1. - 2. - 3. tjedan trudnoće | Trudnoća po tjednima | Poliklinika Fleur

1. tjedan

Prvi dan zadnje menstruacije smatra se početkom trudnoće, iako do pravog začeća, odnosno trudnoće nije još došlo. Razlog ovakom računanju je taj što najčešće nije moguće sa sigurnošću reći kojeg je točno dana došlo do oplodnje.

Kod menstrualnog ciklusa, čije je prosječno trajanje 28 dana, do oplodnje dolazi 14.dan. Normalna trudnoća traje 37 do 42 tjedna od prvog dana zadnje mjesečnice.


2. tjedan

U kori ženskih jajnika svaki mjesec započne rasti u folikulima 3-10 jajnih stanica, od kojih najčešće samo jedna od njih potpuno sazrije i biva izbačena prsnućem folikula u jajovod, što nazivamo ovulacijom. Oplodnja, odnosno spajanja jajne stanice i spermija, se događa u jajovodu. Oplođena jajna stanica sadrži pola genetskog matrijala od oca, koji i određuje spol djeteta, a druga polovica je od majke, već usađena u jajnu stanicu.

Paralelno sa razvojem jajne stanice dolazi i do razvoja i promjena u sluznici maternice (endometriju) sa svrhom prihvaćanja oplođene jajne stanice.


3. tjedan

Oplođena jajna stanica, zigota, se 24 sata nakon oplodnje počinje dijeliti i putovati kroz jajovod do maternice. Odmah nakon oplodnje genetski je zabilježen i određen spol Vašeg budućeg djeteta, što je određeno spermijem, odnosno x ili y kromosomom koji donosi spermij ( x= djevojčica ; y = dječak ).

Oplođena jajna stanica sadrži potpuni genetski materijal (DNA) koji je potreban za razvoj novog ljudskog bića. Beba je sada jedna malena loptica, službenog naziva blastocita, koja se ubrzano dijeli i putuje jajovodom do maternice gdje dolazi otprilike 80 sati od oplodnje, a ugrađuje se u „zid“ maternice 3-5 dana kasnije. Ugradnjom blastocite ona dobiva kisik i hranjive tvari, te izbacuje otpadne tvari kroz primitivni sistem cirkulacije složen od mikroskopskih tunela koji povezuju bebu sa krvnim žilama i zidom maternice. Malena loptica, kako smo ju nazvali, ili blastocita se sastoji od dva sloja – unutrašnjeg i vanjskog. Iz vanjskog dijela razvija se posteljica koja će se razviti do kraja ovog tjedna i preuzeti obvezu opskrbe djeteta kisikom i hranjivim tvarima. Iz unutrašnjeg dijela blastocite razvija se fetus.

Mnoge žene u ovom tjednom još nisu ni svjesne da su trudne, iako je Vaše tijelo u „drugom stanju“. Umor i razdražljivost mogu biti dominantna raspoloženja ovih dana, a također nekolicina žena će primjetiti svjetle crvene točkice na donjem rublju, što nastaje u trenutku ugnježdenja jajne stanice u zid maternice bogate krvlju.

Do kraja ovog tjedna dolazi i do porasta hcG hormona koji je i siguran znak trudnoće te daje pozitivan znak pri primjeni testa trudnoće.


Imate pitanja u vezi svoje trudnoće?

Saznajte zašto su ginekološki pregledi i ultrazvučni pregledi u trudnoći važni za Vas i Vašu bebu.

Osoblje Poliklinike Fleur nastojat će odgovoriti na sva vaša pitanja, savjetovati vas o prehrani, tjelesnim aktivnostima te s vama prolaziti moguće strepnje i rizike. Uz petnaestogodišnjim iskustvom rada u bolnici dr.sc. Ivane Pentz, dr.med., te najmoderniju tehnologiju i metode koje idu u korak s najnovijim dostignućima i trendovima.

Za najbrže informacije ili naručivanja nazovite odmah +3851 3764 246 ili nas kontaktirajte putem emaila [email protected]
Kontakt