4. - 5. - 6. tjedan trudnoće | Trudnoća po tjednima | Poliklinika Fleur

4. tjedan

Od ovog tjedna započinje zadivljujući razvoj Vašeg djeteta. Do kraja 10. tjedna bit će razvijeni svi organi, a neki će već i izvršavati svoju funkciju. Ovo je vrijeme kada je Vaša beba najosjetljivija i puno toga može utjecati na njezin razvoj. Posteljica je ono što vas povezuje, zato pripazite posebno u ovom razdoblju na svoje zdravlje i brinite o zdravim navikama života.

Vaša beba je sada službenog naziva embrio i veličine je oko jednog milimetra. Sastoji se od dva sloja, epiblasta i hipoblasta, iz kojih će se razviti svi njezini organi i dijelovi tijela. Polako dolazi i do pojave vodenjaka i stvaranja plodove vode. Razine hormona humanog korionskog gonadotropina(hcG) rapidno rastu i on onemogućuje pojavu menstrualnog krvarenja.

Sada ste već vjerojatno primjetili izostanak menstruacije, a mogući su i neki od slijedećih simptoma : posebno osjetljive grudi, promjene raspoloženja, osjetljivost osjeta mirisa i pojava mučnine i gađenja na neku hranu, umor, učestalije mokrenje. Promjena u Vašoj tjelesnoj težini u ovom razdoblju trudnoće nema, ali možete osjetiti u trbuhu blage bolove, grčevitog karaktera, nalik na one za vrijeme menstruacije, a posljedica su povećanja Vaše maternice. Nužan je povećan unos folne kiseline koja je neophodna za razvoj djeteta.

Kod primjene postupka medicinski potpomognute oplodnje ( IVF/ ET) embrij se unosi u šupljinu maternice upravo u ovom stadiju razvoja. Ukoliko u ovom stadiju razvoja dolazi do još jedne podijele, sada embrija, dolazi do razvoja jednojajčanih(identičnih) blizanaca.U našoj populaciji to se događa otprilike u svakoj 89.trudnoći.


5. tjedan

Na početku ovog tjedna embrio je veličine 2mm, a do kraja tjedna narast će na 4-5 mm, te još uvijek nema izgled ljudskog bića. Stanice embrija, kojih je u ovom tjedno oko 500, dijele se u tri sloja iz kojih će se kasnije razviti organi i organski sustavi. Iz unutrašnjeg sloja (endoderma) nastat će pluća, crijeva i prvobitni urinarni sistem, kao i tireoidna žlijezda, jetra i gušterača. Od srednjeg sloja (mezoderma) formirat će se srce , krvožilni sistem, kosti, mišići, hrskavica, spolni organi i bubrezi. Treći sloj (ektoderm) će biti odgovoran za razvoj živčanog sustava, kože, kose, mliječnih i znojnih žlijezda kao i zubića. Na kraju 5. tjedna trudnoće započinje razvoj središnjeg živčanog sustava embrija (neurulacija). Cijelom duljinom stražnjeg dijela ploda formira se struktura nalik žlijebu, koja će se kroz nekoliko dana zatvoriti, formirajući neuralnu cijev, iz koje će se razviti kralježnica, zajedno s leđnom moždinom i mozak. Za ovaj proces neophodne su dovoljne količine folne kiselina.

Okolina još uvijek ne primjećuje promjene na Vama, a Vi osim izostanka menstruacije možda osjećate gore nabrojne simptome. Također, možda ćete imati izraženu mučninu, iako je veća vjerojatnost da do toga dođe u nadolazećim tjednima.


6. tjedan

Beba je u ovom razdoblju veličine 8mm. Kralježnica je u potpunosti formirana, razvijaju se prve krvne žile i krvne stanice, a kroz njih počinje teći krv prema žumanjčanoj vrećici. Formira se primitivno srce koje počinje sa svojom akcijom oko 25. dana nakon oplodnje (6. tjedan trudnoće). Mozak se počinje dijeliti na konačnih 5 dijelova, na prednjem dijelu glavice formiraju se parne jamice kao preteča očiju, a na postraničnim dijelovima udubljenja kao osnova ušiju. Osnove za razvoj ruku i nogu također su na svome mjestu. Iako nisu ni približno razvijeni, osnove za gotovo sve organske sustave već postoje.

U Vašom organizmu događa se prava hormonska bura što može rezultirati učestalim promjena Vašeg raspoloženja. Umor je konstantni pratilac zbog brzog razvoja djeteta i uobičajena je pojava u prvom tromjesečju trudnoće. U ovom tjednu moguće su jutarnje mučnine, koje najčešće nestaju sa navršenih 3 mjeseca trudnoće. Bitno je uzimati male i učestalije obroke.


Imate pitanja u vezi svoje trudnoće?

Saznajte zašto su ginekološki pregledi i ultrazvučni pregledi u trudnoći važni za Vas i Vašu bebu.

Osoblje Poliklinike Fleur nastojat će odgovoriti na sva vaša pitanja, savjetovati vas o prehrani, tjelesnim aktivnostima te s vama prolaziti moguće strepnje i rizike. Uz petnaestogodišnjim iskustvom rada u bolnici dr.sc. Ivane Pentz, dr.med., te najmoderniju tehnologiju i metode koje idu u korak s najnovijim dostignućima i trendovima.

Za najbrže informacije ili naručivanja nazovite odmah +3851 3764 246 ili nas kontaktirajte putem emaila [email protected]
Kontakt