Hormonalna spirala- Što treba znati o spirali prije samog postavljanja?
urinarna inkontinecija
Urinarna inkontinencija u žena
2. studenoga 2016.
infekcije
Infekcije genitalnog trakta
10. siječnja 2017.
U 20. stoljeću pojavile su se prve prave metode kontracepcije. Od tada do danas rasli su zahtjevi za što učinkovitijim i sigurnijim metodama, a tako je napredovao i njihov razvoj. Danas je u ponudi više metoda različitih mehanizama djelovanja, od mehaničkih do hormonalnih, od onih koji se koriste u vrijeme spolnog odnosa do trajnih. Hormonalna spirala uvedena je kao metoda kontracepcije 80-ih godina prošlog stoljeća, a do danas je postala jedna od najučinkovitijih i najčešće korištenih.

Na koji način djeluje hormonalna spirala?

Hormonalna spirala plastični je uložak T-oblika velik samo nekoliko centimetara koji se postavlja u maternicu gdje može ostati i do 5 godina. Sadrži manju količinu levonorgestrela – progestinskog hormona koji se postupno otpušta i zaslužan je za učinak spirale. Na taj način minimalna količina dospijeva u krv, a većina hormona ostaje lokalno gdje i ostvaruje funkciju. Kontracepcijski učinak postiže se zgušnjavanjem cervikalne sluzi koja onemogućuje spermijima prolazak kroz cerviks i prodiranje u maternicu gdje bi mogli oploditi jajašce. Osim toga, stanjuje sluznicu maternice (endometrij) čime može spriječiti implantaciju u maternicu (prihvaćanje oplođenog jajašca), a u nekih žena može spriječiti ovulaciju. Zahvaljujući stanjivanju endometrija učinkovita je metoda za liječenje prekomjernog krvarenja tijekom menstruacije.

Kome je namijenjena?

Više je vrsta hormonalnih spirala različitih proizvođača koje imaju određene prednosti u različitim skupinama žena. Tako je Mirena namijenjena ženama koje su već rađale, dok je u mlađih žena bez poroda pogodnija Jaydess spirala. Ona je nešto manjih dimenzija od Mirene i zaštitu pruža u razdoblju od 3 godine nakon umetanja. Ova vrsta kontracepcije posebno je korisna kod žena koje ne mogu koristiti metode oralne hormonalne kontracepcije (na primjer zbog migrena). Spirala se može staviti u bilo kojoj dobi i u bilo kojem dijelu menstrualnog ciklusa. Bitno je samo da žena u tom trenutku nije trudna i da nema upalu zdjelice (tijekom posljednja 3 mjeseca) ili neki oblik ginekološkog karcinoma (karcinom cerviksa, karcinom endometrija). Ne preporuča se ni kod žena sa srčanim bolestima i ne liječenim spolno prenosivim bolestima.

Kako se postavlja?

Postavljanje spirale odvija se u ginekološkoj ordinaciji kao rutinski postupak bez anestezije i rezova – unosi se kroz rodnicu i cerviks te se postavlja u maternicu pri čemu taj proces traje samo nekoliko minuta. Tijekom postupka kod nekih žena javlja se nelagoda i bol u zdjeličnom području. Nakon 4-6 tjedana potrebna je kontrola kako bi se osiguralo da je spirala ostala na postavljenom mjestu.

Posebno održavanje spirale nije potrebno. Svakih mjesec dana žena bi trebala provjeriti je li spirala na svom mjestu. To je jednostavan postupak za koji su tijekom umetanja educirane. Uz mjesečnu provjeru spirala može ostati 3-5 godina unutar maternice, a moguće ju je izvaditi u bilo kojem trenutku pri čemu dolazi do trenutnog povratka plodnosti.

Prednosti hormonalne spirale:

  • Učinkovitost veća od 99%
  • Može se koristiti brzo nakon poroda i tijekom dojenja
  • Dugotrajna zaštita (Jaydess 3, a Mirena 5 godina)
  • Jednostavan postupak postavljanja
  • Reverzibilnost metode – očuvana plodnost nakon uklanjanja
  • Ne povećava tjelesnu težinu
  • Smanjuje menoragije (prekomjerno menstrualno krvarenje)

Koje su nuspojave?

Kod nekih žena mogu se pojaviti glavobolje, akne i osjetljivost dojki te bol u području zdjelice. Unutar prvih nekoliko mjeseci od postavljanja spirale moguće su promjene u menstrualnom ciklusu s nepravilnim krvarenjima ili izostankom menstruacije. U većine žena te se promjene smanjuju tijekom vremena, a tek je dio žena bez menstruacije kroz cijelo razdoblje korištenja spirale. Ozbiljne nuspojave izrazito su rijetke – prilikom postavljanja može doći do probijanja stijenke maternice, a kasnije do razvoja upalne bolesti zdjelice. Moguće je i da spirala ispadne s mjesta postavljanja nakon čega izostaje zaštita od trudnoće. Iako je metoda izrazito učinkovita, do trudnoće u rijetkim slučajevima može doći pri čemu je povećan rizik od ektopične (izvanmaternične) trudnoće.

Poliklinika Fleur nudi postavljanje Mirena i Jaydess spirale koje uz visoku učinkovitost, dugotrajnu zaštitu, rijetke komplikacije i povoljnu cijenu čine odličan izbor kontracepcije – baš za Vas.

Napisano od: Dr.sc. Ivana Pentz, Specijalist ginekologije i opstetricije-subspecijalist humane reprodukcije.

Obratite nam se s povjerenjem

Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit


    Kontakt