Prenatalna dijagnostika u trudnoći

Amniocenteza je: invazivni zahvat kojim se punkcijom kroz trbušnu šupljinu dobiva uzorak plodne vode u kojoj se nalaze fetalne stanice za analizu u svrhu dijagnoze eventualnih kromosomskih poremećaja, a zbog sigurnosti za fetus odvija se pod kontrolom ultrazvuka. Danas, uz biopsiju korionskih resica (CVS), ovo je jedina metoda za dijagnosticiranje kromosomskih grešaka.

Optimalno,amniocenteza se radi između 16 i 18 tjedana trudnoće. Zahvat prije navršenih 15 tjedana nije preporučljiv zbog povećane opasnosti od gubitka trudnoće te pojave takozvane club foot.

Kako se amniocenteza provodi? Zahvat je gotovo potpuno bezbolan, a trudnice ga najčešće uspoređuju s vađenjem krvi. Pod kontrolom ultrazvuka, iglom se u ulazi u slobodni džep plodne vode i aspirira količina 20 mililitara. Odmah nakon zahvata ultrazvukom provjeri se stanje fetusa, a šprica s plodnom vodom upakira se na propisani način za transport u citogenetski laboratorij.

Nakon zahvata amniocenteze preporučuje se mirovanje sljedeća 24 sata te ako je trudnica zaposlena bolovanje u trajanju od sedam dana. Katkad se dogodi da punkcija ne uspije nakon prvog uboda. Tada se, u dogovoru s trudnicom, punkcija može ponoviti. Rezultat amniocenteze, odnosno fetalni kariogram, potrebno je čekati između 3 i 5 tjedana. Razlog tome je potreba za nasađivanjem i uzgajanjem stanica dobivenih punkcijom, za što je potrebno određeno vrijeme.

Amniocenteza nosi rizik od pobačaja. Rizik od pobačaja nakon amniocenteze iznosi oko 1% i najčešće nastupa u razdoblju od 5 dana od samog zahvata.

Obratite nam se s povjerenjem

Nazovite nas telefonski na +3851 3764 246 ili pošaljite upit putem online obrasca u nastavku stranice


Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit