Injekcija botoksa kao metoda liječenja analne fisure - Poliklinika Fleur

Injekcija botoksa kao metoda liječenja analne fisure

menstrualna casica
Menstrualna čašica
21. srpnja 2019.
Dr. Ivana Pentz
Dr. Pentz na Europskom kongresu ginekologije i opstetricije u Beču
21. listopada 2019.
analna fisura featured

Što je analna fisura?

Analna fisura je čest i bolan problem u koloproktologiji uzrokovan uzdužnim rascjepom ili vrijed u području analnog kanala.

Fisura dovodi do krvarenja, uzrokom je svrbeži ili jake boli prilikom crijevne peristaltike. Simptomi nekad mogu biti vrlo ozbiljni. Analna fisura obično zacijeli unutar nekoliko tjedana. Ako je cijeljenje duže od 6 tjedana tada govorimo o kroničnoj fisuri.

Razlozi koji dovode do ovog stanja su zatvor, tvrda stolica, proljev, porođaj i drugi. Međutim nekada fisura nastaje i bez jasnog uzroka.

Kako liječiti analnu fisuru?

Analna fisura se može tretirati nekirurškim i kirurškim postupcima:

NEKIRURŠKI POSTUPCI: lokalna primjena anestetika, vanjska aplikacija nitroglicerinskih krema, analna digitalna dilatacija

KIRURŠKI POSTUPCI: u slučajevima tvrdokornih kroničnih fisura u obzir dolazi kirurški zahvat lateralne sfinkterektomije koja podrazumijeva presijecanje niti analnog sfinktera

Sve ove gore navedene metode liječenja su zastarjele. Danas sve veću primjenu u liječenju analnih fisura ima injekcija botoksa kao učinkovita i najprihvatljivija metoda liječenja za bolesnika.

Injekcija botoksa - kako djeluje?

Botoks se koristi godinama u liječenju stanja koja nastaju zbog prejake mišićne aktivnosti, kao što su mišićni spazmi kod osoba s ozljedama leđne moždine.

Za izlječenje fisura, injekcije botoksa apliciraju se oko anusa čime se smanjuje grč mišića. Posljedično, djelovanje botoksa smanjuje bol i povećava dotok krvi u fisuru, što pak doprinosi bržem zacjeljivanju fisure. Botoks injekcije preporučuju se ako dosadašnje liječenje (kreme, laksativi) nije bilo učinkovito.

Ponekad injekcija Botoxa u analni sfinkter može dovesti do prolazne blaže inkontinencije, vjetrova i stolice međutim te su komplikacije vrlo rijetke.

Priprema za zahvat

Posebna priprema za zahvat nije potrebna, tako da možete normalno jesti i piti. Prije dolaska se uobičajeno otuširajte. Čišćenje crijeva nije potrebno.Sam postupak traje nekoliko minuta, nakon zahvata se odmah možete vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Kako se ponašati nakon zahvata?

Sam zahvat nije bolan i od bolesnika ne zahtijeva restrikcije u svakodnevnim aktivnostima kao ni u prehrani. Nakon zahvata moći ćete normalno obavljati svoje aktivnosti. Bitno je znati da se djelovanje botoksa postepeno povećava, puni učinak nastaje nakon 72 sata od zahvata. Učinak traje oko 6 mjeseci, a to je dovoljno da fisura zacijeli.

Male doze botoxa koje koristimo u liječenju analne fisure uspješne su u gotovo više od 90% bolesnika. U samo malom broju bolesnika ( manjem od 5%) potrebno je ponavljati injekciju botoxa kako bi fisura zacijelila.


Napisano od: Elizabet Glavan, dr.med., Specijalist opće kirurgije, subspecijalist abdominalne kirurgije.

Obratite nam se s povjerenjem

Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit


    Kontakt