Simptomi tijekom trudnoće koji nas mogu preplašiti - Poliklinika Fleur

Simptomi tijekom trudnoće koji nas mogu preplašiti

Urinarna inkontinencija
Urinarna inkontinencija nakon poroda
23. siječnja 2018.
Korekcija i smanjivanje stidnih usana
Korekcije stidnih usana i labioplastika
9. veljače 2018.
Trudnoća ili „drugo stanje“ vrijeme je u kojem dolazi do razvoja ploda (djeteta) u tijelu buduće majke. Naizgled tako jednostavno objašnjenje krije u sebi bezbroj pitanja, zbunjenosti, strahova, uzbuđenja, iščekivanja i neopisivog veselja. Tijelo buduće majke prolazi kroz brojne promjene koje zahvaćaju svaki sustav ljudskog bića, a sve u svrhu prilagodbe na nove uvjete i nove zadatke, a to su normalan i zdrav razvoj djeteta kao i njegovo rođenje. Svaka trudnoća posebna je i jedinstvena na svoj način, te je ponekad uslijed brojnih promjena koje se događaju teško razlučiti što je to normalno i fiziološki, a koji su to simptomi koji nas plaše i zabrinjavaju jer mogu upućivati na patološke pojave i promjene. Isto tako, svi mi drugačije reagiramo na promjene u tijelu i različito se nosimo sa potencijalnim problemima.


Kad normalno postane nenormalno – simptomi koji nas mogu preplašiti

Ponekad se zbog određenih bolesti ili poremećaja kod majke, koja su poznata od ranije, trudnoća više nadzire i označava kao rizične kako bi joj se pristupilo s još više pažnje, a sve u svrhu što boljeg ishoda trudnoće. S druge strane, imamo trudnoće koje su najnormalnije, ali se zbog prečeste pojave određenih simptomi ili pojave istih u prevelikim količinama javlja velika zabrinutost kod budućih majki.

Jedan od takvih simptoma je vaginalni iscjedak. Većina žena primijetit će pojačani vaginalni iscjedak već u prvom tromjesečju trudnoće, i to je potpuno normalno te upravo tako mora biti. Štoviše, ima i svoju funkciju. Žlijezde smještene na grliću maternice i okolnim stijenkama izlučuju bjelkastu tekućinu koja ispire bakterije i mrtve stanice iz ženina intimnog područja te se time sprječava nastanak raznih upala koje izazivaju svrbež, peckanje, bol i oticanje tog vrlo delikatnog područja. No, količina izlučene sluzi, boja, konzistencija i miris mogu varirati od osobe do osobe, odnosno mogu upućivati i na neke probleme u vaginalnom području. U vagini se nalaze tzv. “dobre bakterije” koje pridonose uravnoteženoj i zdravoj mikroflori te one “loše” koje izazivaju razne upale. Tijekom trudnoće može doći do prekomjernog umnožavanja i nakupljanja većih količina bakterija u intimnom području, odnosno do poremećaja ravnoteže dobrih i loših bakterija u rodnici i oko grlića maternice, što može dovesti do infekcije zvane bakterijska vaginoza. Bolest može protjecati bez simptoma ili se očitovati bjelkasto-sivkastim ili bjelkasto-zelenkastim, rijetkim iscjetkom neugodnog i karakterističnog mirisa ribe. Ako simptomi nisu prejaki, ovaj bakterijski disbalans može se uravnotežiti sam od sebe s jačanjem imuniteta, no kod izraženijih simptoma preporučuje se posjet ginekologu i liječenje.

Bakterijska vaginoza se ne smatra spolno prenosivom bolesti pa partnera nije potrebno liječiti. Žućkasto-bijeli iscjedak najčešće označava gljivičnu infekciju. Zbog pojačanog lučenja progesterona i estrogena u organizmu tijekom trudnoće, vaginalno područje postaje vrlo plodno tlo za prekomjerno razmnožavanje gljivica, posebno Candide. Ako je u pitanju gljivična infekcija, uz nju osim žućkasto-bijelog mrvičastog iscjetka ide i oticanje, lagana bolnost, crvenilo i svrbež vanjskih spolnih organa te neugoda tijekom spolnog odnosa. Zelenkasto-žućkasti grudasti iscjedak neugodnog mirisa može biti pokazatelj težeg oblika infekcije. Uz iscjedak, prisutna je bol u donjem abdomenu, a javljaju se i svrbež i peckanje. Moguće je da se radi o takozvanoj trihomonijazi i terapiju će trebati uzimat i partner iako on možda neće imati nekih posebnih simptoma.

