Menstrualna čašica, kako se koristi te koje su joj prednosti i mane?
Bolesti štitnjače u trudnoći
19. lipnja 2019.
analna fisura featured
Injekcija botoksa kao metoda liječenja analne fisure
27. kolovoza 2019.
Ideja za ovaj tekst je nastala u razgovoru sa ženama koje dolaze u našu polikliniku i postavljaju sve više pitanja vezano za menstrualnu čašicu. O ovoj ekološki prihvatljivoj alternativi ulošcima i tamponima ima mnogo glasina, ali što je točno menstrualna čašica? Kako funkcionira, kako se koristi i koje su joj prednosti i mane?

Menstrualna čašica je vrsta proizvoda za žensku higijenu za višekratnu upotrebu. To je mala, fleksibilna posudica u obliku lijevka, napravljena od gume ili silikona koju umetnete u svoju rodnicu kako bi skupljala menstrualnu krv.

Kako se koristi menstrualna čašica?

Ako ste zainteresirani za menstrualnu čašicu, razgovarajte s ginekologom. Iako ih se već može kupiti u većini trgovina, prvo ćete morati saznati koja vam je veličina potrebna. Većina proizvođača prodaje najmanje dvije veličine, manje i veće. Manje menstrualne čašice obično se preporučuju ženama mlađim od 30 godina koje nisu rodile vaginalno. Veće veličine često se preporučuju ženama koje su starije od 30 godina i rodile su vaginalno.
Da biste shvatili odgovarajuću veličinu menstrualne čašice za vas, vi i vaš liječnik biste trebali razmotriti vaše godine i broj poroda, ako ste rodili uopće, dubinu rodnice i duljinu vrata maternice, obilnost mjesečnog krvarenja, snagu mišića dna zdjelice, i na kraju uzeti u obzir i kapacitet čašice.

Kako staviti svoju menstrualnu čašicu?

Ako možete staviti tampon, trebali biste relativno lako umetnuti i menstrualnu čašicu. Prije upotrebe, važno je sterilizirati menstrualnu čašicu kuhanjem u vrućoj vodi 3 do 5 minuta. Trebali biste biti u mogućnosti kretati se, skakati, sjediti, stajati i obavljati druge svakodnevne aktivnosti bez ispadanja čašice. Ako imate problema sa stavljanjem čašice, razgovarajte sa svojim ginekologom.

Menstrualnu čašicu možete nositi 6 do 12 sati, ovisno o tome koliko je jako vaše menstrualno krvarenje. što znači da je možete koristiti i kao zaštitu preko noći. Uvijek morate ukloniti vašu menstrualnu čašicu nakon 12-to satnog nošenja. Ako prije toga postane puna, morat ćete je isprazniti prije kako biste izbjegli curenje.

Koje su prednosti korištenja menstrualne čašice

 • Praktičnost
 • Sigurnija je od tampona i ne prijeti vam rizik od sindroma toksičnog šoka (TSS), rijetke bakterijske infekcije povezane s upotrebom tampona
 • Ima veći kapacitet spremanja menstrualne krvi nego ulošci ili tamponi
 • Ekološki je prihvatljivija
 • Ne može se osjetiti tijekom seksualnog odnosa (vrijedi za menstrualne čašice određenih proizvođača)
 • Nošenje čašice je udobno i ne ometa vas u obavljanju svakodnevnih aktivnosti
 • Jeftinije su, plaćate jednokratnu cijenu za višekratnu menstrualnu šalicu

Koji su nedostaci korištenja menstrualnih čašica?

Menstrualne čašice mogu biti pristupačna i ekološki prihvatljivija opcija, ali još uvijek morate imati na umu nekoliko stvari:

 • Može biti teško pronaći pravu veličinu. To znači da ćete možda morati isprobati nekoliko menstrualnih čašica različitih proizvođača prije nego pronađete savršenu za sebe.
 • Možda ste alergični na materijal. Većina menstrualnih čaša napravljena je od materijala bez lateksa, što ga čini odličnom opcijom za osobe alergične na lateks, ali za neke ljude postoji mogućnost da silikon ili gumeni materijal izazovu alergijsku reakciju.
 • Može uzrokovati iritaciju vagine. Menstrualna čašica može iritirati vašu vaginu ako nije očišćena i zbrinuta ispravno. Također može uzrokovati nelagodu ako čašicu stavite bez podmazivanja.
 • Može povećati mogućnost infekcije. Dobro operite menstrualnu čašicu, isperite i pustite da se osuši.
Menstruacija je neizbježna svakog mjeseca kod većine žena reproduktivne dobi. Upravo zbog toga, važno je pronaći načine koji će vam taj dio mjeseca učiniti što ugodnijim i bezbolnijim. Uz sve navedene informacije, prednosti i nedostatke, važno je da vi sami procijenite hoće li menstrualna čašica biti dobar izbor za vas, sukladno vašim željama i potrebama. Svakako preporučujem savjetovanje s vašim ginekologom prije odluke o odabiru najboljeg higijenskog proizvoda za korištenje tijekom vaše menstruacije.

Dr. sc. Ivana Pentz


Napisano od: Dr.sc. Ivana Pentz, Specijalist ginekologije i opstetricije-subspecijalist humane reprodukcije.

Obratite nam se s povjerenjem

Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit