Gastroenterologija | Gastroskopija | Kolonoskopija | Ultrazvuk abdomena

PREGLED USLUGA

 • Ultrazvuk abdomena (ultrazvučni prikaz: jetre, žučnog mjehura i žučnih vodova, gušterače, slezene i bubrega.)
 • Subspecijalistički pregled
 • Konzultacije
 

Rak debelog crijeva

U Republici Hrvatskoj rak debelog crijeva je po pojavnosti na drugom mjestu i u muškaraca i u žena.

U najvećem broju slučajeva rak debelog crijeva nastaje iz dobroćudnih izraslina (polipa) debelog crijeva i upravo vrijeme koje je potrebno da takav, u početku dobroćudan proces pređe u zloćudan, predstavlja našu šansu da nastanak zloćudnog tumora spriječimo na način da polip u cijelosti odstranimo. Drugim riječima, rano otkrivanje polipa debelog crijeva te odstranjenje takvih polipa od velike je važnosti jer time izravno uklanjamo rizik nastanka velike pošasti XXI stoljeća – raka debelog crijeva.

Da bismo polipe mogli pravodobno otkriti, posebice u osoba koje imaju jasnu nasljednu predispoziciju (najbliži srodnici koji su imali polipa debelog crijeva i/ili rak debelog crijeva), suverena dijagnostička metoda nedvojbeno je kolonoskopija, odnosno pregled čitavog debelog crijeva posebno konstruiranim aparatom, tzv. endoskopom-kolonoskopom koji na vrhu ima jaku svjetlost i pomoću kojega možemo na velikim ekranima vidjeti unutrašnjost crijeva, a time otkriti postojanje i najsitnijih polipa ako su prisutni. Ako se takvi polipi i otkriju, ponajprije zahvaljujući velikim tehničkim mogućnostima, takve je polipe moguće u cijelosti odstraniti, a time izravno ukloniti potencijalni rizik prelaska takvih polipa iz dobroćudnih u zloćudne tvorbe – rak.

Uklanjanje polipa debelog crijeva tijekom kolonoskopije.

kolonoskopija polipi

Polipi žučnog mjehura

Polipi žučnog mjehura su izrasline na stjenci koje mogu biti dobroćudne i zloćudne. Dobroćudni polipi dijele se na prave tumore i pseudotumore. Pseudotumori čine većinu polipa žučnog mjehura i najčešće se radi o upalnim, fibroznim ili hiperplastičnim polipima te kolesterolomima koji nastaju zbog prekomjernog nakupljanja kolesterolskih estera i lipida u sluznici žučnog mjehura. Za razliku od pseudopolipa u dobroćudne polipe ubrajamo i adenome, prave tumore koji imaju veliko značenje jer mogu u proteku vremena prijeći u zloćudni tumor, karcinom žučnog mjehura koji u pravilu ima jako lošu prognozu. Posebice je rizik velik ako uz adenom žučnog mjehura postoje i kamenci.

Najveći broj bolesnika s polipima žučnog mjehura nema nikakve tegobe tako da se još uvijek polipi žučnog mjehura najčešće otkrivaju slučajno, u pravilu tijekom pregleda ultrazvukom. Naime, upravo je ultrazvuk kao dijagnostička metoda izrazito djelotvoran u otkrivanju polipa žučnog mjehura i puno je učinkovitiji od primjerice kompjuterizirane tomografije (CT) ili magnetske rezonancije (MR).

 • polipi

  Prikaz više polipa
 • polipi

  Prikaz jednog polipa

Što kada otkrijemo da imamo polip žučnog mjehura? Treba li svaki polip odstraniti na taj način da se odstrani čitav žučni mjehur?

Činjenica da netko ima polip ili polipe žučnog mjehura ne znači nužnost kirurške operacije u smislu odstranjenja žučnog mjehura, tzv. kolecistektomije. Ukoliko se radi o osobi koja nema nikakvih tegoba, a tijekom pregleda trbuha ultrazvukom našao se manji polip ili manji polipi te posebice ako je osoba mlađa, odnosno nema žučnih kamenaca, operacija u pravilu nije potrebna. To nažalost nije slučaj ako uz polipe žučnog mjehura, posebice one veće od desetak milimetara postoje i žučni kamenci, a osoba je starija. U tom slučaju strategija „praćenja i čekanja“ nije dobra i može uvelike ugroziti bolesnika na način da se previdi prijelaz dobroćudnog u zloćudni tumor žučnog mjehura.

Obratite nam se s povjerenjem

Nazovite nas telefonski na +3851 3764 246 ili pošaljite upit putem online obrasca u nastavku stranice


Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit


  Kontakt