4D ultrazvuk u trudnoći - Poliklinika Fleur

4D ultrazvuk u trudnoći

Vodenje trudnoce
Vođenje trudnoće – kada, što, kako?
3. siječnja 2018.
Urinarna inkontinencija
Urinarna inkontinencija nakon poroda
23. siječnja 2018.
4D ultrazvuk

4D ultrazvuk

Živimo u doba ubrzanog tehnološkog razvoja. Svakim danom svjedoci smo nečeg novog u svim sferama naših života, a ti tehnološki izumi i noviteti nas zadivljuju. Područje medicine nije izuzetak, dapače razvoj tehnologije usko je povezan uz napredak medicine. Pruža nam bolji prikaz, ranije otkrivanje raznih malformacija i bolesti, shvaćanje i razumijevanje procesa koji su nam bili nepoznanica i dostupni samo našim pretpostavkama, ali ne i vlastitom oku. Upravo u ovaj opis ubraja se i 4D ultrazvuk. 4D ultrazvuk u trudnoći osim prikaza 3 dimenzije djeteta nudi i prikaz djetetovih kretnji u stvarnom vremenu, što osim svoje neprocjenjive vrijednosti s medicinskog stajališta pruža veliko zadovoljstvo budućim roditeljima.


Što je ultrazvuk?

Ultrazvuk, kao dijagnostička metoda, primjenjuje se u medicini od 50-ih godina 20. stoljeća. Sam pojam „ultrazvuk“ odnosi se na zvučne valove čija je frekvencija iznad gornje granice čujnosti normalnog ljudskog uha. Snimanje ultrazvukom, poznato i pod nazivom „ultrazvučno skeniranje“ ili „sonografija“, uključuje izlaganje dijela tijela tim valovima visoke frekvencije da bi se dobile slike unutrašnjosti tijela. Kod pregleda ultrazvukom nema ionizirajućeg zračenja (poput onog koje se koristi u rendgenu), što znači da nije štetan za ljudsko tijelo.

Snimanje ultrazvukom je neinvazivna medicinska pretraga koja liječnicima pomaže u dijagnosticiranju i liječenju promjena i stanja pojedinih organa i organskih sustava. Konvencionalni ultrazvuk prikazuje slike u tankim, ravnim dijelovima tijela. Napredak u ultrazvučnoj tehnologiji uključuje trodimenzionalni (3D) ultrazvuk koji podatke o zvučnim valovima pretvara u 3D slike. Četverodimenzionalni (4D) ultrazvuk je 3D ultrazvuk u pokretu. Doppler ultrazvuk je posebna ultrazvučna tehnika koja omogućuje prikaz protoka krvi u krvnoj žili, uključujući velike arterije u tijelu i vene u abdomenu, rukama, nogama i vratu, kao i protok krvi unutar nekih organa.


Ultrazvuk u trudnoći

Tijekom trajanja trudnoće u točno određenim razdobljima nužno je učiniti i UZV (ultrazvučne) preglede koji će nam pomoć u praćenju razvoja djeteta i uviđanju određenih anomalija. Suvremeno praćenje trudnoće uključuje barem tri obvezna ultrazvučna prikaza – prvi obvezni UZV pregled u zdravih neugroženih trudnoća treba se učiniti u ranoj trudnoći najkasnije do 12.tjedna trudnoće, drugi obvezni UZV pregled radi se između 18. i 22. tjedna trudnoće, a treći obvezni UZV pregled između 28. i 32. tjedna trudnoće. Standardni ultrazvučni pregled ostaje i dalje nezamjenjiv dio suvremene kontrole trudnoće, a ostale mogućnosti kao 3D i 4D ultrazvučni prikazi uglavnom služe kao dodatak tom pregledu koji nam daje dodatne vrijedne informacije.

Uobičajeno se ultrazvučni pregledi do 13.tjedna trudnoće obavljaju transvaginalnim putem uz pomoć posebnih vaginalnih ultrazvučnih sonda. Pregledi koji slijede nakon navršenih 14 tjedana obavljaju se transabdominalnim putem, odnosno preko trbuha klasičnim ultrazvučnim sondama.4D ultrazvuk u trudnoći

Dok nam 3D ultrazvuk prikazuje tri dimenzije djeteta, 4D ultrazvukom se jasno mogu vidjeti sve djetetove kretnje.

U trudnoći se 3D/4D tehnike koriste za detaljan pregled anatomije nerođenog djeteta, posebice za prikaz i analizu struktura poput lica, udova i kralježnice. Na taj način omogućuje se identifikacija ili isključuje postojanje najvećeg broja malformacija. Ova novina vrlo vjerno uspijeva dočarati djetetov izgled, što mnoge majke nakon rođenja svoga djeteta i potvrđuju. Klasičnom 2D slikom (naročito ako se radi sa jednostavnijim UZV uređajem) su majke ponekad razočarane jer se vrlo slabo razlučuje djetetov izgled u tom crno-bijelom prikazu koji prolazi kroz djetetovu kožu i pomnije prikazuje unutarnje organe i razvoj koštanog tkiva. Sve vrste ultrazvuka su jednako sigurne te 4D ultrazvuk ne šteti djetetu ništa više od klasičnog 2D ultrazvučnog prikaza.

4D ultrazvuk pokazuje bebinu kožu, te su jasno vidljive crte lica i pokreti udova, moći ćete vidjeti djetetovo zijevanje i plaženje jezika. 4D ultrazvuk također povećava mogućnost otkrivanja abnormalnosti ploda u vrlo ranoj fazi, što je vrlo bitno ženama čije trudnoće su visokorizične te je opasnost za abnormalnosti kod djeteta veća.
Realan i vjeran prikaz djeteta i njegovih pokreta, kao i ostale mogućnosti koje nudi odlazak na 4D ultrazvuk ovise o nekim parametrima. U Poliklinici Fleur svaki ultrazvučni pregled moguće je gledati i u trodimenzionalnoj odnosno 4D opciji što podrazumijeva praćenje fetalnih pokreta u sadašnjem vremenu. Osim što nudi savršen prikaz na standardnom ekranu samog aparata, osmišljen je i poseban priključak, LCD ekran na zidu. Putem LCD ekrana na zidu ispred vas, vi i vaš partner možete nesmetano i tijekom cijelog pregleda uz veliko povećanje promatrati vaše dijete.Prednosti 4D ultrazvuka u trudnoći

Prednost 4D ultrazvuka je bolji i detaljniji prikaz fetusa te kvalitetnija dijagnostika tijekom trudnoće. Moguće je vrlo rano, već u prvom tromjesečju trudnoće detaljno procijeniti anatomiju ploda, a kasnije tijekom cijele trudnoće dobiti izvanredan uvid u finu morfologiju i ponašanje ploda. Omogućuje nam detaljni prikaz koštanog sustava, mozga, srca, unutarnjih organa, krvožilnog sustav, čime je neprocjenjiv alat u ranom otkrivanju fetalnih malformacija. Sve slike se spremaju u memoriju uređaja i kasnije mogu kompjuterski obrađivati te služiti za detaljniju analizu i mjerenja s ciljem što točnije dijagnostike.

Kvaliteta slike ovisi o kvaliteti uređaja, ali i stručnosti liječnika koji izvodi ovaj dijagnostički pregled. Osim navedenog, u određenim slučajevima kao primjerice zbog manje količine plodove vode ili položaja ploda i posteljice, debljine trbušne stijenke 4D pregled je otežan, te se produžuje njegovo trajanje kako bi se dobila kvalitetna slika i prikazalo što više struktura ili se ponekad mora i ponoviti. Trajanje 4D ultrazvučnog pregleda može biti i duže od pola sata.Prikaz djeteta 4D ultrazvukom

Svaki UZV pregled može se prikazati i u 3D/4D prikazu. Pregled započinje klasičnim 2D ultrazvučnim prikazom, a zatim se može nastaviti u 3D/4D prikazu. Ovisno o fazi trudnoće razlikuju se i slike djeteta. U ranijim fazama trudnoće ova vrsta ultrazvučnog prikaza olakšava nam otkrivanje malformacija i anomalija djeteta. Za vrijeme prvog obveznog UZV pregleda radimo tzv. „mini anomaly scan“ koji podrazumijeva mjerenje ploda, morfološku građu, nuhalni nabor, nosnu kost, mjerenje protoka kroz venozni duktus, uterinu arteriju... Dakle pokušavaju se što ranije otkriti nepravilnosti u građi ploda.
4D UZV u trudnoći

Nevjerojatni pokreti koje možemo zabilježiti na 4D ultrazvuku

Ultrazvučni pregled između 18. i 22.tjedna trudnoće vrlo je detaljan i zahtjevan, a njime proučavamo sve organske sustave fetusa u potrazi za eventualnim malformacijama. Istovremeno određujemo i sijelo posteljice koja još nije zauzela svoju konačnu poziciju. Između 24. i 32. tjedna trudnoće idealni su uvjeti za 4D prikaz djeteta. Razlog je odnosa veličine djeteta i količine plodove vode koja je preduvjet za savršeni prikaz lica koje u tim tjednima dobiva svoju punoću, izražajnija je nazolabijalna brazda (razvija se više potkožno masno tkivo lica) te samim time lice poprima pravi izgled dijeteta. Prije ovog perioda koža još nije dovoljno debela i nema dovoljno potkožne masnoće, pa je moguće da se vide kosti preko djetetove kože. Još jedna od prednosti ovog tipa ultrazvučnog pregleda je upravo ta što ćete dobiti slike vaše bebe, ali i dvd sa snimkom kretanja vašeg djeteta.

Vrijednost 4D prikaza je puno veća od samih lijepih slika vanjskog izgleda ploda, glavice i lica. Omogućuje nam najdetaljniji prikaz ploda i samim time pomaže u dijagnosticiranju i praćenju razvoja djeteta. 4D ultrazvuk, iako za sada rezerviran najviše za privatne poliklinike, zauzimat će sve važnije mjesto u medicini upravo zbog svih svojih vrijednih prednosti.

Napisano od: Dr.sc. Ivana Pentz, Specijalist ginekologije i opstetricije-subspecijalist humane reprodukcije.

Obratite nam se s povjerenjem

Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit


    Kontakt