Prvi ginekološki pregled - Ginekološka Poliklinika Fleur

Kada otići na prvi ginekološki pregled?

Prvi ginekološki pregled trebalo bi planirati prije prvog spolnog odnosa radi dobivanja informacija o svom zdravlju te naputaka o odgovarajućoj kontracepciji i prevenciji spolno prenosivih bolesti te mogućem cjepljenju protiv HPV-a.

Potreba za ranijim pregledom obično se javlja zbog pojave nekih od tegoba (izostanak menstruacije, nepravilno krvarenje, odgođeni pubertet, razne upale i sl.) o čemu više možete čitati na poveznici Neki od najčešćih razloga posjeta ginekologu u dječjoj i adolescentnoj dobi.

Bez obzira je li djevojka imala do tada spolni odnos ili neke tegobe, svakako se prvi ginekološki pregled savjetuje obaviti ne kasnije od 21. godine života.


Što podrazumijeva ginekološki pregled?

Ni jedan pregled nije povezan s toliko strahova i predrasuda kao prvi ginekološki pregled.
Zbog toga svaki pregled počinje razgovorom kako bi se umanjile predrasude i nelagoda, ali i dobile važne informacije o dosadašnjem općem i ginekološkom zdravlju.
Obično ako odabrani ginekolog uz dosta truda ostavi dovoljno vremena za odgovore na pitanja i strpljivo objasni sve nedoumice, svi strahovi i predrasude nestaju.
Ginekološki pregled uz dobru pripremu je bezbolan i traje kratko te podrazumijeva pregled u spekulima, kojem prethodi inspekcija (promatranje) vanjskog spolovila, u nastavku se uzima uzorak za PAPA test i na kraju slijedi bimanuelni palpacijski pregled kojim se dobiva uvid o položaju, pomičnosti i osjetljivosti maternice i jajnika. Nakon manuelnog pregleda obično slijedi ultrazvučni pregled bez kojeg je danas praktički nemoguće zamisliti kompletnost.
Mnoge žena i djevojke misle da se PAPA testom može dobiti i informacija o spolno-prenosivim bolestima, ali važno je naglasiti da se PAPA testom uglavnom utvrđuje abnormalnost stanica vrata maternice, a želi li se detaljno istražiti upala potrebno je dodatno napraviti ciljanu mikrobiološku obradu koja podrazumijeva uzimanje briseva vrata maternice.

Koliko često treba učiniti i kako se pripremiti za ginekološki pregled?

Ginekološki pregled bi trebalo učiniti jednom godišnje, ali ako se pojavi peckanja, svrbež, pojačani iscjedak, bolovi ili neka nepravilnost menstruacijskog krvarenja potrebno je posjetiti ginekologa i prije. Najbolje vrijeme za ginekološki pregled je prva faza ciklusa, znači između 6. do 12. dana od početka menstruacije. Otprilike 24 sata prije dogovorenog pregleda treba izbjegavati stavljanje krema, vaginaleta, sredstava za ispiranje, spermicida i sl., što znači i spolni odnos, naročito ako treba napraviti PAPA test, kako bi se omogućilo kvalitetno uzimanje stanica s vrata maternice. Ako se baš dogodi da je npr. bio spolni odnos, nije potrebno odgađati dugo planirani pregled, ali je onda dobro napomenuti ginekologu prilikom uzimanja PAPA testa.

Poziv na opreznost

Edukacija i informiranje adolescentica o odgovornom spolnom ponašanju prije ulaska u spolne odnose jedan je od najučinkovitijih načina očuvanja ginekološkog zdravlja te mlade populacije. Poznata je velika raširenost HPV-a upravo među mladom populacijom i to u visokom postotku (49%), te se adolescenticama prije početka spolnog života toplo preporučuje cijepljenje protiv najčešćih i najopasnijih tipova HPV-a. U Hrvatskoj su za sada dostupne dvije vrste cjepiva koja su učinkovita protiv najčešćih tipova HPV-a odgovornih za 70% karcinoma vrata maternice. Predviđene su tri doze cjepiva; trajnost može potrajati do deset godina, a moguće je kasnije docjepljivanje. Međutim, odaziv za cijepljenje u Hrvatskoj je tek oko 10% među školskom populacijom zbog brojnih kampanja te straha i nedovoljne informiranosti o nuspojavama cijepljenja. Osim cjepiva i edukacije o spolno prenosivim bolestima, važni su redoviti ginekološki pregledi s PAPA testovima. Upravo zbog toga naša doktorica Ivana Pentz preporučuje redovito posjećivanje ginekologa od rane mladosti, kako bi te iste djevojčice u kasnijoj dobi imale sačuvano reproduktivno zdravlje.
Obratite nam se s povjerenjem

Nazovite nas telefonski na +3851 3764 246 ili pošaljite upit putem online obrasca u nastavku stranice


Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit


    Kontakt