Vaginalno krvarenje za vrijeme trudnoće također može biti simptom koji nas može preplašiti. Točkasto krvarenje ili sukrvica u vrlo ranoj fazi trudnoće normalna je pojava, najčešće uzrokovana implantacijskim krvarenjem. To krvarenje valja razlikovati od ostalih vaginalnih krvarenja koji za vrijeme trudnoće mogu biti znak da nešto nije u redu. Krvarenje koje je drukčije od vaše normalne mjesečnice (jače ili slabije i obično tamnije), praćeno jakim, upornim bolom na jednoj strani trbuha, može biti znak izvanmaternične trudnoće. Jako krvarenje, osobito ako se usto javi i uporan bol u leđima ili trbuhu, može biti povezano s potencijalnim ili stvarnim spontanim pobačajem. U kasnijim fazama trudnoće krvarenje može biti znak placente previe - kad je posteljica vrlo blizu ušća maternice i pokriva ga djelomice ili potpuno. Kod rane je trudnoće nisko ležeća posteljica normalna pojava, ali kako trudnoća napreduje i maternica raste, posteljica se u većini slučajeva pomiče prema gore. Rizik pojave predležeće posteljice viši je kod žena koje su imale različita oštećenja stijenke maternice u prethodnim trudnoćama, koje su rodile carskim rezom, imale operacije maternice ili pobačaje. Vjerojatnost pojave predležeće posteljice također može povisiti potreba za većom površinom posteljice zbog djetetove povećane potrebe za kisikom ili hranjivim tvarima - na primjer kod višeplodne trudnoće. U kasnijoj trudnoći pojava vaginalnog krvarenja može se javiti zbog infekcije sa prijetećim prijevremenim porodom. Međutim, pojava sukrvice neposredno nakon pregleda ne mora vas brinuti jer je vjerojatno vezana za oštećenje nježnih kapilara grla maternice za vrijeme manuelnog pregleda.
Tijekom trudnoće koža je jako rastegnuta, posebice na području trbuha, te to sve može uzrokovati svrbež, no ponekad on može biti i pokazatelj ozbiljnijeg problem. Jak svrbež, posebice dlanova i stopala može biti simptom trudničke kolestaze. Kolestaza je smanjenje ili zastoj protoka žuči, u trudnoći se smatra da nastaje zbog hormonskih promjena, ubrzo nakon porođaja svi simptomi se povlače, većinom bez ikakvih posljedica, no opasnost je za dijete i zato se ovo stanje za vrijeme trudnoće mora posebno nadzirati.

Uobičajeno je imati teškoće sa spavanjem, no ako ih prate glavobolje, umor ili smanjenje koncentracije, to može biti pokazatelj nedostatka magnezija. Redovito uzimanje magnezija smanjit će te simptome ili potpuno ih riješiti.
Pojačano lupanje srca (tahikardija) kod trudnica je relativno uobičajena pojava u kasnijoj trudnoći (iza 30.tj.) jer zbog povećanog volumena krvi, proširenih vena, povećane maternice srce pojačano radi što se manifestira povećanim pulsom i do 20 o/min. Međutim, kod pojave tahikardije naričito u ranijoj trudnoći treba isključiti anemiju i probleme sa štitnjačom koji se mogu pogoršati u trudnoći, pa se treba uvijek kod takvih stanja posavjetovati sa svojim ginekologom.

Povremena stezanja i probadanja u trbuhu su uobičajena i mogu početi sredinom drugog tromjesečja. Žene ovo osjećaju na različite načine, ali najčešće to opisuju kao stezanje u trbuhu ili maternici i nekada je izraženije pri hodanju ili nekoj drugoj fizičkoj aktivnosti. No, ukoliko ovakva probadanja postaju redovita i jača prije 36.tjedna trudnoće dobro je posjetiti liječnika koji će ustvrditi radi li se zaista o preuranjenim trudovima.

