Kontracepcijske pilule - Kako ih koristiti, te koje su im prednosti i mane?

Kontracepcijske pilule

Dr.Pentz
Dr. Pentz na Svjetskom COGI kongresu u Londonu
28. studenoga 2018.
sport i kardiologija 2
Sport i kardiologija
10. siječnja 2019.

Prva generacija kontracepcijskih pilula pojavila se na tržištu još 1960. godine. Učinkovitost im je, naravno, bila lošija, kao i brojne nuspojave koje su se javljale zbog puno veće količine hormona u tabletama. Danas znamo da u Hrvatskoj, prema podacima primarne ginekološke zaštite, oko 7 % žena koristi kontracepcijske pilule. Razlozi mogu biti različiti, ali najviše se primjenjuju kao zaštita od neželjene trudnoće gdje imaju visoku učinkovitost.


Sastav i djelovanje


Kontracepcijske pilule se dijele, ovisno o sastavu, u dva tipa. Isključivo progestinske pilule (POP- progestin only pill) ili kombinirani tip (COC- combination oral contraceptive) koje sadrže i progestin i estrogen. Progesteron i estrogen su ženski spolni hormoni s brojnim funkcijama. Estrogen je bitan za razvoj većeg djela reproduktivnog sustava žene, kao i za njegovo održavanje tijekom života. Među brojnim fiziološkim funkcijama, estrogen utječe i na ponovno obnavljanje stijenke maternice nakon menstrualnog ciklusa u kojem dolazi do njezinog ljuštenja.

Progesteron djeluje na već "pripremljenu" sluznicu maternice na koju je djelovao estrogen tako da ona ima jače izraženu sekretornu funkciju. Ženski spolni hormoni nastaju u jajnicima, a razgrađuju se uglavnom u jetri te su važni za normalno odvijanje ovarijskog ciklusa.

Današnje formule hormonske kontracepcije kombiniraju jednu trećinu, do jednu petinu estrogena, a ostatak pilule sastavljen je od bilo kojeg od četiri generacije sintetiziranog progestina. Estrogen u piluli onemogućuje ljuštenje endometrija i tako i smanjuje vjerojatnost nepravilnog krvarenja. Progestin u piluli povećava gustoću cervikalne sluzi, stvarajući mehaničku barijeru spermijima. Također, progestin održava zid endometrija tankim i onemogućuje ovulaciju smanjujući nagli porast FSH i LH koji bi se u fiziološkim uvjetima zbivao upravo pred ovulaciju.

Tablete koje sadrže samo progestin se uglavnom primjenjuju kod onih žena koje imaju kontraindikaciju primjene vanjskog estrogena. Njihova je mana to što uzrokuju češća nepravilna krvarenja od kombiniranog sastava kontracepcijskih pilula.

Najčešća indikacija za početak korištenja kontracepcijskih pilula je prevencija neželjene trudnoće, ali i problemi s menstrualnim ciklusom. Isto tako kontracepcijske pilule su važna metoda liječenja simptoma policističnog ovarijskog sindroma koji uzima sve veći mah među mladim ženama. Endometrioza se često javlja u reproduktivnoj dobi i medikamentozno liječenje je temelj dugoročne kontrole bolesti, a upravo će oralna hormonska kontracepcija (OHK) biti jedan od lijekova izbora konzervativnog liječenja. Isto tako, istraživanja su pokazala da OHK smanjuju rizik ponovnog javljanja endometrioma nakon kirurške terapije endometrioze.

Indikacija za korištenje kombinirane OHK je i hiperandrogenizam, akne i hirzutizam. U tu svrhu koriste se kontraceptivi s većom dozom estrogena i progesterona s antiandrogenim učinkom. Kontracepcijske pilule djeluju tako da sprječavaju rast vodećeg folikula i ovulaciju, mijenjaju sluznicu maternice, mijenjaju cervikalnu sluz i peristaltiku jajovoda, i tako smanjuju mogućnost dolaska spermija do jajne stanice, ako ona i u izvanrednim slučajevima bude proizvedena. Učinkovitost djelovanja kontracepcijskih pilula je velika.


Kako se koriste kontracepcijske pilule

S korištenjem kontracepcijskih pilula se obično započinje na prvi dan mjesečnice i od tada započinje i njihova zaštita. S upotrebom se može započeti i bilo koji drugi dan mjesečnice, no onda se u sljedećih dva tjedna treba koristiti dodatna zaštita od neželjene trudnoće.

Tablete se piju svaki dan u približno isto vrijeme uz toleranciju do oko 6 sati. Ovisno o tipu tableta, tablete se mogu uzimati svaki dan tijekom 28 dana. Takav oblik tableta sadrži različitu količinu hormona tijekom tih 28 dana, te se zadnjih tjedan dana uzimaju neaktivne tablete, bez djelotvornih sastojaka, najčešće obogaćene vitaminom C. Na tržištu su i monofazne tablete koje u svakoj tableti tijekom cijelog mjeseca sadrže istu količinu hormona, a s njihovom se upotrebom prestaje posljednji tjedan kada nastupa mjesečnica

Još jedan oblik uzimanja tableta su i tablete koje se uzimaju 12 tjedana, te se zadnji tjedan uzimaju neaktivne tablete kada nastupa menstruacija. Rezultat takvog uzimanja tableta je pojava menstruacijskog krvarenja 3 do 4 puta godišnje.

Ukoliko je došlo do propuštanja redovitog uzimanja tablete, ali manje od 24 sata, zaboravljena tableta se treba uzeti čim prije i sljedeća tableta se uzima u uobičajeno vrijeme. Ukoliko je prošlo više od 24 sata, zaštitna moć tableta je smanjena i trebali biste koristiti dodatnu zaštitu od neželjene trudnoće, kao i posavjetovati se s liječnikom ako ste imali spolni odnos u tjednu prije zaboravljene tablete, a radi se o prvih 7 tableta u blisteru. Ako zaboravljena tableta nije u prvih 7 tableta u blisteru, uzmite zaboravljenu tabletu i sljedećih 7 dana koristite dodatnu zaštitu prilikom spolnih odnosa.


Pozitivne strane kontracepcijskih pilula

Osim što kontracepcijske pilule pružaju stalnu i učinkovitu zaštitu od neželjene trudnoće, imaju i brojne druge pozitivne učinke. Pomažu u regulaciji menstrualnog ciklusa, što je posebno korisno i pruža zadovoljstvo ženama koje imaju neredovite menstrualne cikluse ( dismenoreja, amenoreja ). Pozitivna strana korištenja kontracepcijskih pilula je i to što je to reverzibilna zaštita, što znači da žena samostalno odlučuje kada i koliko djece želi imati. Žene kada se odluče na trudnoću, prestaju s uzimanjem pilula te najveći broj žena ima ovulaciju već u roku dva tjedna od prestajanja uzimanja tableta.

Naravno, ovaj je period individualan i ponekad je potrebno nekoliko mjeseci za povrat normalnog ciklusa, ali uglavnom je to brzo nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula. Također, pilule pomažu u smanjenju tegoba za vrijeme predmenstrualnog sindroma, kao i kod obilnih i bolnih mjesečnica, jer je krvarenje značajno smanjeno za vrijeme korištenja pilula. Smanjenje obilnosti menstruacijskih krvarenja koje nastaje tijekom uzimanja kontracepcijskih pilula je opravdan razlog za medikamentozno liječenje obilnih krvarenja uz miome. Također je i rizik za pojavu mioma smanjen, čak i nakon prekida korištenja, a dugotrajno uzimanje OHK može privremeno usporiti rast i napredovanje mioma.

Smanjeno krvarenje, kao i kraće trajanje menstrualnog krvarenja i atrofični endometriji koji nastaju uslijed uzimanja kontracepcijskih pilula daju doprinos zaštiti od zdjelične upalne bolesti. Zdjelična upalna bolest je upala gornjeg dijela ženskog spolnog sustava.

Najčešći uzrok je ascendentno širenje mikroorganizama iz donjeg dijela spolnog sustava, a ponavljajuće upale koje se najčešće javljaju uzrok su kronične zdjelične boli, izvanmaternične trudnoće i neplodnosti. Kontracepcijske pilule sprječavaju pupilarni efekt cerviksa i održavaju viskoznost cervikalne sluzi koja otežava ascenziju mikroorganizama u gornji dio spolnog sustava. Upotreba oralne hormonske kontracepcije smanjuje rizik od upala zdjelice za 50%, što se smatra jednim od najvažnijih protektivnih učinaka.

Zabilježen je i zaštitni učinak tableta za ektopičnu trudnoću, trudnoću izvan šupljine maternice. Ovo stanje je životno ugrožavajuće te zahtijeva rano dijagnosticiranje i adekvatno zbrinjavanje. Izvanmaternične trudnoće pojavljuju se u oko 1,5 do 2 % trudnoća, te se zabilježava njihov konstantni porast. Zbog svega navedenog važan je protektivan učinak kontracepcijskih pilula od čak 90%.

Također, kontracepcijske pilule djeluju protektivno kod karcinoma jajnika, kao i karcinoma endometrija te je sve više dokaza u literaturi koji potvrđuju zaštitnu ulogu za rak debelog crijeva u kasnijem životu. Studije koje su provedene na samom početku pojave kontracepcijskih pilula na tržištu zabilježile su češću pojavu karcinoma dojke kod žena koje su koristile kontracepcijske pilule, što je danas pokazano da nije tako. Razlog tomu je što se danas koriste tablete s manjom dozom hormona nego što su se prije koristile, tako da nema povećanog rizika čak ni kod žena s opterećenom obiteljskom anamnezom.

Štoviše, kontracepcijske pilule djeluju protektivno kod benignih i nekanceroznih, promjena dojki. Studije su pokazale da umanjuju za 30 do 40% rizik za fibrocistične promjene dojke i 60% za razvoj fibroadenoma, koji nastaju uslijed cikličkih promjena endogenih steroidnih hormona ili njihovom neravnotežom.

Utvrđeno je da dugotrajna primjena OHK odgađa osteoporozu i pad koštane mineralne gustoće te umanjuje rizik od prijeloma. Međutim, postoje i studije koje nisu pronašle poveznicu pa su tako i mišljenja oko utjecaja hormonske kontracepcije na osteoporozu podijeljenja. Osim svega navedenog, kontracepcijske pilule su dobre i za liječenje, odnosno poboljšanje akni. Nakon obaveznog savjetovanja s liječnikom radi isključivanja rizičnih faktora za njihovu primjenu, može se započeti s terapijom kontracepcijskim pilulama u svrhu poboljšanja akni.

U nekoliko studija je uočeno i kasnije javljanje i polaganiji razvoj reumatoidnog artritisa i multiple skleroze kod žena koje su uzimale hormonsku kontracepciju. Neke od njih navode da hormonska kontracepcija smanjuje rizik za reumatoidni artritis, dok druge upućuje da samo usporavaju razvoj bolesti. Vremenska odgoda i protektivni učinak povećava se s duljinom korištenja kontracepcijskih pilula.

Ponekad vrlo praktična i korisna mogućnost je i preskakanje, odnosno odgađanje menstrualnog krvarenja.


Krvarenje nije potrebno

Krvarenje koje nastupa prilikom pauze od uzimanja tableta ili uzimanja nedjelotvornih tableta, nije potrebno i tablete se bez opasnosti za zdravlje mogu uzimati bez prestanka. Žene koje uzimaju tablete koje na kraju blistera sadrže nekoliko bijelih, nedjelotvornih tableta, mogu ne uzeti te bijele tablete, već umjesto njih nastaviti s novom kutijicom i prvom tabletom obogaćenom hormonima iz te kutije i tako odgoditi nastup krvarenja.

Isto tako žene koje konzumiraju već navedeni drugačiji tip tableta, gdje u zadnjem tjednu rade pauzu i ne uzimaju nikakve tablete, mogu umjesto dana pauze uzeti novu tabletu iz novog pakovanja i tako isto odgoditi nastup krvarenja. Ovo nije opasno po zdravlje žene.

Prilikom odgađanja, odnosno preskakanja nastupa krvarenja opisanim načinom može doći do pojave neplaniranog krvarenja i točkastog krvarenja, posebno u prvim mjesecima, a najčešće onda prestaje iako se kod nekih žena zadržava stalno. Ukoliko stalno preskačete cikluse, mogli biste se posavjetovati s Vašim liječnikom o promijeni tipa tableta, jer današnje tržište nudi razne mogućnosti.


Loše strane korištenja kontracepcijskih pilula

Oralna hormonska kontracepcija ima neke nuspojave koje su kod svake žene različito izražene. Ne podnose sve žene jednako pilule. I dok jedne nemaju uopće nuspojava, kod drugih se može pojaviti mučnina, povećana napetost u prsima, može se pojaviti i točkasto krvarenje između perioda. Većina ovih simptoma nestat će unutar 3 mjeseca od početka korištenja kontracepcijskih pilula.

