34. tjedan

Duljina fetusa sada je oko 46 cm, a težina oko 2400 g. Koža je glatka i nije više naborana zahvaljujući nakupljanju potkožnog masnog tkiva. Dijete je sada u stavu glavicom, tj.glavica je usmjerena prema dolje. Kosti glavice su i dalje fleksibilne, a Braxton-Hicksove kontrakcije su sada puno učestalije nego prije. Dijete preko posteljice dobiva veliki broj antitijela od majke, te je tako zaštićeno od velikog broja potencijalnih infekcija.

Trudnice mogu imati manje energije zbog neprospavanih noći, jer im je teško pronaći ugodan položaj, ali i zbog češćeg mokrenja koji budi iz sna. Odmor je jako bitan i za porod i za dane koji slijede.


35. tjedan

Većina fetusa u zadnjem mjesecu trudnoće dobiva i do 225 g tjedno. Zadebljava se potkožno masno tkivo i beba dobiva svoj bucmasti izgled. Iako količina potkožnog masnog tkiva još uvijek nije dostatna za termoregulaciju u vanjskom svijetu, prijevremeno rođeno dijete, zbrinuto u inkubatoru, bi uspjelo preživjeti i do 90%. Veličina fetusa u ovom tjednu je oko 47 centimetara, a debljina oko 2,7 kg. Pluća su sada već gotovo u potpunosti razvijena, refleksi postojani. U ovom tjednu nokti dosežu vrhove prstiju, a kod nekih beba mogu biti i duži, te se nakon porođaja mogu naći ogrebotine po licu koje potječu iz intrauterinog života. Vaša beba intenzivno napreduje, pokrete i dalje osjećate svakodnevno iako su oni sada slabijeg intenziteta.

Maternica je sada nešto tvrđa nego ranije i smještena svojim svodom visoko ispod rebrenih lukova, što može uzrokovat poteškoće sa disanjem. U ovo vrijeme i dalje je prisutno zadržavanje ili retencija tekućine čije posljedice mogu biti proširene vene, hemoroidi, otečeni zglobovi i prsti. Potrebe ploda za vitaminima i mineralima u ovo vrijeme osobito su veliki, pa je potrebno obratiti pažnju na prehranu. Vaše tijelo se polako priprema za porod, dolazi do širenja zdjeličnih kostiju,a bolovi u donjem dijelu leđa kao i grčevi u nogama sada su učestala pojava.


36. tjedan

Braxton- Hicksove kontrakcije sada su sve češće i snažnije i mogu Vas buditi iz sna. Lice djetata je glatko, obrazi su bucmasti što je barem dijelom razlog i razvoja mišića čeljusti uslijed sisanja palca. Potkožno masno tkiva se i dalje stvara.

Ovih dana vrh maternice doseže svoju najvišu točku. Dopire do prsne kosti i radi pritisak na okolne organe, prije svega na rebra, pluća i želudac. Ovo stanje neće dugo potrajati, jer dijete glavicom ulazi u porođajni kanal što izaziva spuštanje maternice i donosi olakšanje u vidu disanja. Za taj proces kažemo da se glavica angažirala, u prvorodilja se događa u ovom tjednu, a u višerodilja ono može izostati sve do porođaja. Iako Vam je sada disanje nešto olakšano, pritisak na Vaš mjehur je još veći tako da učestalo mokrite. Smatra se da je i do pet mokrenja na noć uredan nalaz.


Imate pitanja u vezi svoje trudnoće?

Saznajte zašto su ginekološki pregledi i ultrazvučni pregledi u trudnoći važni za Vas i Vašu bebu.

Osoblje Poliklinike Fleur nastojat će odgovoriti na sva vaša pitanja, savjetovati vas o prehrani, tjelesnim aktivnostima te s vama prolaziti moguće strepnje i rizike. Uz petnaestogodišnjim iskustvom rada u bolnici dr.sc. Ivane Pentz, dr.med., te najmoderniju tehnologiju i metode koje idu u korak s najnovijim dostignućima i trendovima.

Za najbrže informacije ili naručivanja nazovite odmah +3851 3764 246 ili nas kontaktirajte putem emaila [email protected]