Ana Matijaca, dr.med.

Specijalist interne medicine, subspecijalist endokrinologije i dijabetologije


USLUGE

  • Subspecijalistički pregled
  • Dijagnostika i liječenje problema sa štitnjačom
  • Dijagnostika i liječenje dijabetesa
  • Dijagnostika i liječenje debljine
  • Dijagnostika i liječenje osteoporoze
  • Dijagnostika i liječenje poremećaja rada hipofize
  • Dijagnostika i liječenje problema s nadbubrežnom žlijezdom
  • Dijagnostika i liječenje smanjenog testosterona kod muškaraca

Štitnjača je žlijezda koja regulira niz metaboličkih procesa i utječe i na niz fizioloških procesa (pojačava motilitet crijeva, utječen na brzinu mišićne kontrakcije i snage, poboljšava inotropnost miokarda) u organizmu. Izlučuje hormone tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) koji pospješuju metabolizam masti dovodeći do mobilizacije lipida iz masnog tkiva, smanjujući zalihe masti u organizmu.

Hipotireoza je učestala bolest, koja se nerijetko otkriva u subkliničkom obliku u ranoj fazi, ali i slučajnim probirom. To je stanje smanjenog stvaranja ili izlučivanja hormona štitnjače, rjeđe smanjene osjetljivosti perifernih tkiva na djelovanje hormona štitnjače. Razlikujemo primarnu hipotireozu koja nastaje zbog bolesti štitnjače, sekundarnu hipotireozu uzrokovanu bolestima hipofize, te tercijarnu hipotireozu koja nastaje zbog oštećenja ili bolesti hipotlamausa (bolest hipotalamusa). Najčešći uzrok primarne hipotireoze je autoimuni proces (kronočni tireoiditis ili Hashimoto) u kojem dolazi do stvaranja cirkulirajućih protutijela (TPO, anti Tg, TRAb).

Simptomi hipotireoze su mnogobrojni poput umora, nedostatka energije, letargije, dobivanja na tjelesnoj težini. Također se može javiti oslabljen apetit, nepodnošenje hladnoće, suha kož i gubitak kose, te depresija i emocionalna labilnost, zaboravljivost, poremećaji pamćenja, teškoće koncentracije. Kod žena u generativnoj dobi dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa i nemogućnosti začeća. Hipotireoze je stoga potrebno liječiti nadomjesnom terapijom, a bolesnike redovito kontrolirati.


Hipertireoza je bolest pojačane proizvodnje i izlučivanja hormona štitnjače koja nastaje najčešće zbog Gravesove ili Basedowljeve bolesti, potom zbog multinodozne toksične guše. Uzrok hipertireoze također može biti toksični adenom.

Simptomi hipertireoze su također mnogobrojni poput pojačanog preznojavanja, gubitka na tjelesnoj težini, ubrzanog rada srca, pojačanog opadanja kose, nervoze, promjene u ponašanju, slabost i umor, tremor i podrhtavanje ruku, teže podnošenje topline, proljevi. Kod žena u generativnoj dobi moguća je i pojava neredovite menstruacije ili pak potpunog izostanka.

Liječenje hipertireoze može biti medikamentno, radiojodnom terapijom ili operativno.

Debljina se ubraja u vodeće bolesti suvremene civilizacije i pogađa ljude svih dobnih skupina poprimajući karakter globalne epidemije.
Debljina je vrlo često povezana s policističnim sindromom i s problemima nemogućnosti začeća. Zbog toga je neophodna edukacija i prevencija, a nadasve liječenje debljine.
Obratite nam se s povjerenjem

Nazovite nas telefonski na +3851 3764 246 ili pošaljite upit putem online obrasca u nastavku stranice


Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit