Što je kolonoskopija?


Kolonoskopija je dijagnostička pretraga debelog crijeva koja liječniku omogućuje vizualni pregled cijelog debelog crijeva, od anusa pa sve do spoja debelog i tankog crijeva. Izvodi se aparatom kojega zovemo kolonoskop, a radi se o savitljivoj cijevi promjera 1 cm, koja na vrhu ima kameru I svijetlo, a digitalna tehnologija omogućava prijenos uvećane slike na ekran monitora, čime se omogućava detaljna analiza sluznice crijeva.


Kada treba učiniti kolonoskopiju?


Kolonoskopiju treba obavezno učiniti kod svih osoba koje navode promjene u ritmu, obliku i konzistenciji stolice (izmjene tvrde i proljevaste stolice, lažni nagoni na stolicu, uža stolica) te kod osoba koje navode pojavu krvi ili sluzi u stolici. Kolonoskopiju treba također učiniti kod osoba koje navode bolove u trbuhu, osjećaj napuhnutosti i sl.

Danas se kolonoskopija preporuča u sklopu nacionalnog programa za probir karcinoma debelog crijeva kod svake osobe s pozitivnim hemokult testom (test okultnog-nevidljivog krvarenja u stolici) i kod osoba koje u obitelji imaju srodnika koji je imao karcinom ili polip debelog crijeva obavezno nakon 40 godine života. Nakon 50 godine života prisutan je trend značajnog porasta pojavnosti karcinoma debelog crijeva radi čega se preporuča tzv. screening kolonoskopija nakon 50. godine života. Ukoliko je nalaz uredan, pretragu je potrebno ponavljati svakih 5 godina.


Kako se pripremiti za kolonoskopiju?


Već pri dogovoru za pregled morate navesti lijekove koje uzimate i navedite ozbiljnije kronične bolesti, posebice srca i dišnoga sustava. Ako uzimate lijekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi, prekinite njihovo uzimanje 5 DANA prije dana planirane pretrage. Tablete acetilsalicilne kiseline (Andol, Aspirin, Acisal) nije potrebno prestati uzimati, ako su vam propisane kao trajna terapija. Ukoliko uzimate sredstvo protiv nakupljanja krvnih pločica klopidogrel, prekinite ga 5 DANA prije pretrage.

Nabaviti sredstvo za čišćenje crijeva putem recepta izdanog od liječnika opće medicine, ili kupnjom u ljekarni.

DVA DANA PRIJE PRETRAGE: Jesti lako probavljivu hranu, bez mesa.
DAN PRIJE PRETRAGE:

  • Ujutro lagani doručak.
  • Oko 9 sati popiti pripremljenu prvu dozu sredstva za čišćenje kroz 30 do 45 minuta. Kad počnete piti otopinu sredstva za čišćenje morate biti u blizini WC-a. Ubrzo će se pojaviti vodenaste stolice, što je očekivano.
  • Nastaviti konzumaciju tekućine, optimalno bar litru i pol vode, bistre juhe, bistrog voćnog soka ili čaja. Ne uzimati krutu hranu, mlijeko i guste sokove.
  • Oko 14 sati popiti pripremljenu drugu dozu sredstva za čišćenje u pola sata do 45 minuta. Nakon toga nastviti uzimanje bistre tekućine, optimalno litru i pol vode, bistre juhe, bistrog voćnog soka ili čaja.

Ako se pregled obavlja bez anestezije, sat do dva prije pregleda možete nešto lagano pojesti (suhe kekse, pecivo…)
Ukoliko se pregled obavlja u anesteziji, šest sati prije zakazanog termina nije dozvoljeno uzimati niti hranu niti tekućinu.


Što kolonoskopija omogućava liječniku?


Kolonoskopija dozvoljava liječniku da vidi upalne promjene na sluznici ili eventualna suženja lumena crijeva uslijed abnormalnog rasta, bilo polipom, adenomom ili karcinomom. Prilikom kolonoskopije moguće je učiniti bezbolnu biopsiju specijalnim instrumentom, a uzeto se tkivo kasnije se posebno analizira (patohistološka analiza). U slučaju nalaza manjih patoloških izraslina (polipa), iste će biti odstranjene tijekom pregleda i izvađene za analizu.


Kako se izvodi kolonoskopija ?


Pregled se izvodi tako što bolesnik leži na lijevom boku, a kolonoskop se polako i pažljivo uvodi kroz anus, rektum i cijelo debelo crijevo, sve do spoja sa tankim crijevom. Tijekom pregleda u crijevo se upuhuje manja količina zraka, da bi se stjenka crijeva mogla dobro analizirati međutim zbog upravo zbog širenja crijeva zrakom i prolaska aparata pretraga može biti neugodna pa i bolna.

Zbog toga u onih pacijenata koji su prethodno imali veću operaciju u trbuhu, bili zračeni ili imaju nizak prag za bol, preporučamo da se pregled obavi u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji. Iako je buđenje iz anestezije vrlo brzo i bez ikakvih posljedica, refleksi i prosuđivanje su neko vrijeme malo usporeni. Stoga ne smijete voziti automobil ostatak dana, a uputno bi bilo na pregled doći sa pratnjom.

Iza pregleda možete kratkotrajno imati osjećaj nelagode i blage grčeve u trbuhu, ponekad sa nagonom na stolicu, uglavnom zbog zraka koji se kroz endoskop upuhuje u vaše crijevo tijekom pregleda. Ako ste bili u anesteziji neko ćete vrijeme provesti u prostoru ordinacije. Vaš će Vam liječnik odmah priopćiti nalaz pri pregledu, a ako je uzimana biopsija za patohistološku analizu, rezultat ćete dobiti za nekoliko dana.


Koje su moguće komplikacije kolonoskopije?


Iako su kolonoskopija i biopsija vrlo sigurne metode, ako ih izvodi liječnik koji je prošao posebnu izobrazbu i iskusan je u izvođenju endoskopskih procedura, ipak radi se o invazivnoj metodi koja je opterećena mogućim komplikacijama. Najčešća je krvarenje na mjestu uzimanja biopsije ili skidanja polipa. Znatno rijeđe se može javiti perforacija crijeva. Važno je prepoznati rane znakove mogućih komplikacija i odmah kontaktirati svog liječnika ili se javiti u hitnu službu bolnice u slučaju krvi u stolici, jakih bolova u trbuhu, temperature ili tresavice.

Obratite nam se s povjerenjem

Nazovite nas telefonski na +3851 3764 246 ili pošaljite upit putem online obrasca u nastavku stranice


Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit