Cardioprevent-inovativni preventivni test za kardiovaskularne bolesti - Poliklinika Fleur

Cardioprevent-inovativni preventivni test za kardiovaskularne bolesti

hemoroidi
Liječenje hemoroida laserom
21. studenoga 2023.
spirala
Spirala za djevojke-prednosti i nedostatci
31. siječnja 2024.

Cardioprevent je inovativni preventivni test koji identificira osobe s visokim genetičkim rizikom za kardiovaskularne bolesti. Temelji se na procjeni poligenskog rizika koji kombinira rezultat utjecaja preko milijun genetičkih varijanti raspršenih po cijelome genomu. Test omogućuje osobama s visokim genetičkim rizikom da poduzmu pravovremene preventivne mjere i smanje ukupni rizik od razvoja bolesti.

Cardioprevent daje procjenu poligenskog rizika za:

  • koronarnu bolest,
  • hipertenziju,
  • povišene lipide (LDL, LP(a), trigliceride),
  • dijabetes tip 2
  • atrijsku fibrilaciju

Važnost procjene rizika je iznimna budući da se unatoč urođenom genetičkom riziku koji test pokazuje i koji je nepromjenjiv, pravovremenim djelovanjem može prevenirati veliki broj slučajeva koronarne bolesti.

Kardiovaskularna oboljenja, s koronarnom bolešću kao najčešćim oblikom, predstavljaju vodeći uzrok smrti diljem svijeta. U Hrvatskoj uzrokuju više od 40% svih smrtnih slučajeva.

Genetička predispozicija igra ključnu ulogu, doprinoseći otprilike 50% ukupnog rizika za koronarnu bolest. Zahvaljujući desetljećima znanstvenih istraživanja u velikim populacijskim studijama, danas je moguće analizom brojnih genetičkih varijanti raspršenih po cijelom genomu izračunati osobni genetički rizik za svakog pojedinca. Genetički rizik je samo dio ukupnog rizika za kradiovaskularne bolesti, ostatak su okolišni faktori, uključujući životne navike. Studije pokazuju da pravovremena prevencija može smanjiti osobni rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti do 80%.

Cardioprevent idealno je rješenje za zdrave osobe koje žele unaprijed saznati svoje genetičke predispozicije i fokusirati se na nužne promjene u svom životnom stilu.

Rezultati testa pružaju individualizirane procjene rizika koje omogućuju odraslim zdravim osobama da se posvete vlastitom zdravlju na vrijeme, prije pojave prvih kliničkih simptoma.

Cardioprevent se temelji na desetljećima istraživanja cjelogenomskih genetičkih varijacija u velikim populacijskim studijama objavljenim u velikom broju vrhunskih znanstvenih publikacija.

Obratite nam se s povjerenjem

Nazovite nas telefonski na +3851 3764 246 ili pošaljite upit putem online obrasca u nastavku stranice


Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit