Trudnoća po tjednima - Poliklinika Fleur
Trudnoća ili „drugo“, promijenjeno stanje vrijeme je u kojem dolazi do razvoja ploda ( djeteta ) u tijelu buduće majke. Naizgled tako jednostavno objašnjenje krije u sebi bezbroj pitanja, zbunjenosti, strahova, uzbuđenja, iščekivanja, veselja i naposljetku neopisivog ponosa i sreće da se upravo u Vama i Vašem tijelu razvija to novo stvorenje, novi život koji otvara novu stranicu života i piše nevjerojatne priče.

Što se događa u tijelu žene i kako se to ono mijenja sa svrhom održavanja trudnoće, rasta i razvoja djeteta i samog poroda?

Pitanja su to koja si postavlja svaka trudnica, ali isto tako uvijek se tu krije i znatiželja za pogledom u razvoj samog djeteta - kako se razvija i raste svakim danom da bi u konačnici izraslo u savršeno, prekrasno biće ?

Tijelo buduće majke prolazi kroz brojne promjene koje zahvaćaju svaki sustav ljudskog bića. Sve promjene premašuju potrebe i gotovo sve su reverzibilne.

Dolazi do povećanja volumena krvi i to za 45-50% (od 6.-34.tj), povećava se volumen crvenih krvnih stanica-eritrocita te se povećava potreba za željezom zbog čega je nužno uzimati preparate željeza. Sve ovo dovodi do hipertrofije (povećanja) Vašeg srca, njegove kontraktilnosti i frekvencije zbog čega osjećate kako Vam srce brže lupa. Na posebnom oprezu moraju biti trudnice koje od prije imaju poznate kardiovaskularne smetnje, jer je stanje u trudnoći veliko opterećenje za srce i krvne žile.

U trudnoći dolazi i do poboljšanja stanja trudnica sa autoimunim bolestima, jer dolazi do smanjenja titra protutijela.

Mokraćni sustav također doživljava brojne promjene. Dolazi kako do funkcionalnih tako i strukturnih promjene u bubrezima i provodnom sustavu, posljedica čega je veće zadržavanje mokraće tijekom dana, a češće mokrenje noću zbog položaja tijela (ležeći položaj = mobilizacija tekućine). Povećava se i kapacitet uretre zbog opuštanja mišića oko mokraćovoda pod utjecajem progesterona koji je povišen u trudnoći , što dovodi do češćih uroinfekcija, posebno između 6. i 24.tjedna trudnoće.

Trudnice imaju često osjećaj nedostatka zraka, iako dolazi do porasta minutnog volumena disanja i smanjenog otpora u dišnim putevima. Hiperventilacija, ubrzano disanje, koja je posljedica svega navedenog donosi više kisika nego što ga majka i dijete uspiju potrošiti.

Nedvojbeno za vrijeme trudnoće dolazi do brojnih metaboličkih promjena. Cilj metaboličke prilagodbe je osigurati dovoljno hrane i energije za rast i razvoj djeteta, osigurati mu rezerve za prilagodbu životu izvan maternice. Važno je da i trudnica ima odgovarajuće rezerve za zadovoljavanje naraslih potreba za energijom, za sam porođaj i kasnije laktaciju. Za sve to se brine Vaš metabolički sustav.
Kontakt