Ultrazvuk u ginekologiji


Precizna i bezbolna dijagnostička metoda, rutinski se primjenjuje i dopuna je ginekološkom palpatornom pregledu.
Obavlja se vaginalnom ili abdominalnom sondom. Dvodimenzionalni (2D) ultrazvuk može se nadopuniti korištenjem obojenim doplerom (CD) koji omogućava procjenu prokrvljenosti organa i tvorbi u zdjelici te doprinosi preciznijoj dijagnozi.
Trodimenzionalni ultrazvuk (3D) daje prostorni prikaz organa i tvorbi što je osobito korisno u dijagnosticiranju anomalija.


Sonohisterografija (SIS) je ultrazvučna metoda kojom se uz pomoć injicirane fiziološke otopine u šupljinu maternice upotrebom tankog katetera bolje prikazuje unutrašnjost maternice sa svim eventualnim patološkim tvorbama. Iskusniji ultrasoničar može istom metodom ujedno ispitati prohodnost jajovoda. Umjesto fiziološke otopine moguće je koristiti kontrast kojim se još preciznije prikazuju maternična šupljina i sigurnije dokazuje prohodnost jajovoda, pa ovu metodu radije zovemo histerosalpingografija (HSG).

Obrada neplodnosti

Neplodnim se smatra par koji nakon godinu dana nezaštićenog odnosa ne uspije ostvariti trudnoću i to ako je žena mlađa od 35 godina. Međutim, ako je žena starija od 35, onda se ovo razdoblje skraćuje na 6 mjeseci. Razlog je tome što s dobi žena opada kvaliteta jajnih stanica, pa je čitav postupak potrebno malo ubrzati. Uz detaljnu anamnezu koja podrazumijeva razgovor sa ženom, slijedi: ginekološki pregled i UZV, mikrobiološka obrada, hormonalni status, SIS (sonohisterografija) ili HSG (histerosalpingografija), katkad i HSC (histeroskopija) ili/i LPSC (laparoskopija). S partnerove strane, potrebno je napraviti spermiogram.Obrada vrata maternice

Uzimanje klasičnog PAPA testa i tekućinske citologije (LBC), mikrobiološka obrada s HPV tipizacijom, mogućnost cijepljenja protiv HPV-a i kolposkopija. Tekućinska citologija kao metoda probira jednako je vrijedna kao klasični PAPA test uz prednost da iz istog uzorka za testiranje na HPV radi se i citološka analiza stanica, što znači da nije potrebno uzimati uzorak dva puta. Način uzimanja uzorka je isti samo što se stanice ne razmazuju ručno na stakalce, nego se isperu u bočici s otopinom za transport.

Obratite nam se s povjerenjem

Nazovite nas telefonski na +3851 3764 246 ili pošaljite upit putem online obrasca u nastavku stranice


Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit