7. tjedan

Embrij je veličine oko 13mm. Srce koje se do sada sastojalo samo od jedne šupljine, započinje svoju pregradnju, također dolazi i do razvoja većih organa kao što su jetra, pluća, bubrezi, slezena, crijeva. Formira se donja čeljust, usna šupljina i glasnice, razvija se unutarnje uho. Na mjestu budućih gornjih i donjih udova formiraju se pupoljci koji počinju rasti. Osnove budućih šaka i stopala nalikuju više na vesla, ali Vaša beba sve više poprima izgled novorođenčeta. Naročito brzo dolazi do razvoja mozga te dolazi i do početka konačnog zatvaranja neuralne cijevi , koja čini osnovu za razvoj kralježnice i mozga.

I dalje su moguće jutarnje mučnine, i bez obzira na naziv „jutarnje“, mogu se pojaviti u bilo koje doba dana. Kroz Vaše bubrege sada prolazi veća količina krvi i filtrira se više tekućine zato učestalije mokrite, a i Vaša maternica, koja je do sada već udvostručila svoju veličinu, vrši pritisak na mjehur. Promjene se mogu primjetiti i na grudima - postaju napete i osjetljive, a areole oko bradavica poprimaju tamniju boju.


8. tjedan

U ovom tjednu duljina bebe je oko 18-20 mm, a teži 3g, konstatno se vrpolji iako Vi to još ne možete osjetiti. Noge i ruke nastavljaju svoj rast, naziru se i njihovi dijelovi – laktovi, koljena i prstići. Srce embrija je podijeljeno i kuca dvostruko brže od srca odraslog čovjeka ( oko 150 otkucaja/min), krvne stanice se sada stvaraju u jetri, a ne više u žumanjčanoj vrečići kao do sada te Vaša beba već ima vlastitu krvnu grupu i Rh-faktor. Trbušna stijenka nije još u potpunosti zatvorena i dio crijeva se još uvijek nalazi slobodno u pupkovini. U mozgu dolazi do razvoja osnovnih živčanih puteva te dolazi do razvoja žlijezde hipofize koja upravlja čitavim endokrinološkim sustavom koji se tek počinje formirati.

I dalje ste umorni, moguće su i dalje mučnine i učestalo mokrenje. Moguće je i lošije spavanje te učestalo buđenje po noći zbog odlaska na toalet. Vaša maternica se i dalje povećava, zato je normalno ako osjećate grčeve, bol ili zategnutost u predjelu trbuha. Ukoliko je bol jako izražena u kombinaciji s krvarenjem u ovom periodu trudnoće znak je da se nešto događa i nužna je daljnja detaljna obrada.


9. tjedan

Vaša beba sve više dobiva oblik kakvom ju i zamišljate. Sada je teška oko 5g, a dužine oko 30mm. Osnovni dijelovi tijela su formirani, a u sljedećim mjesecima će se pojedini organi preciznije razvijati. Oči su razvijene, iako beba stalno žmiri. Vanjski spolni organi se počinju nazirati, ali je za određivanje spola još uvijek prerano.Koža je vrlo tanka i kroz nju prosijavaju krvne žile. Razvijaju se jezik i glasnice, gornja usnica, vršak nosa. U ovom stadiju razvoja glava djeteta je znatno veća u odnosu na ostatak tijela zbog ubrzanog razvoja mozga.

Na ultrazvučnom pregledu možete uočiti prve pokrete Vašeg djeteta, ali Vi to i dalje ne osjećate sve do 18.-20. tjedna trudnoće.

Vi se osjećate kao prava trudnica, iako okolina možda još uvijek ne primjećuje promjene. Odjeća Vas zateže, promjene raspoloženja su učestalije, a mučnine mogu biti na svom vrhuncu.


Imate pitanja u vezi svoje trudnoće?

Saznajte zašto su ginekološki pregledi i ultrazvučni pregledi u trudnoći važni za Vas i Vašu bebu.

Osoblje Poliklinike Fleur nastojat će odgovoriti na sva vaša pitanja, savjetovati vas o prehrani, tjelesnim aktivnostima te s vama prolaziti moguće strepnje i rizike. Uz petnaestogodišnjim iskustvom rada u bolnici dr.sc. Ivane Pentz, dr.med., te najmoderniju tehnologiju i metode koje idu u korak s najnovijim dostignućima i trendovima.

Za najbrže informacije ili naručivanja nazovite odmah +3851 3764 246 ili nas kontaktirajte putem emaila [email protected]