Obično se između 20. i 24. tj. po prvi put počinju osjećati fetalni pokreti. To je uglavnom individualno, a isto tako postoje i individualna odstupanja u načinu doživljaja fetalnih pokreta od strane buduće majke tijekom cijele trudnoće. Nakon uočavanja prvih fetalnih pokreta koji su u početku slabi, nalik na migoljenje (ribice), slijedi razdoblje tijekom kojeg će fetalni pokreti biti sve češći i jači, dok će na samom kraju trudnoće pokreti postati rjeđi, polaganiji i mirniji, takozvani obrazac fine motorike, i zbog toga se ne treba zabrinuti. No, ukoliko dođe do potpunog prestanka ili značajnog usporavanja pokreta djeteta nakon 21.tjedna trudnoće, a da nisu u pitanju posljednji tjedni trudnoće, može značiti da je dijete u opasnosti i nužna je daljnja obrada.


Gestacijski dijabetes

Učestalo mokrenje, osjećaj žeđi, ali i potreba za slatkim uobičajen je simptom normalne trudnoće, no ti simptomi, ako su izraženiji, mogu također upozoravati na trudnički dijabetes, posebice ako se čini da beba postaje prevelika.
Gestacijski dijabetes je vrsta šećerne bolesti koja nastaje ili se prvi puta uoči tijekom trudnoće. Metabolizam ugljikohidrata u trudnoći uvelike je promijenjen, prije svega uslijed stvaranja i izlučivanja velikih količina već postojećih (estradiol, estriol) kao i novonastalih hormona (hCG, hPL) posteljice kojih izvan trudnoće nema u ženinom organizmu. Zajedničko svojstvo ovih hormona, osim da se većinskim dijelom stvaraju u posteljici, jeste da imaju djelovanje suprotno inzulinu (hormon gušterače koji regulira razinu šećera u krvi). Da bi održavanje normalne razine šećera u krvi uopće funkcioniralo, gušterača mora tijekom trudnoće stvarati inzulin u većim količinama. Ako je količina inzulina nedostatna ili je smanjena njegova iskoristivost (inzulinska rezistencija), povećava se razina šećera u krvi, te govorimo o šećernoj bolesti (dijabetesu) nastaloj u trudnoći, "gestacijski dijabetes". Značenje poremećene kontrole razine šećera u krvi tijekom trudnoće je višestruko. Rast djeteta je često brži, češće su anomalije razvitka, viši je broj prijevremenih porođaja, češće su komplikacije u trudnoći i porođaju, češća je žutica, kao i smrtnost novorođenčadi. Majke su podložnije infekcijama, a trudnoća se češće dovršava carskim rezom.
Liječenje trudnica s gestacijskim dijabetesom najčešće se temelji na zdravoj prehrani (dijabetička dijeta), kontroli tjelesne težine i redovitoj tjelovježbi, kao što je svakodnevna šetnja.


Preeklampsija i eklampsija

Preeklampsija je visok krvni tlak praćen bjelančevinama u mokraći (proteinurija) ili zadržavanjem tekućine (edem) koji se razvija između 20. tjedna trudnoće i kraja prvog tjedna nakon poroda. Eklampsija je izraženiji oblik preeklampsije koji dovodi do grčeva nalik na one kod padavice, ili kome. Uzrok preeklampsije i eklampsije nije poznat. Glavna opasnost kod preeklampsije je prijevremeno odljuštenje posteljice od stijenke maternice. Kod preeklampsije, krvni tlak je viši od 140/90 mm Hg, lice i šake otiču, a u mokraći se pronalaze nenormalno visoka razina bjelančevina.

Zadržavanje vode, odnosno edemi, uobičajeni su tijekom trudnoće, naročito ako se ne povuku tijekom noći. Međutim, posebno izraženo oticanje može biti jedan od pokazatelja preeklampsije i zahtjeva pozornost. Isto tako značajno povećanje tjelesne težine između dva mjesečna pregleda može biti znak zastoja tekućine i stvaranja edema.
I na kraju, normalno je osjećati strah i nesigurnost naročito u prvoj trudnoći, iako neke žene tek u drugoj ili trećoj trudnoći po prvi puta osjećaju ove negativne emocije (vjerojatno tek u kasnijim trudnoćama postaju svjesnije što ih čeka i što se sve može „dogoditi“). Vaš izabrani ginekolog će vam svojom brigom i znanjem pomoći da se bolje nosite sa strahovima ali i da ostanete racionalni i objektivni barem kad su u pitanju svi ovi navedeni simptomi. Ponekad je trnovit put do zvijezda, ali se isplati.

Napisano od: Dr.sc. Ivana Pentz, Specijalist ginekologije i opstetricije-subspecijalist humane reprodukcije.

Obratite nam se s povjerenjem

Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit