NAFLD - Nealkoholna masna bolest jetre - Poliklinika Fleur

NAFLD – Nealkoholna masna bolest jetre

bol tijekom seksa header
Bol tijekom spolnog odnosa – mogući uzroci i rješenja
16. listopada 2020.
vaginalni iscjedak
Vaginalni iscjedak – kada je normalan, a kada se zabrinuti?
26. siječnja 2021.
Metabolički sindrom koji je karakteriziran povećanom tjelesnom težinom, povećanim obujmom struka u muškraca i žena, arterijskom hipertenzijom, povišenom masnoćama u krvi te poremećenom regulacijom šećera u krvi predstavlja ozbiljan zdravstveni problem jer nosi brojne po život opasne komplikacije, a obzirom na veliku raspostranjenost pogotovo u razvijenim zemljama značajan javno zdravstveni problem.
U današnje vrijeme imamo na raspolaganju neograničene količine hrane i kalorija koje nas u slučaju loših dijetetskih izbora čine tromijima, umornijima i na kraju bolesnijima.

Nealkoholna masna bolest jetre je jetrena manifestacija metaboličkog sindroma i vrlo često se može dijagnosticirati prije nastupa drugih značajki metaboličkog sindroma.

Jetra je glavni metabolizator našeg tijela, i sve loše što unosimo u naše tijelo se odražava na zdravlje jetre.

Iako će se u nekih to vidjeti i poremećajem u laboratorijskim nalazima, vrlo često će masna jetra proći nezapaženo, a ponekad ako se i otkrije zanemariti, jer najčešće ne boli.
Taj prvi znak da naš organizam pati je ključan da se na vrijeme otkriju drugi skriveni znaci metaboličkog sindroma i na vrijeme počnu liječiti prije nego bude prekasno.
Iako se dugo smatralo da je nealkoholna masna jetra relativno bezopasno stanje, bitno je razlikovati masnu jetru od nealkoholnog steatohepatitisa koji predstavlja upalno zbivanje u jetri , a obično je praćen povišenim jetrenim transaminazama (AST, ALT), vrijednostima GGT-a te poremećajem u vrijednostima lipida.

Nealkoholni steatohepatitis može napredovati prema fibrozi jetre, cirozi te pogodovati nastanku tumora jetre.
Zabluda je da se nealkoholna masna bolest jetre nalazi samo u osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, jer naime ona se može naći i u osoba koje su uredne tjelesne težine, ali koje se nezdravo hrane ili prakticiraju životne navike koje potiču stanje kronične upale u organizmu.
Takvo stanje tinjajuće kronične upale u organizmu može uzrokovati i druge zdravstvene probleme koji će se ogledati u hormonskoj neravnoteži, problemima sa krvožilnim sustavom, probavom, kožom te lokomotornim sustavom.
Ultrazvuk je bezbolna, neinvazivna metoda kojom se može otkriti masna jetra, a u kombinaciji s drugim laboratorijskim pretragama može nam vrlo brzo dati uvid u zdravlje metabolizma.

Svjetska zdravstvena organizacija je dan 12.6. proglasila svjetskim danom masne jetre te tako dodatno naglasila značajnost ove bolesti.

Napisano od: Dr.sc. Sanja Stojsavljević Shapeski, Specijalist interne medicine, subspecijalist gastroenterologije.

Obratite nam se s povjerenjem

Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit


    Kontakt