Endometrioza – tihi uzrok smanjene plodnosti u žena

Endometrioza – tihi uzrok smanjene plodnosti u žena

bolne mestruacije
Obilne i bolne menstruacije
22. ožujka 2022.
Incidencija razvoja endometrioze

Incidencija razvoja

Endometrioza je „tiha bolest“, većina žena koja živi s njom, pati i ne znajući da je ima. Samim time, ona ostaje dugo neliječena s mogućnosti za napredak bolesti i pojave raznih komplikacija. Baš zbog toga, neke države kao npr. Francuska stavile su problem endometrioze na državnu razinu. U nastavku članka saznajte više o uzrocima, simptomima, dijagnostici i liječenju endometrioze.

Što je to endometrioza?

Endometrioza je dobroćudni poremećaj u kojemu dolazi do pojave (premještanja) funkcionalnoga tkiva endometrija izvan šupljine maternice. Možemo reći kako se tkivo maternice premješta „na druga mjesta“ te nastavlja tamo rasti. Ime je dobila po jednome od tri dijela stijenke maternice, a to je endometrij. Jedna je od najučestalijih dobroćudnih bolesti današnjice. Smatra se da svaka deseta žena ima endometriozu. Od nje uglavnom boluju žene u reproduktivnom razdoblju (do menopauze).
Endometrij je unutarnja sluznica maternice koja odgovara na cikličke promjene hormona tijekom menstrualnoga ciklusa. Odgovorom na hormone ona zadebljava te se priprema za primanje oplođene jajne stanice. Kada do oplodnje ne dođe, započinje menstrualno krvarenje. Međutim dijelovi endometrija mogu se naći na različitim lokacijama unutar zdjelične ili abdominalne šupljine te na različitim anatomskim lokacijama nastaviti odgovarati na podražaje hormona i krvariti. Tako tkivo endometrija možemo pronaći na jajovodu, mokraćnom mjehuru, vezano uz stijenku zdjelice. Rjeđe, tkivo endometrija možemo pronaći na plućnoj ovojnici, ošitu, bubregu, mokraćnom mjehuru ili slezeni. Sami simptomi bolesti prvenstveno ovise o mjestu „nasađivanja“ materničnog tkiva kao i o veličini stvorenih cisti.

Kako se razvije endometrioza?

Jedno od najzagonetnijih pitanja u vezi bilo koje bolesti, uključujući i endometriozu, pitanje je o razlogu njihovog nastanka. Točni razlozi nastanka endometrioze i dalje nisu u potpunosti razjašnjeni. Uzroci su najvjerojatnije kombinacija više faktora: genetika, imunološka disfunkcija, upalna reakcija… Međutim, navest ćemo one do sada najprihvatljivije teorije.
 • Prva, već ranije navedena upravo je ona vezana uz premještanje tkiva maternice izvan njezinih anatomskih granica (u druge dijelove tijela). Pretpostavlja se kako retrogradnim tijekom (možemo reći povratnim) tkiva maternice (endometralne stanice) kroz jajovod, stanice endometrija bivaju prenesene u trbušnu šupljinu ili dospjevajući u limfne i krvne žile to se tkivo može preseliti na udaljenija mjesta u tijelu.

 • Druga je pretpostavka povezana s embrionalnim razvojem te obuhvaća teoriju promjene celomskoga epitela (možemo reći preteča tjelesne šupljine) u žlijezde nalik endometralnima. Ta se teorija još naziva i „celomska metaplazija“.

 • Treća mogućnost u razvoju endoometrioze ima svoje uporište u imunološkoj podlozi. Podloga ove teorije je činjenica da se smatra kako žene koje imaju endometriozu mogu imati abnormalne reakcije imunološkoga sustava. To može biti posljedica endometrioze ili sama endometrioza može se pojaviti kao posljedica disfunkcionalnog imunološkog sustava. Dokazano je kako žene s endometriozom imaju veću vjerojatnost razvoja nekih autoimunih bolesti: hipotireoza, fibromijalgija, reumatoidni artritis i brojne druge. Također, celijaklija i sindrom iritabilnog kolona (IBS) dva su upalna stanja koja imaju uspostavljene veze sa endometriozom.

Tko može dobiti endometriozu?

Incidencija razvoja endometrioze veća je kod onih žena u čijem obiteljskom stablu žena u prvom koljenu ima endometriozu. To upućuje na veliku važnost genske predispozicije. Također, žene koje odgađaju rađanje, žene sa skraćenim menstrualnim ciklusom (kraćim od 27 dana), ili s izrazito dugim menstruacijama (više od 8 dana) te žene s anomalijom Mullerovih vodova (blaža ili teža odstupanja od normalno razvijenog ženskog genitalnog trakta). Sve one predstavljaju skupine povećanih vjerojatnosti razvoja endometrioze.

Prosječna dob dijagnosticiranja endometrioze je 27.godina života, iako se ona može pojaviti i kod adolescentica (dijagnoza endometrioze kod adolescentica je podcijenjena). Smatra se kako 10-15% žena koje menstruiraju između 25 i 44.godine boluje od ove bolesti. Također, 25-50% neplodnih žena boluje od endometrioze. Osim toga, sve se češće postavlja pitanje da li u pozadini rane primarne dismenoreje kod mladih djevojaka leži endometrioza.

Žene koje imaju endometriozu i neke razvojne promjene zdjelice (poremećen mehanizam hvatanja jajnih stanica i njihov prijenos kroz jajovode) ili pak one bolesnice s minimalnom endometriozom i normalno razvijenom zdjelicom spadaju u skupinu žena povećanog rizika razvoja neplodnosti. Razlog tomu je taj da te žene imaju povećanu vjerojatnost u disfunkciji lutealnog radoblja faze ciklusa ili razviju sindrom luteinizacije nerupturiranog folikula (zarobljene oocite) ili u njihovomu organizmu dolazi do povećane sinteze prostaglandina (molekule upale) u trbušnoj šupljini.

Međutim, navedeni mogući razlozi u razvoju endometrioze se ne razvijaju istodobno kod jedne osobe te težina i oblik bolesti variraju od osobe do osobe kao i mogućnost začeća. Svi navedeni razlozi mogu pomoći Vama da obratite pozornost na pojedine simptome koji bi u ranijem dijagnosticiranju mogli pomoći Vašem ginekologu u prepoznavanju bolesti i započinjanju adekvatnoga liječenja na vrijeme.

Koji su simptomi endometrioze i u kojem se razdoblju očituju?

Tipični simptomi sa kojima se pacijentice javljaju su:

 • bol u zdjelici (nelokalizirana),
 • bol u srednjoj liniji zdjelice prije ili tijekom menstruacije,
 • dismenoreja ili algomenoreja (bolovi koji se javljaju prilikom menstrualnog krvarenja),
 • bolovi pred kraj menstrualnog krvarenja te dispareunija(bolni spolni odnos).
 • Međutim, dismenoreja je ipak najčešći razlog javljanja ginekologu. Ovisno o anatomskom razmještaju tkiva maternice, simptomi koji nisu povezani s maternicom su: bol prilikom defekacije (ukoliko se tkivo usadi na stijenku debelog crijeva), osjećaj napuhnutosti, krvarenje iz rektuma u doba menstruacije, dizurija (bol prilikom mokrenja ukoliko je tkivo usađeno na stijenci mokraćnog mjehura), pojava krvi u urinu (hematurija). Nasađivanja tkiva maternice na stijenku jajovoda tvori na tom mjestu ciste promjera 2 do 10 cm. Ciste se mogu stvoriti i u lumenu jajnika pa su to endometriomi. Oni mogu puknuti ili iz njih može curiti pa se javlja izrazita bol u trbuhu.

  Zanimljivo je da kod adolescentica simptomatologija ove bolesti je malo drugačija. Kod njih dominiraju bolovi u zdjelici koje nisu vezani s fazom ciklusa uz pojavu mučnina i anksioznost koje su vrlo često javljaju kod mladih djevojaka u prvim godinama od menarche i povezuju se s endometriozom. Zato je važno da i liječnici budu svjesni ove simptomatologije i uključe endometriozu u diferencijalnu dijagnozu ne samo kod odraslih mladih žena već i kod svih adolescentica sa bolovima u zdjelici.

  Endometrioza i kilogrami

  Povećanje tjelesne težine nije izravan simptom endometrioze, ali određeni segmenti nekih poremećaja i njihovo liječenje mogu biti glavni „krivci“ debljanja. U glavne uzročnike debljanja možemo ubrojiti: hormonalnu neravnotežu, uzimanje određenih lijekova i operacija maternice s jajnicima.

  Hormonski disbalans:

  Endometrioza je usko povezana sa povećanom razinom ženskog spolnog hormona- estrogena. Estrogen je odgovoran za rast i zadebljavanje stijenke maternice (endometralnih stanica) prilikom svakog idućeg menstrualnog ciklusa. U nekih žena može se pojaviti i stanje „dominacija estrogena“. To je stanje manjka progesterona i povećane razine estrogena koji za sobom veže niz problema : disfunkciju štitnjače (hipotireoza koja ujedno uzrokuje usporeni rad metabolizma pa ujedno može rezultirati otežanim gubitkom kilograma), kronični umor, nadutost, povećane grudi, nagle promjene raspoloženja, glavobolje i migrene, nesanicu, zadržavanje vode i celulit, srčane aritmije itd. Dominaciji estrogena smo izloženi ne samo iz razloga njegove povećane produkcije već i kod već manje ili veće disfunkcije crijeva i jetre, lošeg načina života, konzumaciji neorganske hrane, izloženosti stresu…

  Uzimanje određenih lijekova:

  Hormonski lijekovi mogu usporiti rast tkiva i spriječiti implantaciju endometralnih stanica drugdje u tijelu. Oni također mogu učiniti menstrualni ciklus lakšim, pravilnijim te manje bolnim. Neke pacijentice se žale na debljanje prilikom uzimanja oralnih kontraceptiva i drugih hormonskih lijekova. Vjerojatno je krivac za takve simptome sintetička inačica progesterona – progestin. Korištenje hormonske kontracepcije ne uzrokuje porast udjela masnog tkiva u tijelu. Međutim, ovisno o sastavu i koncentraciji hormona u tabletama, one mogu izazvati privremeni porast tjelesne mase jer potiču povećano zadržavanje tekućine u tijelu. Taj učinak očituje se kroz nekoliko mjeseci, ali kod nekih žena može trajati i dulje. Zato i postoji vrsta kontraceptiva koji imaju progesteronsku komponentu koja ima diuretičko djeolovanje. Također, neke kontracepcijske pilule mogu potaknuti povećanje apetita zbog čega se povećava i dnevni kalorijski unos.

  Histerektomija i adneksektomija:

  Histerektomija sa adneksektomijom je velika kirurška operacija koja se radi u žena diljem svijeta. Druga je po učetalosti izvođenja ginekoloških zahvata. Izvodi se uklanjanje maternice, jajnika ili oba jajovoda. Razlozi za njezinim izvođenjem mogu se podijeliti na benigne (netumorske) i maligne (tumorske) novotvorine. Benigne promjene su češće, ali one stvaraju neugodne simptome i ako drugim metodama nije postignuto izliječenje, mnoge žene se u menopauzi odluče na histerektomiju. Razlozi za izvođenje ove operacije su mnogobrojni: miomi maternice (dobroćudni tumori mišićnog tkiva maternice), prolaps maternice (spuštanje maternice), endometrioza… Nakon histerektomije više nije moguće zatrudnjeti, a bez jajnika, vaše tijelo ulazi u menopauzu. S time dolaze i brojni simptomi: problemi sa spavanjem, vaginalna suhoća, debljanje. Dokazano je kako žene koje su podlegnute toj operaciji imaju povećan rizik povećanja tjelesne težine u prvoj godini nakon operacije.

  Kako se endometrioza dijagnosticira?

  Na dijagnozu se posumnja na osnovi tipičnih simptoma, ali mora se potvrditi biopsijom, obično pomoću laparoskopije zdjelice, no ponekad i pomoću laparotomije, vaginalnog pregleda, sigmoidoskopije ili cistoskopije. Za dijagnozu endometrioze moraju biti prisutne i endometralne žlijezde i stroma. Drugi postupci kao što su: ultrazvuk, MR, CT, irigografija, cistoskpija i drugi; mogu pomoći u dijagnozi i praćenju bolesti i njezine proširenosti. Također moguće ju je dokazati biokemijskim metodama ispitujući serumske biljege (serumski karcinomski antigen i antiendometrijska protutijela). Liječnik ju obično klasificira kao: 1 (minimalna), 2 (blaga), 3 (umjerena) i 4 (teška). Ta klasifikacija ovisi o broju, veličini i dubini usađenog endometrijskog tkiva i postojanje priraslica.

  Kako se endometrioza liječi?

  Prvo započinje simptomatsko liječenje sa skupinom protuupalnih lijekova (NSAID). Liječenje se prilagođava dobi pacijentice, simptomima i željom za očuvanjem plodnosti. Koristi se skupina lijekova za potiskivanje funkcije jajnika i rasta endometralnog tkiva (uključujući u tu skupinu oralnu kontracepciju), agonisti gonadotropin-otpuštajućeg hormona, dionegest i danazol. Svrha je ove terapije da se minimalizira ili potpuno ukine mjesečno krvarenje uz atrofinizaciju (stanjivanje) žljezdanog epitela kako bi se spriječilo punjenje endometriotskih žarišta. Umjereni do teški slučajevi najučinkovitije se liječe odstranjenjem što je moguće više usadaka, čuvajući pri tome reproduktivni potencijal. Histerektomiju sa adneksektomijom bi trebalo ostaviti za bolesnice koje imaju upornu bol u zdjelici i čija je reproduktivna funkcija završena.

  Prirodno liječenje endometrioze?

  Na tržištu se nalazi bezbroj suplemenata i dodataka prehrani koje pacijenti mogu koristiti u svrhu preveniranja progresije bolesti s obzirom na postojeće nalaze krvne slike i postavljenu dijagnozu. Važno je prije svega konzultirati se sa svojim liječnikom te ukoliko na svoju ruku, uz određenu terapiju, koristite određene suplemente od izrazite je važnosti naglasiti konzumiranje istih kako bi Vaš liječnik mogao dobiti širu sliku u napredovanju terapije te unaprijediti istu.

  Sjemenke lana

  Dokazano je kako su sjemenke lana izrazito djelotvorne u borbi protiv endometrioze. Prvenstveno pomažu u uklanjanju štetnih toksina iz organizma. Po svom sastavu bogate su antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama, a navodno i usporavaju rast priraslica. Sjemenke lana možete korisiti u raznim receptima: kruh od lana, lanene sjemenke sa jogurtom kao doručak… Također, pokazalo se djelotvornim preko noći ostavljati natopljene u vodi 3-4 žlice lanenih sjemenki te potom vodu ujutro iscijediti i popiti dok se simptomi ne primire.

  Kurkuma

  Kurkuma se često spominje kao pomoćno sredstvo u liječenju endometrioze jer se smatra da snižava razinu estrogena u krvi. Na tržištu je moguće pronaći različite oblike ove moćne biljke i to u obliku kapsula, praha, začina, čaja… To je jedna od najistraženijih biljaka u svrhu liječenja. Pripada porodici đumbira te je treba uzimati u većim količinama zbog slabe apsorpcije.

  Konopljika

  Uz brojne druge dodatke prehrani kao što su konopljika, omega 3-masne kiseline, kvercetin, n-acetilcistein, za koje je najsigurnije savjetovati se sa svojim liječnikom, postoji onaj teži, ali dugoročniji put. Potrebno je ponekad promjeniti način života, uravnotežiti cjeloukupnu prehranu i učestalije vježbati.

  Tjelovježba

  Najučinkovitija prirodna metoda ublažavanja bolova redovito je vježbanje. Pod redovito smatra se tri puta tjedno po 45 minuta i preporučuje se ujutro između šest i deset sati, što će dodatno poboljšati metabolizam, potaknuti probavu i održati fizičku kondiciju. Savjetuje se izabrati jogu ili drugu umjereniju tjelesnu aktivnost kao hodanje ili vježbe istezanja. Ujedno se preporučuje kombinirati tjelesnu aktivnost s pravilnim disanjem i pri tome ne zaboraviti udisati kroz nos, a izdisati kroz usta. Pokazalo se da redovito vježbanje izvan menstruacije može pomoći u olakšavanju boli za vrijeme mjesečnog krvarenja.

  Napisano od: Dr.sc. Ivana Pentz, Specijalist ginekologije i opstetricije-subspecijalist humane reprodukcije.
  Obratite nam se s povjerenjem

  Nazovite nas telefonski na +3851 3764 246 ili pošaljite upit putem online obrasca u nastavku stranice


  Ne odgađajte zdravlje

  Pošaljite upit


   Kontakt