Hemoroidi tijekom i nakon trudnoće - Poliklinika Fleur

Hemoroidi tijekom i nakon trudnoće

Dr.Pentz Firenza Kongres
Dr. Pentz na međunarodnom ginekološkom kongresu u Firenzi
13. ožujka 2018.
Kardiologija Poliklinika Fleur
Kardiologija: Elektrokardiografske metode u svakodnevnoj praksi
23. ožujka 2018.
Hemoroidi su dosta česta pojava u populaciji, te mnoge žene, ali i muškarci imaju problema s istim. Hemoroidi uglavnom nisu opasni i ne ugrožavaju ljudski život, no mogu biti iznimno bolni i neugodni. Polovica populacije u dobi iznad 50 godina ima hemoroide. Incidencija ove bolesti je 2 na 1000 ljudi. Hemoroidi su otečene, ali normalno prisutne krvne žile u, i oko anusa i donjeg dijela rektuma (zadnje crijevo), koje su proširene pod pritiskom, slično kao i proširene vene na nogama. Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje kod crijevne peristaltike (pokreta crijeva), ali postoje i dodatni uzroci. Posebno su česti u trudnica, no kod većine žena koje imaju hemoroide povezane s trudnoćom, oni su privremeni problem.


Hemoroidi

Hemoroidi su proširene vene, odnosno krvne žile rektalnog područja koje su neuobičajeno natekle. Mogu biti različitih veličina, simptomatski i asimptomatski. Kada hemoroidi izazivaju tegobe onda govorimo o simptomatskim hemoroidima ili hemoroidalnoj bolesti. Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje kod crijevne peristaltike (pokreta crijeva). Dodatni elementi su: trudnoća, nasljedstvo, starenje, kronični zatvor, proljev, dugotrajno sjedenje, analne infekcije. Hemoroidi mogu biti vanjski ili unutarnji. Unutarnji nastaju blizu početka analnog kanala, a vanjski na analnom otvoru.

Neki ljudi koji imaju hemoroide, uopće nemaju simptome. Međutim, unutarnji hemoroidi mogu izbiti van iz anusa i tada početi iritirati i biti bolni. Simptomi hemoroidalne bolesti ovise o tipu hemoroida. Oba tipa hemoroida mogu uzrokovati krvarenje kod obavljanja nužde. Istovremeno kod osobe mogu postojati i unutarnji i vanjski hemoroidi. Mali trag svježe krvi na toaletnom papiru ili na stolici signalizira mogućnost postojanja hemoroida. Vanjski hemoroidi skloni su trombozama što je praćeno velikom boli u području anusa. Unutarnji se hemoroidi ovisno o veličini dijele u IV stupnja o čemu ovisi način liječenja. Prvi je najmanji, a četvrti najveći i najozbiljniji. Simptomi unutarnjih hemoroida su: stolica prekrivena svijetlom krvi, krv na toaletnom papiru ili na WC-školjki. Simptomi vanjskih hemoroida uključuju bolno oticanje i bolnu tvorbu oko anusa nastalu od zgrušane krvi. Cijelo područje je osjetljivo, bolno i svrbi.


Hemoroidi tijekom i nakon trudnoće

Postoji nekoliko razloga zašto se tijekom trudnoće hemoroidi češće javljaju. Maternica se širi i vrši pritisak na vene u zdjelici, te na donju šuplju venu, velika vena na desnoj strani tijela koja prima krv iz donjih ekstremiteta. To može usporavati povratak krvi iz donjeg dijela tijela što povećava pritisak na vene ispod razine maternice i uzrokuje da one postaju proširene i natečene. Tegobe uzrokovane tim poremećajem uglavnom su vezane uz drugu polovicu trudnoće, kao i uz razdoblje nakon porođaja. Naime, rijetko se problemi s hemoroidima javljaju do 20. tjedna trudnoće. Tegobe nastaju postupno − najprije kao bezbolna krvarenja ili jednostavno, kao rukom opipljivi jastučići u predjelu anusa. Karakteristično je da su na početku, u većini slučajeva, potpuno bezbolni, poslije postaju veći i neprestano bolni, a posebno nakon stolice.

Zatvor, koji je čest problem tijekom trudnoće, može uzrokovati hemoroide ili pogoršati njihovo stanje. To se događa zbog jačeg naprezanja pri pražnjenju crijeva. Uz to, povećanje razine progesterona tijekom trudnoće uzrokuje opuštanje stijenki vena te im na taj način olakšava oticanje, a također potpomaže zatvoru jer usporava kretanje tvari u probavnom traktu.
Ostali uzroci hemoroida mogu biti: dugotrajno sjedenje, neprimjerena ishrana, jak fizički napor i dr.

Pri samom porodu zbog snažnog pritiska se isto tako mogu pojaviti čak i ako nisu bili prisutni za vrijeme trudnoće.

Hemoroidi nastali za vrijeme trudnoće često znaju ubrzo nakon poroda nestati sami od sebe, no ukoliko perzistiraju mogu biti uzrok brojnim neugodnim simptomima, kao što je krvarenje za vrijeme obavljanja nužde, svrbež u rektalnom području, osjećaj da nužda nije obavljena do kraja, a moguća je i pojava bolne stolice.


Liječenje hemeroida

Prehrana i promjena stila života mogu puno pomoći u sprječavanju pojavljivanja hemoroida, ali i u smanjivanju tegoba već postojećih. Dok bolest još nije uznapredovala dobro je povećati unos dijetalnih vlakana, povećati unos tekućine kako bi održali hidrataciju. Najvažniji savjet je svakako izbjeći zatvor hranom bogatom vlaknima, unosom dovoljno tekućine, kretanjem, ukoliko je potrebno i lijekovima protiv zatvora, te izbjegavajte namirnice koje potiču zatvor. Ne odugovlačite s odlaskom na WC i ne zadržavajte stolicu jer to stvara pritisak na problematično područje.

Radite svakodnevno Kegelove vježbe. Ne samo da ćete povećati cirkulaciju u rektalnom području i ojačati mišiće oko anusa (pa prema tome i smanjiti vjerojatnost da dobijete hemoroide), nego ćete također ojačati i tonus mišića oko vagine i oko mokraćnog kanala, što može pomoći da se Vaše tijelo brže oporavi nakon poroda. Izbjegavajte duže stajanje ili sjedenje, redovita tjelovježba svakako pozitivno djeluje na smanjivanje tegoba, ali i pojavu hemoroida.

Na tržištu postoje mnogi proizvodi za ublažavanje tegoba uzrokovanih hemoroidima, no oni uglavnom olakšavaju simptome bolesti, ali ne liječe samu bolest. Postoje brojni preparati za lokalnu primjenu. Većina preparata predstavlja kombinaciju aktivnih sastojaka. Oni mogu biti u različitim oblicima kao što su kreme, masti i čepići.

Ukoliko blage i preventivne promjene navika ne dovedu do izlječenja, pogotovo u višim stupnjevima, kod jako velikih hemoroida potreban je kirurški zahvat. Operacija hemoroida (hemoroidektomija) je najbolja i najuspješnija metoda za liječenje hemoroida. Indikacije za operacijsko liječenje hemoroida su vanjski hemoroidi, unutrašnji hemoroidi III i IV stupnja, te trombozirani hemoroidi. Zahvat se može izvoditi u lokalnoj anesteziji (ako je riječ o samo jednom čvoru) ili u općoj anesteziji kada je potrebno odstraniti 2 ili 3 hemoroidalna čvora. Operacijskim zahvatom se u potpunosti odstrani povećano tkivo vanjskih ili unutarnjih hemoroida što uključuje sluznicu i dio kože. Kirurški zahvat oslobađa u potpunosti od hemoroidalnih tegoba.

Napisano od: Dr.sc. Ivana Pentz, Specijalist ginekologije i opstetricije-subspecijalist humane reprodukcije.

Obratite nam se s povjerenjem

Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit