Liječenje hemoroida može biti konzervativno i kirurško.

Odluku o načinu liječenja može donjeti jedino iskusni koloproktolog na temelju anamnestičkih podataka dobivenih od bolesnika i detaljnog pregleda bolesnika. 

Operacijska metoda liječenja hemoroida (hemeroidektomija) je donedavno bila najbolja i najuspješnija metoda za liječenje hemoroida.

Operacijki zahvat hemoroida podrazumjeva uklanjanje samo izmjenjenih čvorova. Zahvat se može izvoditi u lokalnoj anesteziji (ako je riječ samo o jednom čvoru) ili u općoj anesteziji kada je potrebno odstraniti 2 ili 3 hemoroidalna čvora.

Operacijskim zahvatom se u potpunosti odstrani povećano tkivo vanjskih ili unutarnjih hemoroida što uključuje sluznicu i dio kože. Rana koja je nastala može se ostaviti otvorena (Morgan Milligan metoda) ili se može zašiti (Fergusonova metoda).

U Europi i Hrvatskoj se češće primjenjuje otvorena metoda, za razliku od Amerike gdje Fergusonova metoda ima širu primjenu.

Operacijski zahvat hemoroida po Morgan-Milliganu koji se radi u našoj poliklinici daje 100% učinak i pacijent je trajno oslobođen hemoroidalnih tegoba.

Međutim klasična operacijska procedura kao metoda liječenja, danas se sve više izbjegava, budući da je sam zahvat te postoperacijski oporavak vrlo bolan i dugotrajan.

Danas se, upravo zbog toga, sve više pribjegava inovativnim metodama koje su manje invazivne, jednako učinkovite a osiguravaju brzi oporavak bolesniku.

Upravo takva procedura je laserska operacija hemoroida, LHP (laser hemoroidoplastika) koja se izvodi u našoj poliklinici.

Postupak laserske operacije hemoroida

1. Pregled
Kliničkim pregledom i detaljnim uzimanjem anamnestičkih podataka od strane iskusnog stručnjaka odlučuje se o najidealnijom obliku liječenja hemoroida u određenog bolesnika. Naime, u našoj poliklinici osiguran je individualni pristup svakom bolesniku, a za vrijeme samih konzultacija svakom bolesniku se pružaju informacije koje ga zanimaju vezane za samu lasersku proceduru, očekivanim rezultatima i ciljevima.
2. Preoperativna priprema
Naš tim stručnjaka kojega čine kirurg, anesteziolog te medicinske sestre, dati će vam detaljne upute kako se adekvatno pripremiti za samu proceduru. Zahvat se može izvesti u kratkotrajnoj općoj anesteziji ili spinalnoj anesteziji.
3. Operacijski zahvat
Laserski operacijski zahvat izvodi se pomoću laserske sonde koja se uvodi u svaki hemeroidalni čvor do njegove baze. Emisijom energije lasera, ciljano se uzrokuje koagulacija krvne žile koja opskrbljuje hemoroid, a da pritom okolno tkivo i sluznica ostaju neoštećeni. Kako laserska energija uzrokuje koagulaciju krvne žile tako se volumen hemeroidalnog čvora smanjuje i to za oko 30 % za vrijeme samog zahvata a tijekom nekoliko tjedana od zahvata nastupa potpuna regresija čvorova.
4. Postoperacijski oporavak
Sam zahvat zbog svoje minimalne invazivnosti izvodi se u sklopu jednodnevne kirurgija, tako da svega nekoliko sati od zahvata bolesnik odlazi na kućnu njegu. S obzirom da se tijekom laserske operacije hemoroida ne oštećuje okolno zdravo tkivo, tj. koža I sluznica, bol je nakon ovog tipa operacije zanemariva. Upravo iz tog razloga, laserska operacija hemoroda je najpopularnija metoda u odnosu na sve druge metode operiranja hemoroida. Osim bolova kod ove operacijske procedure izuzetno su rijetke i druge komplikacije kao što su infekcija, krvarenje i sl. pa se bolesnici mogu vratiti svojim aktivnostima već za nekoliko dana od samog zahvata. Ova napredna tehnologija omogućuje nam da našim bolesnicima osiguramo precizno liječenje hemoroidalnih čvorova s minimalnim komplikacijama (bol, krvarenje), a da je dugoročni rezultat liječenja gotovo identičan klasičnom kirurškom zahvatu.