Ultrazvučni pregledi u trudnoći | 3D i 4D ultrazvuk | Poliklinika Fleur

Ultrazvučni pregledi u trudnoći

Trudnoća bez ultrazvučnog pregleda u našoj civilizaciji danas je gotovo nezamisliva. Mogućnosti koje ultrazvuk nudi su nevjerojatne, a bitne su za procjenu stanja ne samo fetusa, nego i trudnice. Poliklinika Fleur predvodi visoko kvalitetnom tehnološkom opremljenošću kao i stručnošću i to u skladu s najvišim svjetskim standardima. Stoga jedinstven smo izbor za praćenje svih aspekata vaše trudnoće.

U početku trudnoće ultrazvuk nam je neizmjerno bitan kako bismo odredili je li se plod razvio, kuca li srce, postoji li možda više plodova ili se nažalost radi o trudnoći koja će završiti pobačajem. Ako niste sigurni u datum zadnje menstruacije ili vaši ciklusi nisu redoviti, rani ultrazvučni pregled je taj koji će nam najtočnije procijeniti koliko tjedana tj. dana vaš plod ima. Već u najranijoj trudnoći možemo postaviti sumnju u razvojne i kromosomske anomalije ploda, možemo odrediti spol djeteta, pratiti fetalni rast i razvoj i detaljno pregledati sve fetalne organe. Pregledom određenih struktura možemo procijeniti i pripadate li u skupinu trudnica koje imaju povećani rizik od kasnog pobačaja ili prijevremenog poroda, preeklampsije i slično.

Osim dvodimenzionalnog standardnog prikaza, vaše dijete možemo pratiti trodimenzionalno 3D ili u stvarnom vremenu 4D ultrazvukom. Ultrazvuk koji se nalazi u Poliklinici Fleur jedan je od najboljih ultrazvuka koji postoje u svijetu. Osim što nudi savršen prikaz na standardnom ekranu samog aparata, osmišljen je i poseban priključak samo za vas, LCD ekran na zidu. Putem LCD ekrana na zidu ispred vas, vi i vaš partner možete nesmetano i tijekom cijelog pregleda uz veliko povećanje promatrati vaše dijete.

ultrazvuk u trudnoći

U Poliklinici Fleur vam pružamo sljedeće UZV preglede

UZV PREGLED VIJABILNOSTI PLODA (6 do 10 tjedana)

Ultrazvučni pregled vijabilnosti ploda odnosi se na prve ultrazvučne preglede u trudnoći koji se najčešće obavljaju između 6 i 10 tjedana trudnoće i to vaginalnim putem.

Ovim pregledom možemo ustanoviti radi li se o jednoplodnoj ili višeplodnoj trudnoći te razvija li se trudnoća uredno u maternici, a ne izvan nje (izvanmaternična trudnoća).

Ovaj ultrazvučni pregled je prije svega dragocjen onim trudnicama koje osjećaju bolove, krvare, onima koje su u prethodnoj trudnoći pobacile ili imale izvanmaterničnu trudnoću, ali i svim trudnicama koje žele znati i vidjeti više.

UZV NUHALNI TEST S 11+3 do 13+6 tjedana (NUCHAL SCAN)

Ovo je UZV koji se obavlja u razdoblju trudnoće između 11 tjedana i 13 + 6 tjedana. Ovaj pregled najčešće se obavlja transabdominalno (“preko trbuha“), no katkad je potrebno učiniti pregled vaginalnim putem.

Ciljevi Nuhalnog UZV pregleda su sljedeći:

Precizno odrediti trajanje trudnoće. Ovo je posebno važno ženama koje nisu sigurne u datum zadnje menstruacije, onima koje nemaju redovite cikluse ili koje su zatrudnjele dok su još dojile ili pak prestale uzimati kontracepcijske pilule. Prema UZV izmjerenoj duljini fetusa možemo precizno odrediti termin poroda.

Dijagnosticirati višeplodnu trudnoću koja se razvija u oko 2% spontano začetih i u oko 10% trudnoća iz metoda potpomognute oplodnje. Ovim ultrazvukom možemo dokazati razvijaju li se sve bebe uredno te dijele li možda posteljicu što može dovesti do nekolicine problema tijekom trudnoće. Višeplodnu trudnoću potrebno je pažljivije i češće pratiti.

Dijagnosticirati velike fetalne abnormalnosti koje se mogu vidjeti već u ovo rano doba trudnoće.

Dijagnosticirati rani pobačaj. Nažalost u oko 2% žena upravo na ovom UZV pregledu otkrije se da više nema otkucaja fetalnog srca (missed abortion) ili kako se plod uopće nije razvio (blighted ovum), a najčešće se događa bez ikakvih znakova upozorenja. Ako dijagnosticiramo rani pobačaj, vi i vaš partner dobit ćete odgovore na sva pitanja i prikladno savjetovanje.

