Koji su najčešće vaginalne prepreke bezbrižnom uživanju na ljetnom odmoru? Kako se pripremiti i na što pripaziti? - Poliklinika Fleur

Koji su najčešće vaginalne prepreke bezbrižnom uživanju na ljetnom odmoru? Kako se pripremiti i na što pripaziti?

sto nakon poroda mama
Što nakon poroda?
12. svibnja 2018.
osteoporoza
Što je osteoporoza? – simptomi, dijagnostika i liječenje
10. studenoga 2018.
vaginalne smetnje na moru
Premda dolazak ljeto za većinu znači sunce, more, zabava, opuštanje i odmor, mnogo je žena koje baš u to vrijeme češće pate od ponekad vrlo neugodnih simptoma vezanih za urogenitalni sustav. Zdravstveni problemi „ispod struka“ u to doba godine mnogo su češći nego što mislimo zahvaljujući visokim temperaturama, mokrim kupaćim kostimima, depilacijama bikini zona i intimnog područja te romansama na plaži. U istraživanjima napravljenim u Americi, Francuskoj, Italiji i Njemačkoj značajno je dokazan porast urinarnih infekcija u ljetnim mjesecima.

Rizični faktor za nastanak urinarnih infekcija je dehidriranost zbog pojačanog znojenja koje je za vrijeme visokih temperature u ljetnim mjesecima najintenzivnije. Ako se ne uzima dovoljno tekućine tijelo dehidrira te manji volumen mokraće dovodi do koncentracije bakterija u organizmu i taloženja bakterijskih toksina koje je otežano isprati iz mokraćnog mjehura čime se povećava vjerojatnost za razvoj upale mokraćnog sustava.

S druge strane, tijekom ljeta povećana je seksualna aktivnost, povećavajući mogućnost dolaska bakterija u mokraćni mjehur. Novi partner također može biti rizični faktor zbog unosa novih bakterija koje mogu lako doprijeti do urinarnog trakta.


Simptomi urinarne infekcije i načini njihovog ublažavanja

Simptomi urinarne infekcije su bol u donjem trbuhu, učestalo i bolno mokrenje, zamućeni urin neugodnog mirisa, uz moguću primjesu krvi. Ako je prisutna samo iritacija mokraćne cijevi npr. nakon spolnog odnosa ili zbog nošenja tijesne odjeće, simptomi su uglavnom blaži i spontano prolaze uz pijenje puno tekućine nakon 1-2 dana. Ako simptomi perzistiraju potrebno je potražiti liječničku pomoć, naročito u slučaju urinarne infekcije i novog partnera potrebno je posjetiti ginekologa kako bi se isključila spolno prenosiva bolest. Korištenje hrane koja smanjuje kiselost urina poput citričnog voća, sode bikarbone ili brusnice posebno je korisno za vrijeme infekcije mokraćnih puteva. Poznato je da sok od brusnice pomaže u prevenciji nakupljanja bakterija na stijenku mokraćnog mjehura, ali s obzirom na to da sokovi sadrže šećer bolje je koristiti ekstrakt brusnice ili samo uzimati dovoljno tekućine izbjegavajući gazirana pića koja imaju suprotno djelovanje.

Depilacija bikini zone je nužna, ali treba paziti kako i gdje se radi zbog moguće infekcije i urastanja dlaka kojima su neke žene sklonije, pa je u tim slučajevima lasersko trajno odstranjivanje dlaka u bikini zoni pravo rješenje problema. Preporučljivo je praviti blagi piling kože za vrijeme tuširanja jer redovito ljuštenje površnog sloja kože može spriječiti urastanje dlaka. Ako se to već i desi, najbolje je uz stručnu pomoć odstraniti uraslu dlaku.

Dr.sc. Ivana Pentz

Uzročnici, simptomi i liječenje infekcija vanjskog spolovila i rodnice

Međutim, najčešći problem u tim mjesecima čini se da su ipak infekcije vanjskog spolovila i rodnice. Poznato je da bakterije iz crijeva koloniziraju rodnicu prirodnom migracijom. Oko 50-tak vrsta laktobacila naseljava rodnicu. Laktobacili reguliraju urogenitalnu floru specijalnim svojstvima te proizvode mliječnu kiselinu čime se održava kiseli pH rodnice. Sastav flore rodnice mijenja se tijekom života, ali postoji i dinamika promjene mikroflore ovisno o fazi menstruacijskog ciklusa, higijeni spolovila i spolnom odnosu. Kod nekih žena, bez obzira na sve navedene činjenice, flora rodnice je stabilna, dok kod drugih je podložna brzim promjenama naročito ljeti. Subjektivni simptomi koje prate upalu tog područja su promijenjeni vaginalni iscjedak, svrbež, žarenje, bolni odnos te ponekad i peckanje za vrijeme mokrenja. Svi ovi simptomi značajno narušavaju kvalitetu života. Najčešći uzročnici su kandidijaza (gljivice), koju karakterizira svrbež, nelagoda, gusti bijeli iscjedak te crvenilo vanjskog spolovila koji ako se desi za vrijeme godišnjeg odmora može pokvariti onih nekoliko dragocjenih dana uživanja i opuštanja.

Sigurno je da za vrijeme ljetnih mjeseci ljudi provode više vremena aktivno te zbog znojenja bivaju satima u vlažnoj odjeći i stvara se pogodno tlo za razvoj gljivica. Ako se odjeća ili kupaći kostim ne može brzo osušiti na suncu preporučljivo je odmah se presvući u suhu odjeću jer se tako najbolje sprječava razvoj gljivičnih infekcija. Osobama koje su sklone razvoju gljivične infekcije preporučuje se uzimanje za vrijeme ljetnih mjeseci probiotik koji smanjuje rizik za razvoj vaginalne mikoze, a dobro je uz sebe na putu uvijek imati kremu i vaginalete protiv kandidijaze, jer se neugodnih simptoma želimo riješiti odmah. Boravak u moru, jezeru ili bazenu dovodi do promjene PH rodnice koja je normalno kisela, ali voda je učini alkaličnom, smanjujući tako prirodnu obradu i stvarajući pogodne uvjete za razvoj bakterijskih infekcija tog područja. Upravo je to jedan od razloga češćem prijenosu spolno prenosivih bolesti za vrijeme ljetnog odmora. Rješenje je korištenje zaštite.


Mnoge žene upravo za vrijeme odmora zbog promjene klime, duljeg puta ili sličnih situacija koje mogu uzrokovati mali stres imaju poremećaj ciklusa, preuranjeno ili odgođeno mjesečno krvarenje. Obično se ciklus spontano izregulira, ali ako se krvarenje nastavi potrebno je potražiti liječnički savjet i možda uzimati i terapiju.

I na kraju jedna zanimljivost...

more i bicikla
Dulja vožnja biciklom u ljetnim mjesecima može dovesti do iritacije i osjećaja nelagode s posljedičnim smanjenjem osjeta u području vanjskog spolovila, te se preporučuje češće pauze za vrijeme vožnje, korištenje specijalnih gelova za sjedalo ili nabavka specijaliziranog sjedala koje je dizajnirano od strane ginekologa (Myth bike seat), kako bi se izbjegle i trajnije posljedice.

Napisano od: Dr.sc. Ivana Pentz, Specijalist ginekologije i opstetricije-subspecijalist humane reprodukcije.

Obratite nam se s povjerenjem

Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit


    Kontakt