Svaki ginekološki pregled počinje razgovorom ne samo da bi se umanjile predrasude i nelagoda, već i da bi se dobile važne informacije o vašem dosadašnjem općem i ginekološkom zdravlju. Razgovor obično počinje podatcima iz ginekološke anamneze o prvoj menstruaciji, urednosti ciklusa, korištenju nekog oblika kontracepcije, cijepljenju protiv HPV-a, zadnjoj menstruaciji, sadašnjim ginekološkim smetnjama, ako ih ima te dosadašnjim ginekološkim problemima, ako ih je bilo (loš PAPA test, ciljano liječenje nekih bakterija na temelju brisa, neredovit ciklus, korištenje hormonske terapije itd).

Na njih se obično nadovezuju pitanja o eventualnim općim zdravstvenim problemima u vašem životu (bolesti u djetinjstvu, alergije, problemi sa drugim endokrinim žlijezdama, neurološke bolesti itd) kao i bolesti u vašoj obitelji.


S vašim ginekologom razgovarajte o spolnim odnosima, neugodnim mirisima i napomenite ako ste imali prekid trudnoće

Sve ove informacije vašeg ginekologa zanimaju radi individualizacije ginekološkog pregleda u smislu uzimanja odgovarajućeg citološkog uzorka, vaginalnog ili cervikalnog brisa, ispravnog postavljanja dijagnoze i prilagođavanje potrebne terapije.

Ako i postoje neke informacije zbog kojih vam može biti neugodno, vaš ginekolog nikad vas neće kritizirati s obzirom na vaše životne odluke ili odabire. On je tu da vam pomogne, da umanji vaše strahove i riješi nedoumice vezane za ginekološko zdravlje i spolni život.

Stoga vam ne treba biti neugodno ako ste imali nezaštićeni odnos, promijenili partnera ili imali više partnera do sada. Isto tako treba ginekologu reći ako ste imali prekid trudnoće.

Ne treba se sramiti ako dolazite na pregled jer stalno imate neugodan miris i/ili pojačanu vaginalnu sekreciju, te ako se niste stigli osvježiti pred sam ginekološki pregled, ili depilirati intimne dijelove i noge. Vaš ginekolog neće zbog toga pomisliti da ne održavate higijenu već će vam nastojati pomoći da riješite problem.


Bol i neugoda kod spolnih odnosa

Isto tako vaš ginekolog treba znati ako imate problema sa suhoćom, osjećate bol i neugodu kod spolnog odnosa ili se ne možete opustiti i sl., jer u pozadini ovih simptoma može biti jedan ili više organskih uzroka koje treba na vrijeme prepoznati i liječiti.

Ako se i ne uspije dokazati ništa organski, vaš ginekolog će vas barem moći dati savjetovati što i kako dalje kako bi poboljšali kvalitetu vašeg spolnog života, ali i odnosa s partnerom.Pripazite 24h prije dogovorenog ginekološkog pregleda

Da li ste znali da 24 sata prije dogovorenog pregleda treba izbjegavati stavljanje intravaginalne kreme, vaginaleta, sredstava za ispiranje, spermicidne kreme i sl., što znači i spolni odnos, naročito ako treba napraviti PAPA test.

Ako se baš dogodi da je npr. bio spolni odnos, nije potrebno odgađati planirani pregled, ali je onda dobro napomenuti ginekologu prilikom uzimanja PAPA testa.
Obično ako vaš odabrani ginekolog ostavi dovoljno vremena za razgovor i strpljivo objasni sve nedoumice, svi strahovi i predrasude nestaju, ginekološki pregled je obavljen bezbolno u času, problem je dijagnosticiran, određena je odgovarajuća terapija i što je najvažnije vi odlazite zadovoljni sa smiješkom na licu iz njegove ordinacije.

Obratite nam se s povjerenjem

Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit