Gastroskopija - Poliklinika Fleur

Što je gastroskopija?


Gastroskopija je dijagnostička pretraga kojom se pregledava sluznica gornjeg dijela probavnog sustava. Ispitivanje se provodi savitljivim endoskopskim aparatom koji ima izgled tanke gumene cijevi, koja ima mogućnost prenijeti sliku sluznice želuca na veliki ekran što omogućuje detaljni povećani pregled svakog dijela sluznice želuca. Tijekom gastroskopije izravno se gleda i analizira sluznica jednjaka, želuca i početnog dijela tankog crijeva, odnosno dvanaesnika. Pretraga uključuje i test na želučanu bakteriju Helicobacter pylori.


Kada treba učiniti gastroskopiju?


Kada osjetite simptome poput subjektivnog osjećaja otežanog gutanja i/ili bola tijekom gutanja, mršavljenje i povraćanje nepoznatog uzroka te nerazjašnjena anemija (slabokrvnost uslijed manjka željeza).

Indikacije su i niz naizgled nespecifičnih tegoba koje ne reagiraju na standardne postupke liječenja (bol u žličici, kontinuirani osjećaj nadutosti, žgaravice i vraćanja želučanog sadržaja u jednjak), posebice u onih bolesnika koji imaju jasnu obiteljsku predispoziciju za nastanak čitavog niza bolesti među kojima je zasigurno najznačajniji rak želuca (po učestalosti na šestom mjestu u muškaraca, a na osmom mjestu među ženama). Gastroskopijom je moguće otkriti rak želuca u jako ranom stadiju kada je izlječenje gotovo stopostotno, ali i čitav niz bolesti želuca koje su izravno povezane s povećanom pojavnosti raka želuca.


Kako se pripremiti za gastroskopiju?


Nužan je prazan želudac kako bi Vaš liječnik dobro vidio sluznicu gornjeg dijela probavnog sustava. Što znači da ne smijete jesti ni piti šest sati prije pretrage. Unaprijed obavijestite liječnika o lijekovima i pripravcima koje uzimate. Obavijestite liječnika o svim bolestima od kojih bolujete ili ste bolovali (npr. kod bolesti srčanih zalistaka potrebno je unaprijed uzeti antibiotik). Također je važno obavijestiti liječnika ili medicinsku sestru ako ste alergični na bilo koji lijek ili ako imate astmu. Pretraga može izazvati laganu nelagodu, koja se može bitno umanjiti dobrom pripremom i razgovorom s liječnikom. Slobodno nas unaprijed pitajte sve što Vas zanima. Prije gastroskopije može se dati i sedativ kako bi se osiguralo da ste opušteni i da ne osjećate bol ili neugodu tijekom postupka (u tom slučaju ne smijete upravljati vozilom još nekoliko sati).


Kako se izvodi gastroskopija?


Postupak započinje lokalnom aplikacijom anestestika u obliku spreja u usnu šupljinu kako bi se smanjio osjet i refleks povraćanja koji se može javiti prilikom same pretrage. Ako ste izrazito osjetljivi ili se bojite pretrage , pretraga se u našoj poliklinici može obaviti i u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji.

Pregled se izvodi tako što bolesnik leži na lijevom boku. Nakon anestezije, liječnik će u usta postaviti malu tubicu koju morate zagristi i držati zubima, a nakon toga će kroz nju pažljivo uvesti endoskop. Tijekom pretrage možete normalno disati.

Gastroskop kroz usta (rjeđe kroz nos) ulazi u jednjak, a potom u želudac i dvanaesnik. Tijekom gastroskopije izravno se gleda i analizira sluznica ponajprije jednjaka, želuca i dvanaesnika time da je moguće u svakom trenutku uzeti i uzorak tkiva za analizu pod mikroskopom (histološka analiza). Uzimanje uzorka sluznice naziva se biopsija. Biopsija je zahvat kojim se pomoću posebno konstruiranih sitnih kliješta koja se uvode kroz zaseban mali kanal endoskopa uhvati i otrgne komadić sluznice. Uzorci tkiva se potom, nakon odgovarajuće obrade detaljno analiziraju pod mikroskopom pri čemu je istodobno moguće odrediti i nazočnost bakterije Helicobacter pylori. Nazočnost bakterije Helicobacter pylori može se odrediti i uz pomoć tzv. „brzog testa“ pri kojem se uzorak sluznice dobiven biopsijom stavlja u određeni medij i ako nakon kraćeg vremena medij promijeni boju postoji dokaz da se radi o infekciji bakterijom Helicobacter pylori.

Kad je pregled gotov, endoskop se vadi brzo i jednostavno. Cijeli postupak gastroskopije u principu ne boli, ali može biti malo neugodan. Nalaz ćete dobiti odmah nakon procedure, a ako ste imali biopsiju rezultate, tj. patohistološku dijagnozu (PHD) dobiti ćete za nekoliko dana.


Koje su moguće komplikacije gastroskopije?


Gastroskopija je vrlo sigurna metoda , ali je ipak invazivna metoda i time nužno postoji rizik komplikacija. Stoga je izrazito važno da ju izvodi liječnik koji je prošao posebnu izobrazbu i iskusan je u izvođenju endoskopskih procedura.

Premda su komplikacije gastroskopije rijetke (u svega 0,1-0,2% slučajeva), mogu biti ozbiljne.

Komplikacije gastroskopije mogu biti sustavne i uključuju različite poremećaje srčanog ritma i poremećaje krvnog tlaka, ali i lokalne što ponajprije podrazumijeva nehotična oštećenja sluznice probavnog sustava posebice u bolesnika u kojih se pretraga ne radi u sedaciji-anesteziji, a koji teško toleriraju pretragu. Oštećenja sluznice mogu, premda rijetko rezultirati i krvarenjem posebice u bolesnika koji uzimaju lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi (zbog čega je važno obavijestiti liječnika o lijekovima koje uzimate).

Obratite nam se s povjerenjem

Nazovite nas telefonski na +3851 3764 246 ili pošaljite upit putem online obrasca u nastavku stranice


Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit


    Kontakt