31. tjedan

Dijete sada prvenstveno dobiva na masi dok se rast u duljinu malo usporava. Organski sustavi su formirani i nastavljaju sa svojim razvojem. Povećava se mišićna masa i zalihe masti. Oči su sada u potpunosti otvorene, a zjenice reagiraju sužavanjem na svjetlosni podražaj.

U ovom razdoblju trudnoće možete se osjećati umorno i imati potrebu za usporenjem životnoga ritma. Beba Vam često neda spavati zbog svojih aktivnih kretnji i to dovodi do Vaše iscrpljenosti. Moguća je i pojava kontrakcija, koja su nepravilne, kratkotrajne i nisu bolne. Radi se o Braxton-Hicksovim kontrakcijama koje u drugoj polovini trudnoće osjeća mnogo žena.


32. tjedan

Duljina fetusa sada je oko 43 centimetara, a težina oko 1,8 kg. U ovom i nadolazećim tjednima aktivnost fetusa se smanjuje, a razlog tomu je sve manje slobodnog mjesta u maternici zbog rasta i razvoja djetata. Beba sada provodi većinu vremena spavajući.

Kod dječaka testisi nastavljaju svoje putovanje prema skrotumima, a kod djevojčica se klitoris u potpunosti razvio i relativno je izbočen što može dovesti do zabune kod određivanja spola, iako se to rijetko događa.

Zbog rasta djeteta koje zauzima sve više mjesta u maternici dolazi i do stvaranja pritiska na Vaša pluća, te možete imati osjećaj nedostatka zraka. Također je moguća pojava boli u lumbalnom dijelu kralježnice (donji dio leđa) što zbog rasta maternice i pomicanja centra za ravnotežu što zbog hormonalnih promijena.


33. tjedan

Dijete i dalje vježba disanje. Na dan udahne oko pola litre amnionske tekućine, a istu količinu i izdahne. Lanugo dlačice koje su prije prekrivale tijelo djeteta nastavljaju opadati, a zamijenjuju ih prave dlačice. Bebin kostur je sve čvršći, iako neke kosti još nisu srasle kao na primjer kosti lubanje koje će olakšati prolaz kroz porođajni kanal. Kosti lubanje srast će u ranoj odrasloj dobi, kako bi mozak mogao rasti i razvijati se tijekom djetinjstva. U ovom tjednu vrlo je vjerojatno da će se beba okrenuti u stav glavom prema dolje, kako bi se pripremila za porođaj.

U zglobovima se pojačano zadržava tekućina, što može dovesti do pritiska na živce, primjerice u karpalnom kanalu, te izazvati osjećaj pulsacija, peckanja ili boli. I dalje dobivate na težini, pa je važno brinuti se o pravilnoj prehrani i dovoljnom unosu hranjivih tvari. Također je važan unos kalcija, jer je on potreban za razvoj kosti djeteta, te ukoliko ga ne unosite dovoljno dijete će iskoristiti Vaše rezerve i time oslabiti Vašu koštanu masu.


Imate pitanja u vezi svoje trudnoće?

Saznajte zašto su ginekološki pregledi i ultrazvučni pregledi u trudnoći važni za Vas i Vašu bebu.

Osoblje Poliklinike Fleur nastojat će odgovoriti na sva vaša pitanja, savjetovati vas o prehrani, tjelesnim aktivnostima te s vama prolaziti moguće strepnje i rizike. Uz petnaestogodišnjim iskustvom rada u bolnici dr.sc. Ivane Pentz, dr.med., te najmoderniju tehnologiju i metode koje idu u korak s najnovijim dostignućima i trendovima.

Za najbrže informacije ili naručivanja nazovite odmah +3851 3764 246 ili nas kontaktirajte putem emaila [email protected]