Urinarna inkontinencija u žena- Simptomi i liječenje- Poliklinika Fleur

Urinarna inkontinencija u žena

farmacija fleur
Posebne pogodnosti u Farmaciji za klijente Poliklinike Fleur
11. listopada 2016.
Hormonalna spirala
14. studenoga 2016.
urinarna inkontinecija
Urinarna inkontinencija označava stanje u kojem zbog nemogućnosti kontrole mokrenja dolazi do istjecanja manje ili veće količine mokraće. Javlja se u žena svih dobnih skupina, no češće u starijoj dobi. Trećina žena u populaciji ima neki oblik ovih tegoba, a njih čak 65% tijekom menopauze.

Može biti prolazna ili trajna, međutim, u svakom obliku izrazito je neugodna pojava. Predstavlja problem koji osim fizičke nelagode nosi i onu psihičku, ometajući žene u obavljaju svakodnevnih aktivnosti. Neki od uzroka su pretilost, porođaji djece veće porođajne težine, neurološka oštećenja, infekcije mokraćne cijevi, a mogu je uzrokovati i pojedini lijekovi (npr. antidepresivi).

Urinarna inkontinencija, osim po uzroku, razlikuje se i po liječenju:

• Elektrostimulacija – djeluje na sličan način kao Kegelove vježbe ojačavajući zdjelično dno, međutim, ono se postiže djelovanjem električnih impulsa na kontrakciju mišićja. Obično se primjenjuje u kombinaciji s vježbama.
• Kirurški pristup – metoda je kojom se uvodi dodatna potpora u područje sfinktera uretre. Zbog invazivnosti te potrebe korištenja opće anestezije i bolničkog liječenja ova metoda koristi se onda kad su se ostale pokazale neuspješnima.
• Farmakološka terapija – u liječenju stresne inkontinencije koriste se selektivni blokatori ponovne pohrane serotonina i noradrenalina (npr. duloksetin), a u liječenju hitne inkontinencije antikolinergici (npr. tolteridin, oksibutinin). Zbog mnogih nuspojava upotreba ovih lijekova se, u slučaju kad je to moguće, izbjegava.
• Upijajući proizvodi – na tržištu je više vrsta ovih proizvoda koji se koriste ovisno o specifičnim potrebama žene – jednokratni i višekratni, oni koji upijaju manje ili više mokraće. Različiti ulošci i upijajuće gaćice omogućavaju da donje rublje ostane suho čime smanjuju nelagodu i omogućuju ženi da se osjeća sigurno. Potrebno ih je često mijenjati kako se ne bi razvila urinarna infekcija.
• Laserska fototerapija –  najmodernija metoda u rješavanju inkontinencije u žena.

Metode liječenja su različite, ovisno o obliku i težini simptoma, a neke od mogućnosti su sljedeće:

• Promjena životnih navika – smanjivanjem unosa tekućine može se smanjiti opterećenje mokraćnog mjehura (posebno u određenim trenucima poput izlaska i spavanja), a izbjegavanjem konzumacije određenih tvari koje nadražuju sluznicu mjehura i potiču mokrenje (kofein, alkohol, gazirana pića) može se postići smanjenje učestalosti simptoma. Mršavljenje u pretilih osoba može smanjiti pritisak na mokraćni mjehur, a prestanak pušenja u pušača smanjiti učestalost kašlja čime se ublažavaju simptomi stresne inkontinencije.
• Vježbe ojačavanja mišića zdjeličnog dna (takozvane Kegelove vježbe) – osnaživanjem mišićja zdjelice, uključujući mokraćni sfinkter, stvara se veći otpor prolasku mokraće i njeno dulje zadržavanje. Na taj način smanjuje se učestalost mokrenja i omogućava dolazak do toaleta u slučaju hitne potrebe. Vježbe se izvode tako da se kroz 10 sekundi kontrahiraju mišići, a sljedećih 10 relaksiraju pri čemu se taj ciklus ponavlja 15 puta. Kako bi se vježbe izvodile pravilno, preporuča se savjetovanje s fizioterapeutom.

Laserska fototerapija Mona Lisa Touch

Ova metoda novi je način liječenja urinarne inkontinencije. Radi se o uređaju koji se uvodi u rodnicu i proizvodi toplinsku energiju koja djeluje stimulacijski na okolno tkivo. Dolazi do aktivacije fibroblasta koji proizvode kolagen, hijaluronsku kiselinu i proteoglikanske agregate vezivnog tkiva čime se postiže učvršćivanje, povećavanje elastičnosti i vlaženje tog područja. Već nakon tri primjene (u međusobnom razmaku 4-6 tjedana) simptomi inkontinencije su čak i do 70% manji.

Prednost metode je bezbolnost postupka te minimalna invazivnost zbog čega je nakon primjene očuvana funkcionalnost i nije potrebno dulje vrijeme oporavka. Zahvaljujući preciznoj tehnologiji metoda ne oštećuje sluznicu urogenitalnih organa zbog čega je sigurna za primjenu u bilo kojoj dobi.

Kao jedna od najsuvremenijih metoda svoje mjesto pronašla je i u Poliklinici Fleur. Dopustite nam da vam vratimo osmijeh na lice u najboljim uvjetima i omogućite si bezbrižno uživanje u aktivnostima svakodnevnog života.

Napisano od: Dr.sc. Ivana Pentz, Specijalist ginekologije i opstetricije-subspecijalist humane reprodukcije.

Obratite nam se s povjerenjem

Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit


    Kontakt