KARDIOGONIOMETRIJA (CGM) - rano, brzo, jednostavno i pouzdano - otkriva koji je uzrok boli u prsima. Patentirana je u Republici Njemačkoj gdje ima najširu primjenu. Od sada je dostupna, po prvi put u Republici Hrvatskoj, u Poliklinici Fleur, što je jamstvo našoj predanosti izvrsnosti. Kardiogoniometrija traje par minuta, tijekom pregleda pacijent odjeven leži na stolu, a na prsima mu je položen mali, lagani uređaj koji je povezan sa zaslonom kompjutera. Ovaj uređaj pouzdano i točno mjeri rad srca te automatski tumači nalaze, pa liječnik može odmah odrediti dijagnozu. A to znači i odmah, po potrebi, uputiti pacijenta na bolničko liječenje. Idealna je metoda za rano otkrivanje prijetećeg srčanog udara, kad su nalazi EKG-a nespecifični.


Željeli bismo vas obavijestiti da smo kao dodatni pokazatelj vrijednosti kardiogoniometrije, objavili znanstveni rad s našim rezultatima u cijenjenom britanskom znanstvenom časopisu: Zeljković I, Pintarić H, Vrsalović M, Kruljac I. Effectiveness of cardiogoniometry compared with exercise-ECG test in diagnosing stable coronary artery disease in women. QJM: An International Journal of Medicine 2016: 1–7. doi: 10.1093/qjmed/hcw162

Rezultati našeg istraživanja pokazali su:

  • Patološki nalaz kardiogoniometrije povezan je s oko 9 puta većim rizikom koronarne bolesti.
  • U izvođenju kardiogoniometrije nije zabilježeno komplikacija.
  • Kardiogoniometrija je učinkovita metoda, poglavito u dijagnostici koronarne bolesti u žena.
  • Kardiogoniometrija je statistički značajno učinkovitija u predviđanju koronarne bolesti u usporedbi s ergometrijom (klasičnim testom opterećenja).
  • Kardiogoniometrija je osjetljivija (i jednako sigurna) metoda od ergometrije u utvrđivanju postojanja koronarne bolesti, poglavito u žena.
  • Kombiniranjem nalaza kardiogoniometrije i ergometrije postigli smo vrlo dobre rezultate u predviđanju koronarne bolesti - rezultatima dvojbene ergometrije dodali smo rezultate kardiogoniometrije, pri čemu je učinkovitost kardiogoniometrije značajno porasla.
  • S obzirom na učinkovitost, činjenicu da se izvodi u mirovanju i posljedično nema komplikacije te je izvođenje vremenski i tehnički nezahtjevno, kardiogoniometerija bi se mogla uključiti u svakodnevni klinički rad, i bolnički i izvanbolnički, kao dio dijagnostičkog algoritma stabilne koronarne bolesti u populaciji žena.


Kardiogoniometerija ne uključuje izlaganje ispitanika radioaktivnom zračenju, kao što je to slučaj s nekim drugim neinvazivnim metodama, što je vrlo važno za žene, budući da je fokus X zraka prsni koš, a karcinom dojke je i dalje najčešća maligna bolest u ženskoj populaciji s visokim mortalitetom. Kardiogoniometrija ne uključuje ni upotrebu kontrasta što isključuje mogućnost alergijske reakcije kao i negativni utjecaj na bubrežnu funkciju te se izvodi u mirovanju što isključuje mogućnost komplikacija povezanih s izlaganjem fizičkom opterećenju. Snimanje je vrlo jednostavno i brzo.

Obratite nam se s povjerenjem

Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit