Korekcije stidnih usana i labioplastika - Poliklinika Fleur

Korekcije stidnih usana i labioplastika

Trudnoca
Simptomi tijekom trudnoće koji nas mogu preplašiti
30. siječnja 2018.
Laser u ginekologiji – Laserska fototerapija
9. veljače 2018.
Popularnost korekcije stidnih usana i labioplastike (smanjenja stidnih usana) posljednjih je godina u stalnom porastu. Estetske ali i funkcionalne smetnje koje žene proživljavaju zbog asimetričnih ili većih stidnih usana, najčešći su razlog zbog kojeg se pacijentice obraćaju za pomoć svojem ginekologu. Sa većim ili nepravilnim stidnim usnama, žene se najčešće rađaju, dok kod većine se razvijaju tijekom puberteta, odnosno odrastanja. Kod nekih žena nastaju nakon poroda, ginekoloških zahvata ili prirodnim procesom starenja kod kojeg se naša koža opušta i mijenja oblik.


Koje probleme mogu uzrokovati nepravilne stidne usne?

Bol, nelagoda i iritacije mogu biti neke od smetnji koje imaju žene koje se odlučuju na korekciju stidnih usana. Hipertrofija labija može uzrokovati i bolnost prilikom spolnih odnosa, smetnje kod sportskih aktivnosti, teškoće kod održavanje higijene te u nekim slučajevima, kronične infekcije mjehura i vagine.

Prekomjerno razvijene stidne usne zahtijevaju i veći stupanj higijene, osobito u periodu menstruacije.

Kada pričamo o stidnim usnama, važno je naglasiti i psihološke probleme koje najčešće pogađaju mlade djevojke u adolescentskoj dobi, koje su danas sve više izložene slikama ženskog golog tijela u medijima. Mlade djevojke često su vrlo nesigurne upravo zbog nepravilnog izgleda ovog osjetljivog, intimnog dijela tijela.


Korekcija stidnih usana

Pomlađivanja i manja preoblikovanja stidnih usana danas se u poliklinikama izvodi pomoću posebnih lasera, specijalno namijenjenog za tretiranje vulvovaginalnog područja. Ovom metodom ne može se napraviti smanjenje labija, ali se mogu vrlo poštednom metodom za pacijenticu otkloniti manje nepravilnosti.

Preoblikovanje ili pomlađivanje labija u poliklinici Fleur radi se pomoću frakcijskog CO2 lasera, sa aplikacijom tzv. MonLisa Touch. Metoda je vrlo sigurna, bezbolna, neinvazivna. Nakon tretmana ovim CO2 laserom nije potreban oporavak, no pacijenticama se ne preporučuje odnos tjedan dana nakon tretmana. Tretirano područje maže se antibiotskom kremom, a tretman CO2 laserom potrebno je ponoviti 3-4 puta u razmacima od mjesec dana, kako bi rezultati bili vidljivi i trajniji. Treba napomenuti da se ovom metodom mogu riješiti manje nepravilnosti labija, ali se smanjenje labija ne može očekivati.

Druga opcija za pacijentice koje žele veće promjene stidnih usana je labioplastika, zahvat kojeg izvode plastični kirurzi te ginekolozi za to posebno educirani. Ova operacija uključuje rezanje suvišnog tkiva, laserom ili radiofrekventnim nožem, a može se raditi i u lokalnoj anesteziji. Krvarenje je minimalno, no najčešće se na kraju operacije postavlja nekoliko manjih šavova, što zahtjeva i oporavak od otprilike 7 dana uz uzimanje antibiotika. Nakon labioplastike potrebno je pričekati sa spolnim odnosima, otprilike mjesec dana nakon zahvata.
Kako se odlučiti na smanjivanje stidnih usana?

Naš odnos s ginekologom uvijek bi trebao biti otvoren i bez zadrški. Vaš odabrani ginekolog brine se o vašem zdravlju ali također, sa njim možete popričati i psihološkim problemima odnosno mogućim nesigurnostima koje osjećate zbog oblika stidnih usana.

Tako će vaš ginekolog biti prva osoba s kojom biste trebali porazgovarati o korekcijama stidnih usana. Ginekolog će pregledom i konzultacijama moći procijeniti u kojoj su mjeri moguće promjene i sugerirati neku od metoda smanjivanja i oblikovanja vanjskih genitala odnosno stidnih usana.
Liječnik ne preporučuje preoblikovanje ili smanjenje labija, ali vas može podržati u ideji kad postoje evidentni organski i funkcionalni problemi.

Napisano od: Dr.sc. Ivana Pentz, Specijalist ginekologije i opstetricije-subspecijalist humane reprodukcije.

Obratite nam se s povjerenjem

Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit