Oralna hormonska kontracepcija najpopularniji je način kontracepcije među adolescenticama, a nisko dozirana oralna kontracepcija danas je nezamjenjiv oblik pouzdane kontracepcije. Poznato je da osim kontracepcijskog, taj oblik ima važne i korisne nekontracepcijske i terapijske učinke. Ti učinci su kontrola i regulacija menstruacijskog ciklusa u svrhu zaštite sluznice maternice kojom se smanjuje rizik za razvoj karcinoma sluznice maternice, cisti na jajniku, mioma, zdjelične upalne bolesti i endometrioze te smanjenje viška androgena uz tretiranje akni i pojačane dlakavosti.

Neke žene imaju izraženiji predmenstrualni sindrom (PMS) zbog veće fluktuacije hormona u tijeku normalnog ovulacijskog ciklusa. Tijekom uzimanja hormonskih pilula u organizmu postiže se relativno stabilna razina hormona kroz čitav ciklus i time se potvrđuje još jedan nekontracepcijski učinak hormonske kontracepcije. Strahovi od debljanja, promjene raspoloženja, pojačane dlakavosti i rizik oboljenja od raka su neutemeljeni i pretjerani. Poštujući individualizaciju u odabiru vrste oralne kontracepcije, nuspojave i rizici su minimalni.

Sve žene ne podnose jednako pojedinu vrstu hormonskih pilula. Ono što odgovara jednoj djevojci, ne znači da će odgovarati i njezinoj prijateljici. Razlog tome je individualna osjetljivost na variranje količine spolnih hormona i njihovih receptora u tijelu pojedine djevojke ili žene.

Pogrešne obavijesti o kontracepciji obično dolaze iz okoline, koja uglavnom ističe negativnosti. U Hrvatskoj manje od 10% žena koristi hormonsku kontracepciju, što posljedično ima učestali rast neželjenih trudnoća i abortusa. Od ostalih oblika kontracepcije treba spomenuti intrauterini uložak s hormonom, poznat pod imenom Mirena koji osim kontracepcijskog učinka ima i terapijski i to kod žena generativne dobi i u perimenopauzi s ciljem regulacije obilnog i nepravilnog mjesečnog krvarenja. Odnedavno, na tržištu postoji i intrauterini uložak Jaydessa koji po sastavu odgovara Mireni, samo je prilagođen djevojkama i ženama koje nisu rađale. Preporučuje se djevojkama koje ne podnose ili ne smiju uzimati oralnu hormonsku kontracepciju.

Zbog svega navedenog, uloga ginekologa je važna, jer dostupnošću i otvorenošću prema svojim pacijenticama u mogućnosti je otkloniti dvojbe i strahove te svakoj pacijentici individualno savjetovati kontracepcijsku metodu.

Hormonalna spirala - Što treba znati o spirali prije samog postavljanja?

Hormonalna spirala - Što treba znati o spirali prije samog postavljanja?

Hormonalna spirala uvedena je kao metoda kontracepcije 80-ih godina prošlog stoljeća, a do danas je postala jedna od najučinkovitijih i najčešće korištenih.
Na koji način djeluje hormonalna spirala? Kome je namijenjena? Kako se postavlja? Koje su nuspojave, a koje prednosti?
Saznajte više

Obratite nam se s povjerenjem

Ne odgađajte zdravlje


Pošaljite upit