišnjim iskustvom rada u bolnici dr.sc. Ivane Pentz, dr.med., te najmoderniju tehnologiju i metode koje idu u korak s najnovijim dostignućima i trendovima.

Za najbrže informacije ili naručivanja nazovite odmah +3851 3764 246 ili nas kontaktirajte putem emaila [email protected]
Kontakt