Spirala za djevojke-prednosti i nedostatci - Poliklinika Fleur

Spirala za djevojke-prednosti i nedostatci

KARDIOLOG ZAGREB
Cardioprevent-inovativni preventivni test za kardiovaskularne bolesti
24. siječnja 2024.

Spirala ili intrauterini uložak je učinkovito kontracepcijsko sredstvo koje se postavlja u šupljinu maternice. Postoje dvije vrste spirala:

  • bakrena („obična“) i
  • hormonska.

Djelovanje bakrene spirale se bazira na stvaranju „sterilne upale“ koja nije opasna za žensko tijelo, ali zbog promjenog medija u maternici, onemogućena je implatacija oplođenog jajašca.

Prednost korištenja spirale je:

  • učinkovitost zaštite od trudnoće 99%,
  • višegodišnja zaštita,
  • sigurna zaštita za vrijeme dojenja,
  • vremenski se može postaviti i izvaditi u bilo kojem trenutku
Nakon vađenja spirale, s obzirom da funkcija jajnika nije poremećena, mogućnost trudnoće se uspostavlja odmah.

Prednost obične spirale je da se ne unose nikakvi hormoni u organizam te se preporuča djevojkama, odnosno ženama koje ne žele ili ne mogu koristiti  hormone, a žele sigurnu zaštitu od trudnoće.

Moguće nuspojave kod obične bakrene spirale su nešto obilnija menstrualna krvarenja te se ona ne preporuča ženama koje i inače imaju obilnije menstruacije. Kod nekih žena javljaju se i bolovi u donjem trbuhu neposredno nakon postavljanja, ali ti bolovi spontano nestanu nakon nekoliko dana ili tjedana. Također, žene koje su imale upalnu bolest zdjelice ili vanmaterničnu trudnoću, bolje je da izaberu hormonsku spiralu ili neki drugi oblik kontracepcije jer bakrena spirala može u tom slučaju dodatno izazvati nuspojave.

Češće postavljana spirala u novije vrijeme u praksi je hormonska. Čini se da hormonska spirala ima mnogo više prednosti nego mana u odnosu na druge oblike kontracepcije, tako da bi u bliskoj budućnosti, nakon što se većina djevojaka cijepi protiv HPV-a, mogla postati kontracepcijska metoda broj 1.

U ovom trenutku, pretežno je koriste djevojke koje:

  • zbog nekog razloga ne mogu i ne žele uzimati estrogen kroz kombiniranu hormonsku kontracepciju,
  • imaju u obitelji rizik za duboku vensku trombozu, oštećenje jetre ili neke druge nasljedne bolesti zgrušavanja.

Upravo glavna razlika između uobičajenih hormonskih kontracepcijskih tableta i hormonske spirale je u sastavu hormona i načinu razgradnje tih hormona u organizmu. Spirala ne sadrži estrogen, a s obzirom da je smještena u maternici manje opterećuje jetru prilikom metabolizacije.

Osim kontracepcijskog učinka važno je napomenuti da je vrlo učinkovita u liječenju obilnih i bolnih menstruacije te ublažuje simptome endometrioze i to zbog svog farmakodinamskog učinka. Naime, hormonska spirala ima lokalni progesteronski učinak zbog čega se endometrij jako stanjuje, a s druge strane povećava se gustoća cervikalne sluzi što doprinosi kontracepcijskom učinku. 

Obično u prvim mjesecima nakon umetanja spirale češća su nepravilna ali točkasta krvarenja. S vremenom, jako stanjena sluznica endometrija dovodi do smanjenog trajanja i jačine menstrualnog krvarenja koje često prelazi u amenoreju (potpuni izostanak krvarenja), koja nije povezana s aktivnošću jajnika. Budući da je hormonski učinak pretežno lokalnog djelovanja u maternici, nema promjena u funkciji jajnika, uključujući normalan rast i razvoj folikula, oslobađanje jajne stanice i na kraju propadanje folikula. Međutim, propadanje folikula može kasniti kod žena reproduktivne dobi pa se razvijaju ciste na jajniku koje nemaju kliničko značenje, dovoljno ih je pratiti ultrazvukom.

Prije umetanja obavezan je ginekološki pregled te citološki bris vrata maternice (PAPA). Treba isključiti trudnoću i anomalije maternice te spolno prenosive bolesti. U tu svrhu, radi se dodatno vaginalni ultrazvuk i cervikalni brisevi. Prije umetanja potrebno je izlječiti infekcije spolnih organa te odrediti položaj maternice i veličinu šupljine maternice

Umetanje se obavlja aseptičkom tehnikom, može u lokalnoj ili kratkotrajnoj intravenoznoj anesteziji ako je djevojka osjetljiva na bol.

Prema našem iskustvu sve je više djevojaka koje se odlučuju na umetanje hormonske spirale u općoj kratkotrajnoj anesteziji u prvih nekoliko dana ciklusa.

Zamjena nakon 3 godine koliko traje spirala za nerotkinje (Jaydessa) može se napraviti bilo kada u ciklusu.

Postoje za sada na tržištu dvije vrste hormonske spirale koje se razlikuju veličinom i količinom hormona koji se izlučuje svakodnevno u niskim dozama kroz 3 i 5, odnosno 7 godina. Jaydessa je naziv male hormonske spirale koja je namjenjena ženama koje nisu rodile, a ovu drugu svi znamo pod imenom Mirena i umeće se ženama koje su rađale, iako u nekim slučajevima se može postaviti i nerotkinji.

Od nuspojava hormonske spirale, osim nepravilnog točkastog krvarenja na početku, treba spomenuti ponekad glavobolju, zdjeličnu bol te pojavu akni. Većina tih nuspojava kroz nekoliko mjeseci nestane, tako da u većini slučajeva treba biti samo strplijiv jer u konačnici dobrobit hormonske spirale je veća u odnosu na nuspojave.


Napisano od: Dr.sc. Ivana Pentz, Specijalist ginekologije i opstetricije-subspecijalist humane reprodukcije.
Obratite nam se s povjerenjem

Nazovite nas telefonski na +3851 3764 246 ili pošaljite upit putem online obrasca u nastavku stranice


Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit