Što je histeroskopija?


Histeroskopija je minimalno invazivan endoskopski zahvat koji omogućava detaljan pregled unutrašnjosti maternice. Izvodi se histeroskopom na koji je priključena video kamera (neka vrsta uskog teleskopa), a uvodi se kroz vrat maternice u materničnu šupljinu. Kroz histeroskop se u materničnu šupljinu u tijeku cijelog zahvata uvodi posebna otopina koja širi stijenke maternice kako bi se unutrašnjost mogla što bolje vidjeti. Histeroskopija može biti dijagnostička ili terapeutska. .


Dijagnostička histeroskopija


Dijagnostička histeroskopija traje nekoliko minuta i radi se ambulantno, u kratkotrajnoj anesteziji. Razlozi za izvođenje su ispitivanje neplodnosti, kod ponavljanja spontanih pobačaja, nepravilna i obilna menstrualna krvarenja, nepravilna krvarenja u peri i postmenopauzi, kontrola sluznice maternice kod žena koje uzimaju neku vrstu lijeka zbog karcinoma dojke. Na kraju postupka nekad je potrebno uzeti uzorak tkiva sluznice maternice kako bi se provela histopatološka analiza.


Terapeutska histeroskopija


Terapeutska histeroskopija se radi u svrhu tretmana nekog poremećaja ili bolesti unutar šupljine maternice, obično se radi u općoj anesteziji ali može i u kratkotrajnoj što ovisi o duljini trajanja planiranog zahvata. Nakon zahvata potrebno je uglavnom odležati nekoliko sati do jedan dan. Razlozi za izvođenje su spaljivanje sluznice maternice, odstranjenje polipa i mioma koji se nalaze u šupljini maternice, otklanjanje pregrade ili priraslica u maternici te odstranjenje spirale koja se ne može ukloniti normalnim putem.

Zahvat se obavlja u intravenskoj anesteziji i pacijent istoga dana ide doma (nakon nekoliko sati mirovanja) - za razliku od bolnice gdje pacijent mora ostati dan-dva.


Postoperativni tijek


Simptomi koji se ponakad javljaju nakon ovog zahvata odnose se na bolove nalik menstrualnim, iscjedak ili lagano krvarenje (7-14 dana nakon zahvata). Mogu se uzeti tablete protiv bolova ( Ibuprofen, Voltaren, Ketonal).


Moguće komplikacije


Komplikacije su moguće kao kod svakog operativnog zahvata ali u slučaju histeroskopije su vrlo male, čak manje od komplikacija vezanih za kiretažu maternice jer se cijelo vrijeme radi pod kontrolom oka. Komplikacije uključuju krvarenje, perforaciju maternične šupljine te infekciju.

Obratite nam se s povjerenjem

Nazovite nas telefonski na +3851 3764 246 ili pošaljite upit putem online obrasca u nastavku stranice


Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit