28. - 29. - 30. tjedan trudnoće | Trudnoća po tjednima | Poliklinika Fleur

28. tjedan

U ovom tjednu fetus počinje dobivati na težini, sada teži oko 1000 grama, a dugačko je oko 37 cm. Dijete ima već uhodan ritam buđenja i spavanja. Oči se sada slobodno pomiču u smjeru pogleda,a osim toga razvijena je i boja očiju iako je ona podložna promijenama u prvih 6 mjeseci od rođenja, posebno u plavookih. Analizom moždane aktivnosti zaključuje se da dijete može i sanjati u ovom stadiju razvoja. Također, centralni živčani sustav je dovoljno razvijen da može regulirati tjelesnu temperaturu. U međuvremenu razvili su se i mliječni zubi koji se nalaze ispod ruba desni.

Bronhalni ogranci u plućima sada su već poprilično razvijeni tako da su šanse za preživljenje kod prijevremenog porođaja dosta velike i iznose oko 90%. Razvoj komplikacija itekako je moguć.

Važno je s djetetom svakodnevno pričati, jer su istraživanja potvrdila da poznati glas usporava frekvenciju rada srca djeteta, umiruje ga.

Za trudnicu početak trećeg tromjesečja može značiti i početak nekih problema, kao što su grčevi u nogama, proširene vene, oticanje, loša probava, umor. Potreba za tekućinom će se sve više povećavati, a u ovom razdoblju može doći i do povećanja vaginalnog sekreta. Moguća je i pojava neugodnog peckanja u donjem dijelu nogu, kao i neodoljiv nagon da ih pomičete dok se odmarate – masaža i istezanje nogu mogu pomoći.


29. tjedan

Vaša beba nastavlja rast, unutarnji organi se i dalje razvijaju i usavršavaju. Nastavlja se i razvoj mozga, u njemu se svakim danom stvaraju bilijuni novih stanica. Zajedno s mozgom raste i glava. Dijete slobodno pomiče oči i razlikuje danje svijetlo od umjetnog svijetla. Proširila se i paleta okusa zbog dodatnog razvoja okusnih pupoljaka na jeziku. Beba je i dalje izrazito fizički aktivna.

U ovom razdoblju trudnoće vjerojatno ste teži za nekih 10 do 12 kilograma više od uobičajenog. Žgaravica i zatvor mogu postati ponovno glavni problemi. Hemoroidi, otečene krvne žile u rektalnom području česta su pojava u trudnoći i to najviše u ovom dijelu trudnoće. Na sreću nakon poroda u pravilu nestaju. Neke trudnice mogu osjetiti vrtogavicu kod prebrzog ustajanja, radi se o takozvanom sindromu niskog tlaka koji se razvije zbog ležanja tijekom trudnoće.


30. tjedan

Fetus je sada težak oko 1,4 kg te se od ovog trenutka očekuje tjedni prirast oko 230 grama sve do 38.tjedna. Potkožno masno tkivo koje će se nakupiti u nadolazećim tjednima pomaže u održavanju tjelesne temperature. Koža postaje glatka, a lanugo dlačice polako nestaju s tijela. Fetus okružuje oko 700 ml plodove vode, a ta će se količina smanjivati kako će beba dalje rasti.

U ovom tjednu možda zamijetite oticanje stopala i skočnih zglobova. To je česta pojava koja se javlja u 40-75% trudnica, a uzrokovano je poremećenom venskom cirkulacijom u maloj zdjelici zbog rastuće maternice. Vaša maternica sada je oko 10 cm iznad pupka i nastavlja rasti, te se uvlači ispod rebrenih lukova. Možete imati osjećaj pritiska i kao da će te se raspuknuti. Od sada pa nadalje,računajte na tjedni dobitak na težini od oko 500 g. Zbog otpuštanja hormona dolazi i do opuštanja zglobova i pojačanog zadržavanja tekućine u organizmu. Učestalo mokrenje je normalna pojava, te treba osigurati dovoljan unos tekućine.


Imate pitanja u vezi svoje trudnoće?

Saznajte zašto su ginekološki pregledi i ultrazvučni pregledi u trudnoći važni za Vas i Vašu bebu.

Osoblje Poliklinike Fleur nastojat će odgovoriti na sva vaša pitanja, savjetovati vas o prehrani, tjelesnim aktivnostima te s vama prolaziti moguće strepnje i rizike. Uz petnaestogodišnjim iskustvom rada u bolnici dr.sc. Ivane Pentz, dr.med., te najmoderniju tehnologiju i metode koje idu u korak s najnovijim dostignućima i trendovima.

Za najbrže informacije ili naručivanja nazovite odmah +3851 3764 246 ili nas kontaktirajte putem emaila [email protected]
Kontakt