10. - 11. - 12. - 13. tjedan trudnoće | Trudnoća po tjednima

10. tjedan

Od ovog tjedna nadalje Vaše dijete postaje fetus. Iako je dugačko jedva više od 40mm beba sada ima skoro sve organe. Veličina glave i dalje je puno veća od ostatka tijela i započinje se polako i vrat nazirati. Velika glava je zbog brzog razvoja mozga, gdje se svake minute razvije oko 250 000 novih moždanih stanica. Nastavlja se razvoj udova, sada se naziru dijelovi šake koje su zgrčene i prekrižene u razini srca, a naziru se i noktići. Počinje i razvoj folikula dlaka i Vašu bebu počinju prekrivati nježne dlačice, kao u breskve i to čitavim tijelom. Fetus u ovom stadiju pije plodovu vodu i izbacuje ju. Vitalni organi, kao što su bubrezi, crijeva, mozak, jetra su na svom uobičajenom položaju i polako započinju sa svojom funkcijom, ali se i dalje usavršavaju do kraja trudnoće. Mišići su gotovo potpuno razvijeni i Vaša beba je u stalnom pokretu. U ovom tjednu počinje i oblikovanje spolnih žlijezda u muškom ili ženskom obliku. Do sada jedinstvena spolna žlijezda, kreće s razvojem prema testisu, odnosno jajniku.

Još uvijek nema drastičnih promjena u Vašem fizičkom izgledu i težini. Možete osjećati razdražljivost i brinuti o stvarima o kojima inače niste. U ovom razdoblju trudnoće moguće su i vrtoglavice i kratkotrajne nesvjestice, najčešće pri promjeni položaja tijela, a razlog tome je promjena u krvnom tlaku.


11. tjedan

Duljina fetusa je sada oko 50mm, a teži između 10 i 15g. U ovom tjednu počinje razvoj okusnih pupoljaka i uskoro će Vaša beba počet osjećati okus.Čitavo tijelo, osim jezika, osjetljivo je i na dodir. Već sada fetus može zijevati, sisati i gutati. Zauzeto je udaranjem i protezanjem, ali pokreti su i dalje jako usporeni i Vi ih još uvijek ne osjećate, kao ni štucanje koje se može pojaviti prilikom razvoja dijafragme. Razvijene su i osnove za svih 20 mliječnih zubića.

Srce je gotovo potpuno razvijeno i u razini pretklijetke nalazi se komunikacijski otvor kojim najveći dio fetalnog krvotoka zaobilazi pluća. Pluća su izvan funkcije sve do rođenja, a potpunu oksigenaciju krvi obavlja posteljica koja je sada već u potpunosti razvijena i proizvodi sve hormone potrebne za trudnoću.

Vanjski spolni organi se počinju razvijati u muškom i ženskom smjeru, iako je još uvijek prerano govoriti o konačnom spolu djeteta. U dječaka u testisima u ovom dijelu trudnoće počinje i proizvodnja muškog spolnog hormona testosterona.

Ovo je tjedan u kojem Vam se polako vraća energija i mučnine počinju biti sve rijeđe. Nažalost, usporena Vam je probava, pa možete imati problema sa zatvorom, a glavni krivac su hormoni zbog čega se može pojaviti i žgaravica.

Većina žena do ovog tjedna udeblja se samo jedan kilogram, zato vas ne treba mučiti ako još niste dobili značajnije na težini. Apetit će Vam se uskoro vratiti i počet će te dobivat na težini i do 500g tjedno.


12. tjedan

Fetus je udvostručio svoju veličinu u protekla 3 tjedna i sada iznosi oko 60 mm, a teži oko 20 grama. Od ovog tjedna nadalje na svakom pregledu pomoću dopplerskih aparata možemo čuti otkucaje djeteta. Frekvencija otkucaja je dvostruko brža od uobičajene frekvencije za odraslog čovjeka. Osim pokreta od ovog tjedna na ultrazvuku možete vidjeti jasno i nosić i bradu. Formirale su se i glasnice te fetus može tiho i zaplakati. Dijete sada može osjetiti i bol.

Bubrezi započinju sa izlučivanjem i fetus počinje mokriti. Nepotrebne i otpadne tvari se putem pupkovine i posteljice predaju krvnim žilama majke, a njezin ih organizam izbacuje na uobičajeni način.

U ovom tjednu značajni je razvoj refleksa. Šake bebe počet će se skupljat i širit, nožni prsti savijat, mišići očiju kontrahirat, ali će zbog osjetljivih živčanih okončina mrežnice, očne vjeđe ostat zatvorene do 27.tjedna trudnoće.

Vaša je maternica u ovom razdoblju trudnoće veličine oko 10cm. Dolazi do pojačavanja žgaravice koja se očituje osjećajem pečenja u gornjeg dijela grudi do donjeg dijela grla, zbog povećane količini progesterona kojeg luči posteljica, a koji dovodi do opuštanja mišića između jednjaka i želudca. Želučana se kiselina stoga olakšano podiže i izaziva neugodni osjećaj peckanja.


13. tjedan

Vaša beba je sada veličine oko 8cm, a težine oko 25 grama. U tijeku je proces okoštavanja hrskavica i pojave zrelih kostiiju. Ultrazvukom se mogu uočiti formiranje rebara.

Vanjski spolni organi sada su već gotovo potpuno oblikovani i uz malo sreće moći će se odrediti spol Vašeg djeteta. Ukoliko nosite djevojčicu u njenim je jajnicima sada već nešto više od dva milijuna jajašaca.

Fetalna gušterača počinje proizvoditi hormon inzulin koji kontrolira razinu šećera u fetalnom organizmu.

Ovo je posljednji tjedan prvog tromjesečja koje je bilo obilježeno ubrzanim razvojem, a sljedeća 3 mjeseca bit će razdoblje ubraznog rasta fetusa. Rizik od spontanih pobačaja se sada značajno smanjuje. Vi se osjećate bolje. Vaše dojke su i dalje jako osjetljive i uvećane, te već sada kod nekih žena može doći do pojave pokoje kapi kolostruma – visokohranjivog prvog mlijeka.


Imate pitanja u vezi svoje trudnoće?

Saznajte zašto su ginekološki pregledi i ultrazvučni pregledi u trudnoći važni za Vas i Vašu bebu.

Osoblje Poliklinike Fleur nastojat će odgovoriti na sva vaša pitanja, savjetovati vas o prehrani, tjelesnim aktivnostima te s vama prolaziti moguće strepnje i rizike. Uz petnaestogodišnjim iskustvom rada u bolnici dr.sc. Ivane Pentz, dr.med., te najmoderniju tehnologiju i metode koje idu u korak s najnovijim dostignućima i trendovima.

Za najbrže informacije ili naručivanja nazovite odmah +3851 3764 246 ili nas kontaktirajte putem emaila [email protected]
Kontakt