40. tjedan trudnoće i porođaj | Trudnoća po tjednima | Poliklinika Fleur

40. tjedan

Pritisak u području male zdjelice, kao i bolovi u leđima sada su jače izraženi. Vrlo je česta pojava nesanice, što zbog teškog pronalaska ugodnog položaja, prisutnog uzbuđenja i nervoze zbog skorog dolaska nove prinove, a i sve češćih i intenzivnijih Braxton-Hicksovih kontrakcija. Promijene raspoloženja kao i nemir i nervoza su učestala i normalna pojava. Kontrole kod ginekologa između 38.i 40.tjedna na tjednoj su bazi, nakon 40.tjedna svaka 2 dana, a nakon 41.tjedna svaki dan. Porođaj može započeti svaki trenutak, ali i ne mora sve do navršenih 42 tjedna. Učestale kontrakcije, najmanje jedna svakih 10 minuta, prsnuće vodenjaka ili vaginalno krvarenje, znak su početka poroda.

U ovom tjednu trudnoće porodi se 70% trudnica, ako se porod i ne dogodi u ovom tjednu nije razlog za brigu, do prenesene trudnoće ima jos 2 tjedna. Ukoliko ima naznaka ikakvih komplikacija ( kao na primjer premalo plodove vode ili ozbiljniji i hitan problem koji ugrožava zdravlje djeteta) liječnik može inducirati porođaj. Porođaj se najčešće inducira između 41. I 42. tjedna ukoliko ranije nije bilo indikacija za taj postupak.


Porođaj

Nakon svih ovih mjeseci iščekivanja konačno će se roditi i Vaša beba. Porođaj protječe u 4 faze:

  • I. faza: faza otvaranja vrata maternice
  • II. faza: porođaj djeteta
  • III. faza:porođaj posteljice
  • IV. faza faza intenzivnog nadzora nakon porođaja

Faza otvaranja vrata maternice u principu traje najdulje. Od prvih trudova do porođaja djeteta u prosjeku prolazi kod prvorotkinje (primipara - žene koja prvi puta rađa) 12 - 16 sati, a kod žene koja je već rodila 8 - 12 sati. U ovoj fazi uhodavaju se trudovi, od slabih kontrakcija koje se javljaju svakih pola sata na početku ove faze, pa sve do jakih, snažnih trudova koji dolaze svake 2 - 3 minute i koji su znak brzog dolaska djeteta na svijet.

Kada se glavica spusti sasvim na izlaz zdjelice, a trudovi otvore maternično ušće u potpunosti, javlja se nagon za tiskanjem, snažni i potpuno nehotični pritisak nadolje kojim će se bebina glava sve više i više potiskivati na van. Nakon rođenja glavice u svega nekoliko minuta rodit će se i cijelo tijelo bebe. Slijedi zbrinjavanje rane na pupku bebe nakon prerezane pupkovine.

Maternica se lagano kontrahira što dovodi do odvajanja posteljice. Posteljica se zatim u nekih 10 - 15 minuta nakon rođenja djeteta porodi spontano ili blagim povlačenjem za pupkovinu. Nakon porođaja ginekolog pregledava porođajni kanal i zbrinjava eventualno nastale povrede. Ranijih godina bio je gotovo redovito običaj napraviti mali urez na međici za vrijeme porođaja, kako bi se spriječio nastanak grubih oštećenja mekih tkiva izlaznog dijela porođajnog kanala. Ovaj rez se naziva epiziotomija, predstavlja kiruršku ranu i zbrinajva se kirurškim šivanjem u lokalnoj anesteziji. Medicinski utemeljeni dokazi pokazali su da žene s epiziotomijom češće imaju kasnije smetnje kod spolnih odnosa i pri sljedećim trudnoćama češće nastaju spontani rascjepi međice, tako da je danas epiziotomija zahvat koji se ne izvodi rutinski, već samo kada to porođaj zahtijeva.

Prošli ste dugačak put da bi biste došli do ovog trenutka, a najljepši dio priče tek je pred Vama. Sve što možemo reći je – Čestitamo i sretno !

Imate pitanja u vezi svoje trudnoće?

Saznajte zašto su ginekološki pregledi i ultrazvučni pregledi u trudnoći važni za Vas i Vašu bebu.

Osoblje Poliklinike Fleur nastojat će odgovoriti na sva vaša pitanja, savjetovati vas o prehrani, tjelesnim aktivnostima te s vama prolaziti moguće strepnje i rizike. Uz petnaestogodišnjim iskustvom rada u bolnici dr.sc. Ivane Pentz, dr.med., te najmoderniju tehnologiju i metode koje idu u korak s najnovijim dostignućima i trendovima.

Za najbrže informacije ili naručivanja nazovite odmah +3851 3764 246 ili nas kontaktirajte putem emaila [email protected]
Kontakt