Kao i svaka tableta i kontracepcijske pilule imaju rizik za korisnice, ali on je malen. Treba znati da rizik pilula je manji od rizika koji stvaraju trudnoća, debljina ili abortus. Zdrave i mlade žene imaju minimalni ili nikakav rizik uz korištenje hormonske kontracepcije. Naravno da rizici u nekih osoba mogu biti skriveni pa ih pilule mogu dodatno povisiti. Zato stručna i detaljna obrada budućih korisnica je obavezna. Epidemiološke studije ukazuju na povezanost između primjene oralne hormonske kontracepcije i povećanog rizika arterijske i venske tromboze ( duboka venska tromboza i embolija pluća). Prosječno pojavljivanje venske tromboze u korisnica hormonske kontracepcije s niskom dozom estrogena (manje od 0,05 mg ) iznosi do 3 na 10 000 godina korištenja u usporedbi sa 1-2 na 10 000 godina korištenja u općoj populaciji žena koje ne koriste hormonsku kontracepciju.

Zanimljivo je spomenuti da učestalost pojavljivanja venske tromboze u trudnoći jest 6 na 10 000, isto vrijedi i za pušačice. Znači ti događaji javljaju se ali rijetko. Rizik od nastanka venske tromboze najviši je u tijeku prve godine uzimanja kontraceptiva, vjerojatno zbog aktivacije do tada neprepoznatih trombogenetskih nasljednih mutacija. Najveći rizik od nastanka tromboze imaju nositeljice mutacije Leidenovog faktora V.Tromboembolijske i cerebrovaskularne bolesti, infarkt miokarda (MI) i kongenitalna hiperlipidemija su apsolutne kontraindikacije za primjenu OHK.

Žene s povećanom tjelesnom masom su ugroženije, kao i žene koje imaju povišeni krvni tlak i koje duže vrijeme miruju zbog neke ranije bolesti, a naročito one koje imaju nasljedni poremećaj zgrušavanja (nedostatak antitrombina, proteina C i S) ili stečeni antifosfolipidni sindrom. Isto tako se ne preporučuje upotreba kontracepcijskih pilula ženama starijim od 35 godina koje su pritom i pušačice. Niskodozirani preparati OHK ne povećavaju rizik od nastanka infarkta miokarda kod zdravih žena i nepušačica, bez obzira na dob.

Studije su pokazale da kontracepcijske pilule ne dovode do debljanja, iako mnoge žene misle suprotno. Neka vrsta pilula možda povećava zadržavanje vode u tijelu, pa mogu dovesti do takvog osjećaja. Također, kontracepcijske pilule ne povećavaju dlakavost, već ju naprotiv smanjuju.

U nekim provedenim istraživanjima se uočila povezanost uzimanja kontracepcijskih pilula s povećanim rizikom od cervikalnog karcinoma i karcinoma jetre. Pokazalo se da korištenje oralnih hormonskih kontraceptiva duže od 5 godina povisuje rizik za nastanak raka cerviksa, no novija istraživanja navode kako OHK ne djeluju kao samostalni čimbenik rizika, već u kombinaciji s infekcijom visokorizičnim tipom humanog papiloma virusa uzrokuju nastanak prekanceroza i karcinoma cerviksa.

Velika studija Svjetske zdravstvene organizacije, kao i kasnije studije pokazale su da nema statistički značajne poveznice između primjene OHK i rizika za rak jetre. Međutim, problem je i da nakon više od pedeset godina od pojave kontracepcijskih tableta još uvijek su prisutne zablude u svezi s dobrobitima i rizicima vezanih za njihovo korištenje, iako su u tom vremenu napravljene brojne studije koje su ih svrstale među najispitivanije lijekove.

Mišljenja žena o oralnoj hormonskoj kontracepciji često su suprotna sa znanstvenim spoznajama. Neke od zabluda nastale su na osnovu informacija koje ih šire prijatelji,obitelj i mediji, a nedostatak su znanja i neprimjerene edukacije o kontracepcijskim metodama. Rizici su često precijenjeni dok su dobrobiti uglavnom zanemareni.


Napisano od: Dr.sc. Ivana Pentz, Specijalist ginekologije i opstetricije-subspecijalist humane reprodukcije.

Obratite nam se s povjerenjem

Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit