Što nakon poroda, kada se tijelo normalizira i što pomaže pri oporavku?
Radionica za trudnice povodom Majčinog dana
6. svibnja 2018.
vaginalne smetnje na moru
Koji su najčešće vaginalne prepreke bezbrižnom uživanju na ljetnom odmoru? Kako se pripremiti i na što pripaziti?
30. srpnja 2018.

Period neposredno nakon poroda pa do 6-8 tjedana se zove babinjanje. U tom razdoblju nestaje najveći dio promjena koje su dogodio na genitalnim i ekstragenitalnim organima u trudnoći. Nakon 6 tjedana vrijeme je za prvi ginekološki pregled.

MATERNICA se smanjuje kontrakcijama neposredno nakon poroda posteljice i nalazi se na visini između pupka i sintize. Nakon 24 sata zbog vraćanja tonusa mišića dna zdjelice uspinje se iznad kosti zdjelice 3/P, da bi se tijekom sljedećih par dana zbog kontrakcija vraćala prema dnu zdjelice. Krajem drugog tjedna babinjanja čitava se nalazi u zdjelici. Nakon 6-8 tjedana tek je nešto veća no prije trudnoće. Iz maternice se u prvih 2 tjedna izbacuje decidua (sluznica) zajedno s krvlju, tekućinom stanicama i to se zove lohije. Vrat maternice neposredno nakon poroda je mlohav, rastegnut, ali se do kraja prvog tjedna babinjanja formira, tako da je na kraju drugog tjedna ponovno neprohodan (unutarnje ušće je zatvoreno). Vanjsko ušće žene koja je rodila vaginalno ostane uvijek poprečno laceriran i po tome se razlikuje od vanjskog ušća žena koje nisu rodile ili su imale planirani carski rez.

RODNICA je nakon poroda prostrana i rastezljiva. U tijeku 2-3 tjedna nakon poroda mišići dna zdjelice vraćaju svoj tonus, nestaje otok i rodnica će se kod većine žena vratiti na približno prvobitnu veličinu kao i prije trudnoće (kod žena koje imaju genetski slabije vezivno tkivo elasticitet rodnice može biti nepovratno promjenjen). Međutim, zbog traume vaginalnog poroda zna potrajati opuštenost mišića dna zdjelice koja će dodatno doprinjeti promjeni forme i veličine rodnice. Zbog sličnog razloga obično nastaje blaža inkontinencija mokraće. Isto tako zbog dugotrajnijeg manjka estrogena koji je vezan za dojenje, sluznica rodnice za čitavog perioda dojenja može biti izrazito tanka, osjetljiva i suha te može dodatno utjecati na želju i nelagodu prilikom spolnog odnosa.

TRBUŠNI MIŠIĆI nakon nekoliko tjedana od poroda vraćaju svoj tonus, međutim koža ostaje rastezljivija naročito ako je došli do značajnijeg rastezanja elastičnih vlakana. Nakon poroda obično u prvih 1- 5 mjeseci dolazi do kratkotrajnog gubitka kose zbog pada hormona, ali nakon toga KOSA nastavlja rasti normalno, STRIJE mjenjaju boju, nestaje kloazma, hiperpigmentacija nevusa i lenee albe (crte u sredini trbuha). Neposredno nakon poroda prosječni gubitak TEŽINE je oko 6 kg, da bi SE do kraja babinjanja smanjila dodatnih 2-8 kg.

Ako žena ne doji, OVULACIJA se javlja prosječno 45 dana nakon poroda, a MENSTRUACIJA nakon 6-8 tjedana. Ako žena doji redovito, čitavih 24 sata (svakih 6 sati po noći i svakih 4 sata po danu i to u pravilnim razmacima) to je tzv. potpuno dojenje i djelotvorno je uzimanju kontracepcije. Svaki drugi oblik dojenja ne zaštićuje od trudnoće pa ako se ne planira odmah sljedeće trudnoća treba razmisliti o kontracepciji.


Što nakon poroda - kako bi se spriječile/liječile neželjene posljedice?


Za jačanje mišića zdjelice obično se preporučuju Kegelove vježbe, ciljane vježbe Body tehnikom protiv inkontinencije, pa ako vježbe ne pomognu, preporuča se jedna od neinvazivnih metoda kojom se potiče samoobnavljanje tkiva rodnice i stijenke mokraćnog kanala. Metode koje se mogu primjeniti u svrhu ublažavanja simptoma oštećene sluznice i inkontinencije su: PRP metoda (injiciranje matičnih stanica), laser, RVF (radiofrekvencija), botoks te injiciranje hijaluronske kiseline. Zanimljivo je da se u nekim Klinikama u Zapadnoj Europi, ali i zemljama istoka preventivno nakon 6 tjedana od poroda rade neki od tretmana kako bi vraćanje u prvobitno stanje bilo što brže i kvalitetnije. Na kongresu u Londonu, na kojem je dr. Pentz prisustvovala od 27.-29.4.2018., rečeno je da laserski tretmani rodnice imaju najbolje djelovanje u tu svrhu te ih oni počinju raditi već 6 tjedana nakon poroda kako bi spriječili trajne promjene vezane uz prerastegnutu vaginu (tzv. laxity) i inkontinenciju.

Napisano od: Dr.sc. Ivana Pentz, Specijalist ginekologije i opstetricije-subspecijalist humane reprodukcije.

Obratite nam se s povjerenjem

Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit