Obilne i bolne menstruacije - Poliklinika Fleur

Obilne i bolne menstruacije

hormoni i debljanje
Utjecaj spolnih hormona na debljanje kod žena
10. siječnja 2022.
bolne mestruacije
Normalno reprodukcijsko razdoblje kod žena obilježeno je ritmičnim promjenama u lučenju ženskih spolnih hormona. Te se ritmične promjene očituju kao ženski mjesečni spolni ciklus ili menstruacijski ciklus. U prosjeku traje oko 28 dana, međutim kod nekih žena on može trajati  20 ili čak 45 i više dana. Trajanje menstrualnog ciklusa obično nešto je duže tijekom prvih nekoliko godina od početka prve menstruacije, kao i na kraju reproduktivne dobi u perimenopausi. 
Svakog mjeseca pod djelovanjem ženskih spolnih hormona dolazi do sazrijevanja i oslobađanja (uglavnom jedne) jajne stanice iz jajnika što ujedno nazivamo ovulacijom koja se događa sredinom ciklusa (oko 14. dana). U isto vrijeme, sluznica kojom je maternica obložena iznutra (endometrij) reagira na hormone te postaje sve deblja. Ukoliko ne dođe do oplodnje te samim time do trudnoće, dolazi do ljuštenja endometrija koji se onda očituje kao menstrualno krvarenje.

Kolika je normalna količina krvi u menstrualnim krvarenjima?

Količina krvi koja se gubi tijekom menstrualnog krvarenja ovisi od žene do žene. Normalna količina krvi iznosi oko dvije do tri čajne žličice, iako se doima kao puno veća količina. Stoga je vrlo teško subjektivno odrediti radi li se o obilnoj menstruaciji s obzirom da ista može biti sasvim uobičajena. Najjednostavniji parametar praćenja obilnih menstruacija je da obratimo pozornost na učestalost potrebe dnevnog mijenjanja uložaka. Vrlo je važno zapaziti takve promjene te ih na idućem ginekološkom pregledu obavezno napomenuti.
Obilnom menstruacijom smatramo onu u kojoj se nalazi dovoljna količina krvi koja bi svakih sat vremena natopila uložak. Izrazito je važno obratiti pažnju na postojanje krvnih ugrušaka na ulošku ili odjeći prilikom obilnog krvarenja koji uložak nije upio. U mjerljivim vrijednostima mogli bismo reći kako bi normalna količina mjesečnog krvarenja iznosila 30 do 40 ml, a obilna mjesečnica bi se podrazumijevala kada bi količina krvi bila od 60 do 80 ml krvi pa čak i više.

Obilne mestruacije

Menoragija je menstruacija karakterizirana obilnim krvarenjem i trajanjem duljim od sedam dana. Menoragija je vrlo česta pojava te se čak 9 do 14% odraslih žena suočava s istom. Grčevi te obilan gubitak krvi tijekom mjesečnice predstavljaju prepreku u svakodnevnom obavljanju aktivnosti kod žena s obilnim menstruacijama. Ukoliko primijetite ugruške koji se pojavljuju dulje od jednog dana, potreba za promjenom uložaka ili tampona učestalija je (svakih 1 do 2 sata), simptomi anemije (umor, gubitak daha) ili obilni grčevi te nemogućnost u obavljanju svakodnevnih aktivnosti trebali bi ste se obratiti svome ginekologu.

Što sve može biti uzrok obilnih mestruacija?

Postoje brojni uzroci za čiju bi se posljedicu pojavila menoragija, međutim često je njezin uzrok nepoznat. Tijekom mjesečnog ciklusa ritmično se izmjenjuju u međusobnoj ravnoteži razine ženskih spolnih hormona (estrogena i progesterona) koji uvjetuju ovulaciju, pripremu endometrija za primanje oplođene jajne stanice ili ukoliko do trudnoće ne dođe do ljuštenja endometrija te 28.dana ciklusa dovode do pojave krvarenja. Neravnoteža između spolnih hormona žene može dovesti do nepravilnog zadebljanja endometrija te obilnijih krvarenja. Ukoliko do ovulacije ne dođe neće doći niti do otpuštanja progesterona te se endometrij nepravilno zadebljava i to vodi obilnoj menstruaciji. Miomi (benigni tumori maternice) ili polipi (benigne izrasline na sluznici maternice) strukture su koje mogu također dovesti do obilnog menstrualnog krvarenja. Stoga je preporučljivo barem jednom godišnje kontrolirati se kod svoga ginekologa kako bi se iste tvorbe mogle na vrije otkriti i liječiti.
Patološka trudnoća (vanmaternična trudnoća ili spontani pobačaj) također predstavljaju komplikacije među ostalima i obilno menstrualno krvarenje. Brojni lijekovi ili korištenje intrauternih ne hormonskih uložaka predstavljaju isto tako moguće uzroke obilnom krvarenju kao i pojedine nasljedne bolesti (koagulopatije) koje se očituju poteškoćom zgrušavanja krvi.
Opasnost kod obilnog menstrualnog krvarenja predstavlja pojava sideropenične anemije. Stoga je važno na vrijeme prepoznati njezine simptome (umor, pospanost, malaksalost) kao indikator za početak konzumiranja dodatnih preparata željeza te se pobrinuti kako bi unos željeza prehranom putem namirnica bio redovit (tamno meso peradi, sardine, jaja, tuna, školjke, janjetina, crveno meso). Bilo bi poželjno izbaciti namirnice koje dodatno otežavaju apsorpciju željeza kao što su razni kofeinski napitci (kava, crni čaj, Coca-cola), hrana bogata kalcijem (mlijeko i mliječni proizvodi) te prehrana bogata vlaknima i fitatima (orašasti plodovi). Također je preporučljivo unositi veće količine vitamina C koji poboljšava apsorpciju željeza.

Bol prilikom menstrualnog krvarenja

Osim brojnih karakteristika po kojima se međusobno razlikujemo tu možemo pridodati različiti prag boli. Svatko od nas, izloženost nekom podražaju određenog intenziteta boli, može klasificirati drugačije. Raznolikost, relativnost u postavljanju subjektivnog kriterija boli može biti izvrstan znak prilikom upućivanja bolesnika na određene pretrage (ginekološki ultrazvuk te utvrđivanje bolne menstruacije), međutim ne i objektivan kriterij kojim se generalno možemo voditi.

Bolne menstruacije

Bolna menstruacija (dismenoreja) bolnost je koja se može javiti tijekom menstrualnog krvarenja ili mu prethodi 2 do 3 dana s ukupnim trajanjem do maksimalno 4 dana. 50-60% pacijentica javlja se s istim simptomima (bolnom menstruacijom) svome ginekologu, zbog nemogućnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Bol se postepeno smanjuje godinama.

Zbog čega se javlja bol?

Prostaglandini su medijatori lipida (male molekule masnog podrijetla) koji se ponašaju kao hormoni vežući se na odgovarajuće receptore na stijenci maternice. Imaju brojne fiziološke uloge kako u upalnim procesima, na krvnim žilama, tako i u ženskoj reprodukciji. Smanjena opskrbljenost krvlju same maternice (ishemija) može potaknuti otpuštanje kemijskih glasnika prostaglandina koji onda na molekularnoj razini, njihovim vezanjem na receptore dovode do prejake kontrakcije mišića maternice (grčeva) te od tuda i sama bol koju osjećamo. Prostaglandini se normalno stvaraju u stijenci maternice. Pozitivna strana bolova (kao očitovanja postojanja visoke razine prostaglandina u krvi) ta je da je kod ovulacijskih ciklusa njihova razina puno veća u odnosu na anovulacijske.
Bol može biti tupa, oštra ili mukla, a može po svome trajanju biti stalna ili diskontinuirana. Najčešće se javlja u donjem dijelu trbuha te se može spuštati niz bedra i širiti se pojasasto na donji dio leđa (lumbalni dio kralježnice). Bolne menstruacije često mogu biti praćene učestalim mokrenjem, mučninom, povraćanjem te bolovima u leđima (ukočenost).

Kakve bolne menstruacije razlikujemo?

Razlikujemo one primarne i sekundarne.
Za one primarne možemo reći da se javljaju u adolescenciji te određeni čimbenici rizika mogu biti: rana dob prve menstruacije, pušenje, žene koje nisu rodile, manjak tjelovježbe, alkohol….
Sekundarne se javljaju u kasnijim godinama života te su najčešće povezane s nekim drugim organskim bolestima (endometrioza, adenomioza, fibromi, suženje grla maternice nakon operacije….). Sve prisutnija sekundarna bol kao posljedica endometrioze počinje dan ili dva prije menstruacije i nastavlja se još nekoliko dana nakon završetka krvarenja. Bol može biti tupa, pulsirajuća, oštra ili žareća. U slučaju adenomioze (žljezdastog zadebljanja maternice) oštra bol u zdjelici vrlo često je praćena i jako obilnim krvarenjem u ugrušcima jer se zadebljana maternice teže kontrahira.

Kako si pomoći?

Ukoliko se radi o primarnoj dismenoreji najučinkovitiji alati u borbi protiv bolova su dovoljna količina sna, učestalije tjelovježbe, topli oblozi za donji dio trbuha, izbjegavanje alkohola i cigareta. Na prirodnoj bazi možemo pomoći prehranom. Unosom hrane bogate kalcijem poput mlijeka i jogurta te ona koja obiluje kalijem i serotoninom kao što je banana možemo ublažiti bolne menstruacije; s druge strane smanjen unos masne i pržene hrane koja se dulje zadržava u našem probavnom traktu također smanjujemo bolne menstruacije. Poznato je kako zelena hrana također smanjuje bolove. Za umirenje menstrualnih bolova moguće je piti čaj od đumbira ili ulje noćurka, te unos omega-3 masnih kiselina prehranom (riba) ili u obliku komercijalnih preparata.
Široka primjena farmakoloških pripravaka izrazito je popularna radi brzine i efikasnosti djelovanja, te u prvom redu velike i jednostavne dostupnosti. S druge strane, lijekovi u primjeni su NSAID (nesteroidni antireumatski lijekovi). To su protuupalne molekule koje djeluju na razini sinteze prostaglandina, tako da na različitom nivou inhibiraju nastavak sintetskog ciklusa. Na taj način stvoreno je manje prostaglandina te je osjećaj boli smanjen. Druga mogućnost je uzimanje hormonskih kontraceptiva kojima se inhibira stvaranje spolnih hormona iz jajnika sa krajnjim rezultatom bezbolnog mjesečnog krvarenja. Osim toga, kada se radi o sekundarnoj dismenoreji, koriste se lijekovi primarno usmjereni na liječenje organske bolesti te se potrebno konzultirati sa svojim ginekologom koji će te iste lijekove pripisati ovisno o kojem se uzroku radi. Također, prevencija se sastoji u dijeti (promjena prehrane, izbjegavanje rafiniranih šećera, masne hrane, povećani unos zelenih namirnica) te tjelovježbi.

Napisano od: Dr.sc. Ivana Pentz, Specijalist ginekologije i opstetricije-subspecijalist humane reprodukcije.
Obratite nam se s povjerenjem

Nazovite nas telefonski na +3851 3764 246 ili pošaljite upit putem online obrasca u nastavku stranice


Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit


    Kontakt