37. - 38. - 39. tjedan trudnoće | Trudnoća po tjednima | Poliklinika Fleur

37. tjedan

Od ovog tjedna Vaša trudnoća smatra se terminskom. Terminskom smatramo svaku trudnoću između 37.-42. tjedna. Samo 2% žena rađa na dan kada navrši 40.tjedan trudnoće, odnosno „na dan termina“ .

U slijedećim danima beba će i dalje dobivati na težini i to do 14 grama na dan. Dijete je teško sada oko 2700 – 2950 grama, a dugačko oko 50 cm. Esencijalne masne kiseline ulaze i u sastav mijelina, specijaliziranog omotača živaca čime započinje i konačni proces dozrijevanja živčanog sustava. Ovaj proces mijelinizacije nastaviti će se i nakon bebinog rođenja.

Ako je ovo Vaša prva trudnoća od ovog tjedna će te zasigurno puno lakše disati i jesti, smanjit će se i žgaravica ukoliko ste ju osjećali. Spavanje će sada biti nešto slabije, jer je pronalazak ugodnog položaja otežan.


38. tjedan

Pluća fetusa, kao i ostali organi spremni su za život izvan majčina trbuha. Glavnina lanugo dlačica je nestala, a još samo na pregibima zadržavaju se naslage bjelkastog verniksa. Topljenje kazeoznog verniksa u plodnoj vodi daje joj karakterističan mliječni izgled kod terminske trudnoće. Kosa prekriva glavu, trepavice i obrve su sasvim razvijene. Ručice su obično prekrižene na prsima, a koljena privučena na prsa. Nokti dosežu vrhove prstiju. Plodne vode ima u količini oko 4-5 šalice kave.

Sve tegobe koje su prisutne posljednjih tjedana prisutne su i dalje, kao što su natečenost zglobova, učestalo mokrenje, bolovi i mogući grčevi u preponama. Nužno je paziti na dostatnu hidriranost Vašeg organizma. U zadnjim tjednima trudnoće možete dobiti i na težini, a razlog je pojačano zadržavanje tekućine. Lažni trudovi i predtrudovi mogu biti prisutni, a od pravih se razlikuju svojom jačinom i intenzitetom.


39. tjedan

Beba i dalje dobiva na težini kako bi mogla što lakše kontrolirati tjelesnu temperaturu po rođenju. Kosti glavice su mekane i fleksibilne zbog lakšeg prolaza kroz uski porođajni kanal. Fetalni pokreti sada su se znatno smanjili, osjećate još uvijek povremene udarce, dok mjesta za opsežnije kretnje više nema.

Bujica hormona koja Vas preplavljuje ne utječe samo na Vas. Po rođenju, zbog hormona, Vaša beba može imati malo natečena prsa ili čak i genitalije, te se može pojaviti oksudan iscjedak. Ove promjene nestat će unutar nekoliko dana.

Za trudnicu je bitno što više se opustiti i pripremiti za porođaj koji se može dogoditi u svakom trenutku. Puknuće vodenjaka označava početak poroda,a to se može dogoditi tako da osjetite navalu tekućine, a katkad plodova voda samo sporo kapa. Oboje je normalno.

Imate pitanja u vezi svoje trudnoće?

Saznajte zašto su ginekološki pregledi i ultrazvučni pregledi u trudnoći važni za Vas i Vašu bebu.

Osoblje Poliklinike Fleur nastojat će odgovoriti na sva vaša pitanja, savjetovati vas o prehrani, tjelesnim aktivnostima te s vama prolaziti moguće strepnje i rizike. Uz petnaestogodišnjim iskustvom rada u bolnici dr.sc. Ivane Pentz, dr.med., te najmoderniju tehnologiju i metode koje idu u korak s najnovijim dostignućima i trendovima.

Za najbrže informacije ili naručivanja nazovite odmah +3851 3764 246 ili nas kontaktirajte putem emaila [email protected]
Kontakt