Prvi znakovi trudnoće i odlazak na pregled ginekologu - Poliklinika Fleur

Prvi znakovi trudnoće i odlazak na pregled ginekologu

epiziotomija oporavak
Što nakon epiziotomije?
10. prosinca 2017.
Vodenje trudnoce
Vođenje trudnoće – kada, što, kako?
3. siječnja 2018.
Prvi znakovi trudnoce
Trudnoća ili „drugo“, promijenjeno stanje vrijeme je u kojem dolazi do razvoja ploda (djeteta) u tijelu buduće majke. Tijelo žene prolazi kroz brojne promjene i prilagodbe koje zahvaćaju svaki sustav ljudskog bića kako bi bio u mogućnosti stvoriti uvjete za zdrav razvoj djeteta, te naposljetku i porod. No, kako prepoznati rane znakove trudnoće?

Prvi znakovi trudnoće nisu uvijek lako prepoznatljivi, a i svaka žena, pa i svaka trudnoća specifična je na svoj način, tako da se međusobna iskustva i prezentacije simptoma razlikuju. Postoje određeni simptomi koji bi mogli upućivati na zaključak da se radi o trudnoći.

Klasična prezentacija trudnoće u žena s regularnim menstruacijskim ciklusom je amenoreja (izostanak mjesečnice), mučnina, povraćanje, opći umor te napetost u dojkama.


„ Jesam li zaista trudna? “ – dijagnostika trudnoće

Smatra se da normalni menstruacijski ciklus traje 28 dana, takav ciklus ima malo žena, te su moguća odstupanja od par dana (do 7 dana) što se još uvijek smatra urednim. Prvi dan menstruacijskog ciklusa računa se od prvog dana menstrualnog krvarenja. U spolno aktivne žene reproduktivne dobi koja ima redovite menstruacije, izostanak menstruacije ≥1 tjedna smatra se znakom trudnoće, te je najčešći razlog zbog kojeg većina žena dolazi liječniku.

Kako bi potvrdila ili odbacila vlastite sumnje na trudnoću žena može napraviti kućni test iz uzorka urina. Mehanizam djelovanja tih testova temelji se na detekciji humanog korionskog gonadotropina (hCG) ili „hormona trudnoće“ kako ga još nazivaju. Humani korionski gonadotropin izlučuje posteljica, a njegova razina raste kako se razvija i trudnoća, svoje maksimalne vrijednosti doseže oko 10. tjedna trudnoće, nakon čega bilježi pad do određene razine i potom stagnaciju do porođaja. Osim u majčinoj krvi, dio hormona izlučuje se mokraćom i zato je moguća njegova detekcija i upotrijeba kućnih testova za trudnoću. Većina testova na današnjem tržištu detektira i relativno male količine humanog korionskog gonadotropina i zato je moguća rana dijagnostika trudnoće kućnim testom iz urina. Pouzdanost i točnost testova raste kako i raste razina hormona, zato preranim korištenjem testova za dokaz trudnoće iz urina može doći do lažnih rezultata, jer je i razina humanog korionskog gonadotropina još preniska za detekciju.

Mnogi savjetuju kako je najbolje vrijeme testiranja na dan kada se očekuje menstrualno krvarenje ili što je još i bolje nekoliko dana poslije. U tom periodu pouzdanost i točnost je najveća. Hormon trudnoće, posebno ako se radi o vrlo ranoj trudnoći, najbolje je određivati u prvom jutarnjem urinu. Unatoč napretku i velikoj osjetljivosti i preciznosti današnjih testova koji se nalaze na tržištu i dalje su mogući, iako znatno rjeđe, lažni rezultati.

Kućni testovi iz urina mogu biti pomoć, ali nikako i zamjena za ginekološki pregled.Ginekološki pregled neizbježan je u dijagnostici, kao i u daljnjem praćenju trudnoće. Liječnik, ginekolog, manualnim pregledom može uočiti omekšani vrat maternice i nepravilno smekšanu, povećanu maternicu. Cerviks obično postaje plavkasto–ljubičast, vjerojatno zbog povećane opskrbe maternice krvlju. Slijedi ultrazvučni pregled. Obično već s 4 do 5 tjedana trudnoće, što zapravo znaći već dva do četiri dana poslije izostanka menstruacije, transvaginalnim ultrazvukom možemo vidjeti prisutnost gestacijske vreće u maternici. Normalna gestacijska vrećica smještena je asimetrično unutar maternice. Srčanu akciju fetusa moguće je zabilježiti ultrazvukom već s 5 do 6 tjedana. Ponekad se može dogoditi da je ultrazvučna slika nedovoljno jasna i tada se može odrediti količina humanog korionskog gonadotropina u krvi majke kako bi se uklonile moguće dileme.


Prvi znakovi trudnoće

Svaka žena je drugačija, pa su shodno tome takva i njena iskustva u trudnoći. Nema svaka trudnica iste simptome, pa čak niti iste simptome kao u prethodnoj trudnoći. Svaka trudnoća specifična je na svoj način. Također, rani znakovi i simptomi trudnoće često su nalik onome što se dešava prije i tijekom mjesečnice, stoga simptome nije lako prepoznati.

  • Jedan od češćih simptoma je i oskudno krvarenje, koje se može zamijeniti za menstrualno krvarenje, jer se javlja u to vrijeme, ali je znatno oskudnije. To je takozvano implantacijsko krvarenje, a grčevi i krvarenje nalik na početak redovite mjesečnice su znatno slabijeg karaktera
  • Promjene u dojkama također su jedan od ranijih znakova trudnoće. Nakon koncepcije naglo raste količina ženskih hormona te upravo zbog tih hormonskih promjena dojke mogu postati tvrde, punije, nabreknute, a mogu biti osjetljive i na dodir. Područje oko bradavica, koje se naziva areola, može potamnjeti te često bude i vidljiv venski splet kroz kožu dojke.
  • Jutarnje mučnine su poznati simptom trudnoće, ipak nema svaka žena mučnine. "Jutarnje" mučnine mogu se pojaviti u svako doba dana ili noći, ponekad se javljaju najranije tri tjedna nakon začeća.Trudnicama mogu smetati i različiti mirisi, koji im prije nisu smetali i sada izazvati povraćanje. Većini se trudnica ovi simptomi smanjuju nakon 13. tjedna trudnoće
  • Umor i pospanost također su česti pratioci rane trudnoće, najčešće zbog visoke razine hormona progesterona, iako postoje i brojni drugi uzroci.
  • Najprimjetniji znak rane trudnoće - i onaj koji ponuka većinu žena da učine test na trudnoću - jest izostanak mjesečnice, iako su mnogobrojni razlozi koji mogu dovesti do tog stanja, a ne samo trudnoća..
  • Zbog porasta hormona moguće su i česte promjene raspoloženja. Mnoge trudnice navode i češće glavobolje umjerenog karaktera, kao i bolove u leđima. Moguće su i vrtoglavice zbog brojnih promjena kroz koje tijelo žene prolazi, kao što je dilatacija krvnih žila, nagli porast proizvodnje krvi, niži krvni tlak. Učestalo mokrenje i konstipacija (zatvor) mogu se također javiti, iako su ti simptomi učestaliji i izraženiji u kasnijoj trudnoći. .Trudnoća

U trudnoći tijelo je žene izloženo brojnim promjenama kako bi se prilagodilo novim uvjetima i bilo u mogućnosti pružiti dovoljno energije i potrebnih tvari za zdravi razvoj novog ljudskog bića. Sve promjene premašuju potrebe i gotovo sve su reverzibilne.

Dolazi do povećanja volumena krvi i to za 45-50% ( od 6.-34.tj), povećava se volumen crvenih krvnih stanica-eritrocita, te se povećava potreba za željezom zbog čega je nužno uzimati preparate željeza. Sve ovo dovodi do hipertrofije (povećanja) Vašeg srca, njegove kontraktilnosti i frekvencije zbog čega osjećate kako Vam srce brže lupa. Nedvojbeno za vrijeme trudnoće dolazi do brojnih metaboličkih promjena. Cilj metaboličke prilagodbe je osigurati dovoljno hrane i energije za rast i razvoj djeteta, osigurati mu rezerve za prilagodbu životu izvan maternice. Mokraćni sustav također doživljava brojne promjene. Između ostalog dolazi do povećavanja kapaciteta uretre zbog opuštanja mišića oko mokraćovoda pod utjecajem progesterona koji je povišen u trudnoći , što dovodi do češćih uroinfekta, posebno između 6. i 24.tjedna trudnoće. Trudnice imaju često osjećaj nedostatka zraka, iako dolazi do porasta minutnog volumena disanja i smanjenog otpora u dišnim putevima. Hiperventilacija, ubrzano disanje, koja je posljedica svega navedenog donosi više kisika nego što ga majka i dijete uspiju potrošiti. Ovo su samo neke od promjena kroz koje tijelo žene prolazi za vrijeme trudnoće.
Sve promjene koje se događaju u trudnoći su prirodne i prilagođene razvoju djeteta, a pregledi su nužni kako bi se na vrijeme moglo uočiti i reagirati u slučaju određenih patoloških stanja. Zato je neophodna dobra komunikacija s liječnikom ginekologom i praćenje cijele trudnoće kroz redovite ginekološke preglede.

Napisano od: Dr.sc. Ivana Pentz, Specijalist ginekologije i opstetricije-subspecijalist humane reprodukcije.

Obratite nam se s povjerenjem

Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit


    Kontakt