Laserska fototerapija MonaLisa Touch - Poliklinika Fleur
Posebno poglavlje u životu svake žene predstavljaju porod i porođajne traume, ginekološke operacije pri kojima se odstranjuju maternica i jajnici, ali i uzimanje antiestrogena u okviru liječenja nekih malignih bolesti, kao što je to rak dojke te sama menopauza. Svaka od ovih životnih faza donosi sa sobom neke neželjene posljedice:

  • svrbež i peckanje vanjskog spolovila i vagine,
  • suhoća i pucanje kože,
  • urinarna inkontinencija,
  • slabost i gubitak elastičnosti vaginalne sluznice,
  • promjene pH vagine i sklonost vaginalnim infekcijama,
  • bolnost prilikom spolnog odnosa.

Svi ti simptomi mogu se uspješno ukloniti ili ublažiti metodom MonaLisa Touch.
Čak 75% žena koje pate od vaginalnih smetnji izjavilo je kako one vrlo negativno utječu na njihov život.
Podatak koji zabrinjava još više, jest da njih 63% nije ovo stanje prepoznalo kao kronično te o mogućnostima liječenja nije porazgovaralo sa svojim ginekologom.


Atrofični vaginitis je nedostatak hrane i vlažnosti stanica vaginalne sluznice. Ovo stanje uzrokuje progresivno stanjivanje vaginalne sluznice i kože vulve koja pritom postaje osjetljivija i izloženija traumama.
Gubitak tonusa, elastičnosti i hidratiziranosti područja vagine nije samo estetski problem, već i funkcionalni.
Vulvovaginalno područje osjetljivo je na promjene razina estrogena koje se događaju u menopauzi ali i u generativnoj dobi žena, naročito nakon poroda.
Laser u ginekologiji donio je mnoge promjene za žene diljem svijeta te unio znatan napredak u poboljšavanje kvalitete njihova života. Ovo je za pacijentice vrlo poštedna metoda kojom mogu znatno ublažiti ili potpuno otkloniti simptome poput peckanja, svrbeža vanjskog spolovila, gubitka vlažnosti i elasticiteta, bol prilikom spolnih odnosa i blagu inkontinenciju uzrokovanu atrofičnim vaginitisom.

Razlozi za pomlađivanje vagine


Svrbež, peckanje, suhoća, gubitak elasticiteta, bolnost pri spolnom odnosu, inkontinencija neke su od najčešćih vaginalnih tegoba zbog koje se pacijentice obraćaju ginekologu. Svi ovi simptomi utječu na kvalitetu života, kako privatnog tako i poslovnog.
Nakon poroda, neke žene pate od blage inkontinencije i opuštenosti vaginalnog područja. Mona Lisa Touch znatno pomaže kod smanjenja ovih simptoma.
Vanjsko spolovilo žene koja je rodila vaginalnim putem i žena koje nisu, razlikuje se i izgledom. Kod žena kod kojih se radila epiziotomija, postoji i ožiljak.
Nekim pacijenticama ova promjena smeta i ne osjećaju se ugodno.

Tretmanom Mona Lisa Touch vanjski se izgled vagine može uljepšati, ožiljak od epiziotomije smanjiti i još važnije u velikoj mjeri riješiti problem inkontinencije te vratiti elasticitet u vaginalno područje.


Kako izgleda tretman Mona Lisa Touch laserom?


Sonda koja oslobađa lasersku svjetlost nježno se umeće u vaginu. Impulsi laserske svjetlosti zagrijavaju dublje slojeve tkiva te povećavaju protok i proizvodnju novog kolagena. Kolagen na sebe veže velike količine vode pa se tako u područje vagine vraća vlažnost i elasticitet, koji je izgubljen.

Mona Lisa Touch je frakcijski laser što znači da se terapijski učinak postiže na točno određenim dubinama u tkivu, dok je površina netaknuta.

Nakon tretmana moguće se odmah vratiti u uobičajene dnevne aktivnosti izbjegavajući pritom teži fizički napor 3-4 dana neposredno nakon tretmana. Preporuča se izbjegavanje spolnih odnosa tjedan dana nakon tretmana.


Da li je lasersko pomlađivanje vagine bolno?


Metoda je vrlo sigurna, bezbolna i poštena. Većina pacijentica kaže kako je osjećaj vrlo sličan uzimanju PAPA testa dok neke pacijentice osjete laganu vibraciju kod otpuštanja impulsa svjetlosti.

Tretman traje samo nekoliko minuta a tkivu vagine se odmah vraća tonus i elastičnost koju je nekada imalo.


Ima li lasersko pomlađivanje vagine trajan učinak?


Kompletna regeneracija tkiva počinje od prvog tretmana. Tkivo sluznice postane hidratizirano, a epitel deblji, što rezultira boljim tonusom (zategnutost) i elastičnosti.
Zbog toga se i podiže mjehur te ublažavaju simptomi inkontinencije.
Tretman Mona Lisa Touch uspostavlja normalan vaginalni PH, koji djeluje kao prirodna barijera i pomaže u zaštiti od infekcija.

Već nakon prvog tretmana većina žena će osjetiti poboljšanje no kako bi se osigurao trajniji učinak, terapiju je potrebno ponoviti u 3 -4 uzastopna tretmana s razmakom od mjesec dana.
U pravilu kod većine žena, rezultati laserskog pomlađivanja osjete se najmanje godinu dana nakon čega je dovoljno ponoviti 1-2 tretmana kako bi se tijelo podsjetilo i potaknulo na ponovno samoobnavljanje.


Preoblikovanje vanjskih genitala (usana) laserom


Neinvazivno blago preoblikovanje usana zagrijavanjem kože odnosno potkožnog tkiva radi se CO2 laserom metodom Mona Lisa Touch ili radiofrekvencijskim uređajem Ellman sa Pelleve dodatkom. Razlike u tretmanu su minimalne, osim što laserski tretman traje kraće u odnosu na jedan tretman radiofrekvencije. U oba slučaja potrebno je napraviti 3-4 tretmana u razmaku od jednog mjeseca. Rezultati su već vidljivi nakon jednog ili oba tretmana.

Mona Lisa Touch zlatni je standard za učinkovito nekirurško i nefarmakološko rješenje vaginalnih problema, posebno kod žena u menopauzi i nakon poroda. Tisućama žena diljem svijeta vratila je kvalitetu života na onu koju su imale prije menopauze, poroda ili liječenja malignih bolesti

Izbjeljivanje vulve laserom


Hiperpigmentacija vanjskog spolovila, koja se često događa nakon depilacije ili nakon trudnoće, nekim ženama predstavlja problem te se može uspješno riješiti laserskom fototerapijom MonaLisa Touch. Tretman se radi posebnim nastavkom, neinvazivan je i bezbolan. Ponavljaju se tri tretmana u razmaku od mjesec dana.

Izbjeljivanje vulve laserom posljednji je trend u svijetu, o kojemu se puno pričalo na prvom kongresu ginekološke estetike u Rimu, na kojemu je sudjelovala i naša dr. Pentz

Pomlađivanje vulvovaginalnog područja radi se prvenstveno u svrhu liječenja vaginalne suhoće, gubitka elasticiteta i urinarne inkontinencije, ali i za obnavljanje i poboljšanje seksualne funkcije nakon poroda i u menopauzi.

Konzultirajte se s našim ginekolozima


    Kontakt