Nepravilno krvarenje u menopauzi - Koje su metode liječenja?

Nepravilno krvarenje u menopauzi – Koji su uzroci krvarenja i mogućnosti liječenja?

Simptomi i lijecenje mioma
Miomi – kako prepoznati simpome i kako liječiti miome?
3. studenoga 2017.
Polipi na maternici
Što su polipi, kako prepoznati simptome i kako ih liječiti?
19. studenoga 2017.
Jedan od najranijih simptoma menopauze je promjena ritma mjesečnih krvarenja. Vrijeme između mjesečnih krvarenja skraćuje se ili produžuje, ali i povremeno izostane u periodu od nekoliko mjeseci. Intenzitet mjesečnih krvarenja postaje uglavnom slabiji, iako kod nekih žena osobito kod produženih ciklusa, krvarenja mogu biti obilna i produljena. Tako se često dogodi da uz već poznate vazomotorne simptome, probleme sa spavanjem i nagle promjene raspoloženja, peri i postmenopauzalne žene dodatno iscrpljuju nepravilna krvarenja, koja nerijetko dovode i do anemije.


Simpomi i uzroci krvarenje u perimenopauzi

Najčešći uzroci nepravilnog krvarenja kod žena u perimenopauzi (obično između 45.-51. godine života) su anovulacijski ciklus, prisutnost polipa ili mioma, nepravilno zadebljanje sluznice (hiperplazija ili karcinom). Anovulacijska krvarenja su česta u toj dobi i posljedica su slabijeg rada jajnika koji više ne proizvode normalne količine hormona zbog čega se sluznica maternice nepravilno zadebljava i krvari u nepravilnom ritmu i količini.

Dijagnoza i liječenje krvarenja u perimenopauzi

Kod postavljanja dijagnoze anovulacijskog krvarenja najprije treba isključiti ostale moguće uzroke nepravilnog krvarenja odgovarajućom dijagnostičkom metodom (ultrazvuk, kiretaža ili histeroskopija sa uzimanjem uzorka sluznice maternice) i tek onda pristupiti liječenju. Ako se isključi prisutnost intrakavitarne patologije (polip, miom, karcinom) liječenje je najčešće hormonskom terapijom. Općenito, liječenje nepravilnih krvarenja kod kojih uzrok nije karcinom ovisi o intezitetu krvarenja, pridruženim simptomima, ev. reproduktivnim željama, dobi, ostalim bolestima te afinitetu bolesnice prema kirurškom ili medikamentoznom liječenju ako postoji mogućnost.


Simptomi i uzroci krvarenje u postmenopauzi

U postmenopauzi (obično između 52.-65.godine života) žene najčešće krvare zbog atrofije sluznice, hormonalne terapije i karcinoma sluznice maternice. Ne treba zaboraviti da karcinom sluznice maternice predstavlja oko 6% svih malignih tumora žena i najčešće je dijagnosticirani ginekološki maligni tumor u peri i postmenopauzi. Srećom, ipak većina žena s nepravilnim krvarenjem u toj životnoj dobi nema karcinom sluznice maternice. Međutim, jako je važno na vrijeme doći na pregled nakon kojeg će se odlučiti o daljnjim postupcima u svrhu što točnijeg i bržeg postavljanja dijagnoze i liječenja.

Dijagnoza i liječenje krvarenja u postmenopauzi

Nakon što se ultrazvučno izmjeri debljina sluznice maternice i ev. prikaže prisutnost polipa ili mioma, prema debljini sluznice se određuje daljnji postupak. Sveopće je prihvaćeno da kod debljine sluznice iznad 4-5 mm kod žena u postmenopauzi koje krvare potreban je daljnji dijagnostički postupak, iako se invidulano ponekad neke žene i s debljinom sluznice ispod 4-5 mm podvrgavaju dijagnostičkim postupcima, što prvenstveno odlučuje liječnik, uzimajući u obzir ženine anamnestičke podatke. Najčešće se tada žene podvrgavaju kiretaži, iako se zlatnim standardom smatra izvođenje histeroskopije.
Histeroskopija je minimalno invazivna endoskopska metoda kojom se uspijeva vrlo precizno u potpunosti pregledati šupljinu maternice i pod kontrolom oka uzeti uzorak tkiva ili odstraniti polip i sl. Razlika između kiretaže i histeroskopije je da se kiretaža kao i uzimanje uzorka tkiva radi na slijepo, dok se histeroskopija izvodi pod kontrolom oka, te se može ciljano uzeti sumnjivo promjenjena sluznica ili odstraniti polip ili miom.

Zahvat se obavlja u intravenskoj anesteziji i pacijentica nakon nekoliko sati mirovanja, istoga dana odlazi kući - za razliku od bolnice gdje pacijent mora ostati dan-dva.

Komplikacije su moguće kao kod svakog operativnog zahvata ali u slučaju histeroskopije su vrlo male, čak manje od komplikacija vezanih za kiretažu maternice jer se cijelo vrijeme radi pod kontrolom oka liječnika.Nepravilna krvarenja uz hormonsko nadomjesno liječenje (HNL)

Posebnu grupu čine žene koje nepravilno krvare i uzimaju hormonsko nadomjesno liječenje. S jedne strane poznato je da većina žena s nepravilnim krvarenjem nema karcinom, ali s druge strane valja imati na umu da isključivanjem jednim od dijagnostičkih postupaka karcinoma sluznice maternice ili polipa ili mioma, ne postiže se uvijek i prestanak nepravilnog krvarenja. Drugim riječima, smatra se da su nepravilna krvarenja uz hormonsko liječenje ipak najčešće posljedica neodgovarajuće hormonske doze ili su odraz neprilagođavanja sluznice na hormonsku terapiju.

Upravo najčešća komplikacija liječenja hormonskom terapijom i jedan od važnijih razloga prestanka korištenja hormonskog nadomjesnog liječenja je pojava nepravilnog krvarenja iz maternice uz već poznati strah od karcinoma dojke. Zbog svega toga nužno je odmah na početku pojave nepravilnog krvarenja kod žena u peri i postmenopauzu osigurati odgovarajuće metode u svhu dijagnostike i liječenja kako bi se osigurala odgovarajuća kvaliteta života žena te dobi.
Menopauza nije kraj jednog lijepog životnog razdoblja i početak nečeg lošeg što treba zanemariti. Znanje, samopouzdanje i životno iskustvo su prave kvalitete menopauze i čine temelj za najbolje godine ženinog života. Potrebno je znati da mir i ravnoteža ne dolaze s tabletama, već prije svega u spoznaji tko ste, što vaše tijelo treba i što želite u novom životnom razdoblju koje je pred vama.

Napisano od: Dr.sc. Ivana Pentz, Specijalist ginekologije i opstetricije-subspecijalist humane reprodukcije.

Obratite nam se s povjerenjem

Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit