20. - 21. - 22. tjedan trudnoće | Trudnoća po tjednima | Poliklinika Fleur

20. tjedan

U ovom tjednu nalazite se na otprilike pola puta Vaše trudnoće i porod će biti za otprilike 20 tjedana. Vaša beba se sve više razvija i počinje doživljavati svijet oko sebe. Prema nekim stručnjacima fetus u ovim tjednima počinje čuti i prepoznaje Vaš glas. Reagira i na ostale zvukove iz okoline, a na glasne zvukove reagirat će trzajem. Tonove, melodije, zvukove koje dijete čuje do kraja trudnoće često i pamti, te će ga to smirivati i nakon poroda. To je razlog zašto se dijete smiri nakon što ga stavite na majčina prsa, ono tada čuje poznate zvukove još iz utrobe (kucanje Vašeg srca, majčin glas, disanje).

Fetalno srce sada se čuje i običnim stetoskopom. Koža postaje deblja, rastu nokti i kosa koja će otpasti ili do rođenja ili u razdoblju od dva tjedna nakon rođenja.

Ako ste prvorotkinja možda još niste osjetili pokrete Vaše bebe, pa je ovo tjedan u kojem ćete i to doživiti. Na pola ste trudnoće i Vaša maternica je sada tri puta veća od uobičajenog i od sada će rasti svaki tjedan za oko 1 centimetar. Ovaj porast maternice vrši pritisak na okolne organe i strukture pa može doći do lošije probave, čestog mokrenja i nedostatka zraka .


21. tjedan

U prvih 20 tjedana bebine noge su sklupčane i duljina fetusa mjeri se od vrha glave do stražnjice. Od ovog tjedna duljina se mjeri od vrha glave do pete i iznosi oko 27 cm, a težina bebe je oko 360 g. Beba još uvijek izgleda sitno, te se tek u nadolazećem razdoblju očekuje povećanje njezine težine. Krvne stanice se od ovog tjedna počinju stvarati u koštanoj srži, kao i kod odraslog čovjeka. Do sada su tu ulogu obavljale jetra i slezena. U ovom tjednu dolazi i do buđenja probavnog sustava . Sluznica tankog crijeva počinje apsorbirati male količine šećera iz plodove vode. Do ovo tjedna opskrbu hranjivim tvarima obavljala je posteljica i u tom smislu u potpunosti zamijenjivala probavni sustav.

Ukoliko nosite djevojčicu, njezina rodnica je u potpunosti razvijena, a kod dječaka dolazi u ovom tjednu do spuštanja testisa iz trbušne šupljine prema skrotumima.

Vaša trudnoća očita je već neko vrijeme i Vi se dobro osjećate i emocionalno ste stabilniji. Međutim u ovom razdoblju mogu se pojaviti neke neugodnosti. Zbog povećane proizvodnje masnoće mogu se pojaviti akne. Također kako trudnoća odmiče raste pritisak na vene u nogama što dovodi do proširenih vena. Možete zamijetiti i da se pojačano znojite. Bolovi u leđima vrlo su česti u trudnoći, što zbog povećanog tereta, a što zbog širenja Vaše maternice koja pomiče centar ravnoteže prema naprijed. U međuvremenu dolazi i do otpuštanja hormona relaksina koji opušta svaki zglob i ligament u Vašem tijelu što je dobro za porod, no može pridonijeti boli u leđima.


22. tjedan

Prema suvremenoj definiciji ovaj tjedan predstavlja granicu između pobačaja i prijevremenog porođaja. Smatra se da fetusi stariji od 22 tjedna mogu preživjeti u vanjskom svijetu. Dijete sada već dobro čuje i reagira na vanjske zvukove, te možete razlikovati razdoblja budnosti i spavanja Vaše bebe. Fetus već i zauzima najdraži položaj u kojem spava. Okusni pupoljci su razvijeni i smatra se da dijete razlikuje slatko od kiseloga. Nastavlja se i razvoj osjeta dodira i beba sada može opipati svoje lice. Nokti u potpunosti prekrivaju vrhove prstiju, obrve i vjeđe su razvijene, ali fetus i dalje ima zatvorene oči. Duljina bebe je sada oko 28 cm, a teška je oko 450 g te sadrži samo 1 posto masnog tkiva, što će se uskoro promijeniti. Masno tkivo Vaše bebe slično je onom kojeg Vi dobivate za vrijeme trudnoće. Naziva se smeđe masno tkivo i veliki je proizvođač energije što pomaže u održavanju tjelesne temperature.

Ovo je poprilično dobro razdoblje trudnoće. Vaš trbuh još uvijek Vam ne smeta pri kretnji i obavljanju nekih jednostavnijih poslova i radnji, a Vi se osjećate kao prava trudnica. Zbog rastezanja kože moguća je pojava strija. Ove promjene mogu biti različite boje od roze do tamnosmeđe, što ovisi o boji Vaše kože. U ovom periodu trudnoće fiziološka anemija je najviše izražena, pa će Vam možda biti potrebne dodatne količine željeza.


Imate pitanja u vezi svoje trudnoće?

Saznajte zašto su ginekološki pregledi i ultrazvučni pregledi u trudnoći važni za Vas i Vašu bebu.

Osoblje Poliklinike Fleur nastojat će odgovoriti na sva vaša pitanja, savjetovati vas o prehrani, tjelesnim aktivnostima te s vama prolaziti moguće strepnje i rizike. Uz petnaestogodišnjim iskustvom rada u bolnici dr.sc. Ivane Pentz, dr.med., te najmoderniju tehnologiju i metode koje idu u korak s najnovijim dostignućima i trendovima.

Za najbrže informacije ili naručivanja nazovite odmah +3851 3764 246 ili nas kontaktirajte putem emaila [email protected]
Kontakt