Odrediti rizik za Downov sindrom i ostale kromosomske abnormalnosti. Svaka trudnica će nakon ovog ultrazvučnog pregleda i obrade krvnih pretraga dobiti svoj individualni rizik za ovu trudnoću. Rizik se dobiva kombinirajući dob majke, vrijednosti oba hormona iz majčine krvi te ultrazvučne markere koji su specifični za kromosomopatije.

Nakon ovog takozvanog Kombiniranog testa, roditeljima omogućujemo detaljno savjetovanje i objašnjenje rezultata te predlažemo daljnje pretrage u smislu invazivnog testiranja ili Harmony testa.

UZV ANOMALY SCAN (detaljan pregled fetusa s 20.– 24. tjedna)

Anomaly scan je ultrazvučni pregled koji se obavlja između 20 i 24 tjedana trudnoće.

Ovim pregledom detaljno gledamo svaki dio tijela fetusa, određujemo smještaj posteljice, određujemo količinu plodove vode i mjerimo rast fetusa. S posebnom pozornosti pregledavamo mozak, lice, kralježnicu, srce, želudac, crijeva, bubrege, ručice i nožice fetusa kako bismo otkrili postoji li anomalija ploda ili ne.

3D I 4D UZV U TRUDNOĆI
U Poliklinici Fleur svaki ultrazvučni pregled moguće je gledati i u trodimenzionalnoj odnosno 4D opciji što podrazumijeva praćenje fetalnih pokreta u sadašnjem vremenu!
UZV PREGLED FETALNOG SRCA (Sonocubic FINE, nakon 18. tjedna )

Fetalno srce i krvne žile povezane sa srcem rutinski gledamo tijekom ultrazvučnog pregleda s 11-13 tjedana, anomaly scana s 20-24 tjedana te procjene fetalnog rasta i razvoja s 30-34 tjedana

Međutim, nekim trudnicama preporučuje se detaljniji UZV pregled fetalnog srca. To su sve one trudnice u čijoj obitelji postoje kongenitalne srčane anomalije, trudnice s dijabetesom i trudnice koje uzimaju antiepileptike.
Svim trudnicama kod kojih smo tijekom redovnog ultrazvučnog pregleda uočili povećani nuhalni nabor ili neku anomaliju koja nije nužno vezana za fetalno srce također preporučujemo detaljniji pregled fetalnog srca.

Ponosni smo što u Poliklinici Fleur možemo ponuditi pregled fetalnog srca jedinstvenim programom za automatizirano pregledavanje fetalnog srca pod nazivom Sonocubic FINE metoda (Fetal Intelligent Navigation Echocardiography).
Ovom metodom na vrlo jednostavan, automatiziran i vrlo precizan način možemo postaviti sumnju u fetalnu srčanu anomaliju. Radi se o metodi probira i nikako ne dijagnostičkoj metodi te u slučaju sumnje na srčanu anomaliju kod vašeg djeteta, bit ćete adekvatno savjetovani i usmjereni na daljnju obradu.
Poliklinika Fleur, najbolje i najkvalitetnije rješenje za najkompleksnija te najdelikatnija stanja!

UZV CERVIKOMETRIJA

Ovim transvaginalnim ultrazvučnim pregledom mjerimo duljinu vrata maternice (cerviksa).
Preporučuje se svim trudnicama koje imaju povećani rizik za prijevremeni porod, onima s višeplodnom trudnoćom, s prethodnim prijevremenim porodom, abnormalnostima maternice te onima s prethodnim operacijama vrata maternice.
Ovaj pregled najčešće se radi u sklopu anomaly scana, no katkad je potrebno učiniti ga već sa 16 tjedana trudnoće kod onih trudnica koje su prijevremeno rodile u prethodnim trudnoćama.

UZV FETALNOG RASTA i RAZVOJA (Wellbeing scan nakon 30. tjedna, uključuje Doppler)

Ovaj ultrazvučni pregled najčešće se obavlja oko 32. tjedna trudnoće.

Većina opstetričara smatra kako bi ovaj pregled trebao biti ponuđen i omogućen svim trudnicama, dok neki smatraju kako ga trebaju obaviti samo one trudnice s komplikacijama u prethodnim trudnoćama poput preeklampsije, zastoja fetalnog rasta, dijabetesa ili ako je neka od prethodnih trudnoća završila rađanjem mrtvorođenčadi.
Ovim pregledom:
・Procjenjujemo rast i pravilan razvoj fetusa.
・Mjerimo veličinu glavice, trbuha i natkoljenične kosti te prema mjerama
・Procjenjujemo težinu fetusa.
・Pratimo pokrete fetusa.
・Procjenjujemo izgled i smještaj posteljice.
・Mjerimo količinu plodove vode.
・Dopplerom mjerimo protoke u krvnim žilama koje dovode krv u posteljicu i fetus.

*Moguće je dogovoriti i PAKET ULTRAZVUČNIH PREGLEDA (5 UZV pregleda u trudnoći)

Obratite nam se s povjerenjem

Nazovite nas telefonski na +3851 3764 246 ili pošaljite upit putem online obrasca u nastavku stranice


Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit


    Kontakt