23. - 24. - 25. tjedan trudnoće | Trudnoća po tjednima | Poliklinika Fleur

23. tjedan

Vaše dijete izuzetno je aktivno, okreće se lijevo-desno, gore-dolje. Unutarnje uho, koje je organ ravnoteže, je dobro razvijeno tako da beba sada već razlikuje i položaje tijela. Proporcije tijela su sada skoro kao i u novorođenčeta, ali zbog manjeg udjela masnog tkiva fetus i dalje izgleda mršavije. U koži se počinje stvarati kožni pigment, melanin. U plućima dolazi do razvoja krvnih žila i one se pripremaju za disanje.

U slučaju prijevremenog porođaja vjerojatnost za preživljavanje je oko 20% i raste proporcionalno svakim danom.

Vaša cirkulacija krvi je ubrzana i sluznice su jako osjetljive, tako da može doći do krvarenja iz nosa ili začepljenosti nosa koja ostavlja dojam da ste prehlađeni. Za sve su krivi hormoni. Moguća je i pojava otoka nogu i stopala. Loša cirkulacija u nogama, te promjene u kemijskom sastavu krvi dovode do zadržavanja vode, zbog čega se pojavljuju otoci (edemi). Organizam će izbaciti višak tekućine nakon poroda. Do sada ste dobili otprilike 5-7 kilograma.


24. tjedan

Vaša beba sada već ozbiljno trenira. Smatra se da su bebe najaktivnije između 24. i 28.tjedna trudnoće. Vaš mali akrobat težak je sada oko 600 g, a dugačak oko 30 cm. Vaše dijete sada redovito vježba i disanje udišući i izdišući male količine plodove vode. Dolazi do razvoja bronhalnog stabla sa svojim granama u kojima se formiraju stanice odgovorne za proizvodnju plućnog surfaktanta – to su molekule odgovorne za normalan mehanizam disanja. U prijevremeno rođene djece u kojih postoji manjak plućnog surfaktanta dolazi do poremećaja disanja, jer nakon prvog udaha pluća ne mogu ostati raširena, već ponovno kolabiraju.

Kod majke je moguća pojava „trudničkog pruritisa“ , svrbeža koji nastaje pod utjecajem hormona estrogena. Pod utjecajem tog hormona, jetra propušta u krv bilirubin koji onda izaziva svrbež. Između 24.-28. tjedna je moguća pojava trudničkog dijabetesa. Gestacijski dijabetes je vrsta šećerne bolesti koji se razvija u trudnoći, treba provjeravati razinu šećera u krvi jer nekontrolirani dijabetes povećava rizik kod vaginalnog porođaja i povećava šansu da se porod izvede carskim rezom.


25. tjedan

Beba počinje dobivati na težini. Dužina fetusa sada je oko 34 cm, a težina oko 690 g. Konačna struktura kralježnice počinje se formirati, a mozak i dalje nastavlja svoj razvoj. Upravo sada se pretpostavlja da dolazi do formiranja sklonosti za korištenje lijeve ili desne ruke . Dijete počinje biti znatiželjno, spretnije upravlja svojim pokretima i zadivljeno je količinom taktilnih podražaja.Ono dira svoje lice, trlja ručice, hvata se za nožice, križa nožice, hvata i stišće pupkovinu, igra se njome. U ovom razdoblju trudnoće bebina moždana kora razvija se u slojeve, iako je većina radnji i dalje kontrolirana dijelovima mozga koji su se razvili mnogo ranije. Ljudska moždana kora najkompleksniji je dio mozga u čitavom životinjskom carstvu, dajući nam mogućnost da mislimo, planiramo i osjećamo na složene načine.

Vaša maternica sada je veličine nogometne lopte, oko 25 cm. Potrebe za mokrenjem su povećane, te je češća pojava mokraćnih infekcija.


Imate pitanja u vezi svoje trudnoće?

Saznajte zašto su ginekološki pregledi i ultrazvučni pregledi u trudnoći važni za Vas i Vašu bebu.

Osoblje Poliklinike Fleur nastojat će odgovoriti na sva vaša pitanja, savjetovati vas o prehrani, tjelesnim aktivnostima te s vama prolaziti moguće strepnje i rizike. Uz petnaestogodišnjim iskustvom rada u bolnici dr.sc. Ivane Pentz, dr.med., te najmoderniju tehnologiju i metode koje idu u korak s najnovijim dostignućima i trendovima.

Za najbrže informacije ili naručivanja nazovite odmah +3851 3764 246 ili nas kontaktirajte putem emaila [email protected]
Kontakt