Što su polipi, kako prepoznati simptome i kako ih liječiti? - Poliklinika Fleur

Što su polipi, kako prepoznati simptome i kako ih liječiti?

Simptomi menopauze
Nepravilno krvarenje u menopauzi – Koji su uzroci krvarenja i mogućnosti liječenja?
13. studenoga 2017.
Epiduralna anestezija i porod
Epiduralna analgezija: Koja su najčešća pitanja?
29. studenoga 2017.
Polipi na maternici
Napretkom tehnologije i sve boljim mogućnostima vizualizacije šupljine maternice, često otkrivamo u mnogih žena nenormalnosti sluznice pod nazivom endometrijski polip. Cervikalni polipi su pak česte dobroćudne izrasline cerviksa i endocerviksa (vrata maternice). Polipi na maternici najčešće se javljaju kod žena u klimakteriju i menopauzi, iako su također prisutni i kod mlađih žena.


Kako nastaju polipi?

Maternica je organ ženskog spolnog sustava čovjeka, koja je pretežito građena od mišića, međutim unutrašnji sloj maternice sastoji se od spužvastog endometrijskog tkiva koje raste i ljušti se tijekom menstruacijskog ciklusa. Ukoliko žena ne zatrudni, unutrašnji sloj se ljušti uzrokujući menstrualno krvarenje. Nakon mjesečnice, sluznica se pod utjecajem hormona estrogena brzo obnavlja. Polipi su mjesta na sluznici koja previše narastu, izbočuju se u šupljinu maternice i dalje pričvršćeni malom peteljkom za sluznicu. Uglavnom su malih dimenzija, a vrlo rijetko mogu narasti do veličine naranče. Na sreću, polipi se iznimno rijetko pretvaraju u karcinome, a rizik se blago povećava kod žena starijih od 50 godina.


Koji su simptomi polipa?

Budući da je većina polipa mala, često ne uzrokuju simptome. Međutim, ukoliko se oni jave, tada žena ima pojačano krvarenje tijekom menstruacije, krvarenje između mjesečnica ili točkasto krvarenje nakon spolnog odnosa. Neke žene nakon normalne mjesečnice imaju nekoliko dana smeđeg iscjetka. Polipi uzrokuju ove smetnje zato što vise na peteljci, podražuju okolno tkivo koje se oštećuje i time izlažu tanke krvne žilice koje krvare i uzrokuju spotting ili krvarenje na rodnicu. Endocervikalni polipi se mogu i inficirati, uzrokujući gnojni iscjedak iz rodnice (leukoreja), obično su crvenkasto ružičasti, <1 cm u svim dimenzijama, i prhki. Rijetko su zloćudni.
Veza između polipa i trudnoće je još uvijek predmet rasprave, s podijeljenim mišljenjima i nedovoljno dokaza. Polip može otežavati začeće, također je moguće da blago povećava učestalost spontanih pobačaja, iako sve navedeno za sada nije dovoljno poznato.Dijagnosticiranje polipa

Dijagnosticiranje polipa uključuje pogled u unutrašnjost maternice. Klasičnim ultrazvučnim pregledom nije često moguće prikazati polip, zato koristimo poseban UZV pregled, sonohisterogram, koji omogućava liječnicima uvid u unutrašnjost maternice nakon nekoliko kapi sterilne vode pažljivo infundirane u maternicu preko rodnice. Voda razmiče unutrašnjost maternice, omogućujući liječniku vidjeti ima li polipa.

Polipe možemo dijagnosticirati i pomoću HSG-a. HSG je naziv za histerosalpingografiju. U ovom postupku se boja ubrizgava u maternicu i napravi se radiografija (slikanje,rengenogram, unutarnjih struktura tijela) . Postupak se obično radi u prvoj polovici ženskog ciklusa.

Mogućnost vizualizacije šupljine maternice nam pruža i dijagnostička histeroskopija.


Liječenje polipa

U „suvremenoj ginekologiji“ polipe uklanjamo terapeutskom histeroskopijom, tako je napušten tradicionalni načini dilatacije vrata maternice i kiretaže. Taj postupak izvodio se na „slijepo“, većinom vođen osjećajem, te može doći do propusta uklanjanja cijelog polipa. Danas na sreću imamo histeroskope, koji omogućavaju da pod kontrolom oka pronađemo polip, prihvatimo ga hvataljkom i odsiječemo. To osigurava da će polip (ili više polipa u nekim slučajevima) biti uklonjeni. Zahvat se uglavnom provodi u kratkotrajnoj općoj anesteziji.

Polip se obavezno šalje na patohistološku analizu i prema rezultatu analize određuje se daljnji postupak.

Napisano od: Dr.sc. Ivana Pentz, Specijalist ginekologije i opstetricije-subspecijalist humane reprodukcije.

Obratite nam se s povjerenjem

Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit


    Kontakt