14. - 15. - 16. tjedan trudnoće | Trudnoća po tjednima | Poliklinika Fleur

14. tjedan

Vaša beba se polako izdužuje, veličina glave i tijela se usklađuje, kao i udovi. Dužina fetusa u ovom tjednu je oko 9 cm, a težina oko 45 grama. Oči, koje su do sada bile smještene prema periferiji, polako se pomiču u svoj uobičajeni položaj, nos postaje izraženiji, a uške skroz razvijene. U ovom tjednu dolazi i do razvoja finih lanugo dlačica koje prekrivaju cijelu površinu Vašeg djeteta. Smatra se da je njihova glavna uloga zaštititi kožu fetusa od amnionske tekućine, što čine tako što zadržavaju tanki sloj masnog pokrivača kože sirastog izgleda. One nestaju pred porod. Dolazi i do diskretnog razvoja obrva i kose.

Pod utjecajem hormona dolazi do razvoja prostate kod dječaka i osnove jajnika kod djevojčica, koji počinju putovati iz gornjeg dijela abdomena u malu zdjelicu. Zahvaljujući impulsima iz mozga, Vaša beba sada pomiče očima, mršti se i pravi grimase. Bebina jetra proizvodi žuč – znak da svoju funkciju vrši kako treba, bubrezi stvaraju urin, a slezena pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

Ovim tjednom započelo je drugo tromjesečje i Vi se osjećate puno bolje. Polako Vam se vraća energija, mućnine su sve slabije i rijeđe, grudi su manje bolne. Maternica i dalje raste i polako i okolina zamijećuje promjene na Vašem fizičkom izgledu.


15. tjedan

Vaša beba je sada velika oko 10 cm, a teži oko 80 grama. Kosti i mišići se sve više razvijaju i moguće je da u ovom tjednu osjetite lagano meškoljenje Vaše bebe, iako to nije slučaj kod svih žena. Fetus može formirati šaku, nožice postaju duže od ručica, a torzo dulji od glavice. Nosna šupljina odvojena je od usne šupljine, te fetusu ulazi plodova voda u nos i gornje respiratorne organe, što potpomaže razvoju pluća. U ovom tjednu trudnoće beba počinje primjećivati razliku u svjetlosti, iako su očne vjeđe i dalje zaklopljene. Lanugo dlačice su već prekrile cijelo tijelo fetusa, a u ovom tjednu dolazi i do rasta kose, što ne znaći da će se i dijete roditi s kosicom.

U ovom tjednu se polako počinje nazirati i Vaš trbuh. Zbog raznih hormonalnih promjena ,te promjena u krvnoj cirkulaciji moguća je pojava curenja iz nosa, takozvani „trudnički rinitis“. Također je moguća već u ovom tjednu pojava edema – nateknuća, posebno u području gležnjeva . U trudnoći su i češće mokraćne infekcije, tako da treba obratiti i na njih pozornost ukoliko se pojavi vaginalni iscjedak promjenjenog mirisa i boje.


16. tjedan

Vaša beba dugačka je oko 12 cm, a teška oko 100 grama. Kosti i mišići se i dalje razvijaju, a u ovom tjednu dolazi i do razvoja potkožnog masnog tkiva koje je odgovorno za termoregulaciju. Fetus već dobro diše i to se može lako vizualizirati na ultrazvučnom pregledu. Također, dobro razvijeni mišići lica omogućuju mu izvođenje raznih grimasa, a dolazi i do jačanja mišića vrata te beba pokušava ispraviti svoj savinuti položaj. Zbog jastučića koji stvara plodova voda i samih dimenzija fetusa, Vi još uvijek ne osjećate pokrete i kretnje koje beba izvodi.

Trudnice se sada osjećaju puno bolje, promjene raspoloženja su sve rijeđe kao i mučnine koje polako i prestaju. Kako ste sada već dobili na težini polako se uviđaju promjene, mnogi stručnjaci savjetuju spavanje na boku. Takav položaj spavanja, posebno na lijevom boku, poboljšava protok krvi i smanjuje pojavu edema. Također, mnogi smatraju da spavanje na leđima može stvarati dodatni pritisak na šuplju venu (venu koja donosi krv u srce).

Zbog hormona, ali i rasta maternice koja polagano počinje stvarati pritisak na Vašu dijafragmu, sve teže dolazite do daha i teže Vam je duboko disati - to neće naštetiti ni Vama ni Vašoj bebi, jer unosite više kisika no što ga možete potrošiti.


Imate pitanja u vezi svoje trudnoće?

Saznajte zašto su ginekološki pregledi i ultrazvučni pregledi u trudnoći važni za Vas i Vašu bebu.

Osoblje Poliklinike Fleur nastojat će odgovoriti na sva vaša pitanja, savjetovati vas o prehrani, tjelesnim aktivnostima te s vama prolaziti moguće strepnje i rizike. Uz petnaestogodišnjim iskustvom rada u bolnici dr.sc. Ivane Pentz, dr.med., te najmoderniju tehnologiju i metode koje idu u korak s najnovijim dostignućima i trendovima.

Za najbrže informacije ili naručivanja nazovite odmah +3851 3764 246 ili nas kontaktirajte putem emaila [email protected]
Kontakt